7 dolog kell ahhoz, hogy a gyereked sikeres legyen a munkájában (bármilyen szakmában)

szerző: Jobline
2018 november 05.

Nem sok köze van a különórákhoz vagy a szigorhoz, annál több a tanulás szeretetéhez és az érzelmi intelligenciához.

Szülőnek lenni az egyik legszebb, de az egyik legnehezebb dolog is az életben. Tűrni kell a megpróbáltatásokat, a rengeteg frusztrációt és folyamatosan át kell értékelni a dolgokat. (Hogy mekkora örömöt tud nyújtani a gyerek cserébe, majd máskor taglaljuk.) Minden normális szülő egészséges, boldog és sikeres felnőtté szeretné nevelni a gyerekét. A gyerek a szüleitől tanul a legtöbbet, ezért kulcsfontosságú, hogy megállják a helyüket a tanári szerepben.

Ha erre a 7 dologra odafigyelünk, nem fog elkallódni szemünk fénye, miután kilépett a nagybetűs életbe.

#1. Járjunk elöl személyes példával, hogyan tanulhatunk a hibáinkból
A gyerekek számára kulcsfontosságú, hogy lássák: a szüleik tanulni akarnak, és őszintén beismerik, hogy közben milyen hibákat követnek el. Amikor a szülő megfelelő szerepmodellként tűnik fel a gyermek előtt, eldől, hogy a poronyt később vezetőként vagy inkább beosztottként állja-e meg inkább a helyét.

#2. A gyermek vállaljon felelősséget bizonyos dolgokért és kapjon korának megfelelő feladatokat
Simán adhatunk a gyermeknek a korának megfelelő feladatokat, például hogy hozzon műanyag tányérokat az ebédlőasztalhoz, mondja Barbara Cox pszichológus. Ez lehetőséget ad a kicsi számára, hogy már nagyon korán tanuljon a sikereiből és a kudarcaiból. Cox azt is tanácsolja, hogy a gyerek minél hamarabb egyedül csomagolja be a holmiját a következő óvodai foglalkozásra vagy tanítási napra, kezdetben felnőtt felügyelete mellett. Ez fejleszti a problémamegoldó képességet és önbizalmat épít, mivel a gyermek ellát bizonyos feladatot és sikert arat a kivitelezésekor.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK#3. Játsszunk társasjátékokat és a gyereket vonjuk be minél több csapatjátékba
Az egyik legalapvetőbb vezetői készség az, hogy tudni kell, miként bánjunk különböző emberekkel. A családi társasjátékozás és a különféle csapatjátékok kitűnően fejlesztik ezt a készséget. Érdemes minél hamarabb elkezdeni. A lehetőségek tárháza szinte kimeríthetetlen: a táblajátékoktól a bábozáson át a labdázásig mindent érdemes kipróbálni, aztán azokon a területeken erősíthetünk, amelyek a gyermeknek a legkedvesebbek. Utódunk megtanulja, miként lépjen interakcióba más gyerekekkel, illetve felnőttekkel, és olyan készségei fejlődnek ki, amelyeket később az élet minden területén kamatoztathat.


#4. Sokat bátorítsuk és dicsérjük, de ésszel
Minden gyerek bátorításra és dicséretre vágyik, ám ha érdemtelenül ajnározzuk agyba-főbe, az visszaüthet. Például ha a gyerek otthon azt hallja, hogy ő a legszebb és a legokosabb a világon (hiszen sok szülő őszintén így gondolja), aztán a való világban azt tapasztalja, hogy ez korántsincs így, esetleg éppen ellenkező a helyzet, meginoghat a bizalma saját magában és a szülei autentikus voltában is. Szerencsétlen esetben a folyamatosan elszenvedett csalódások maradandó lelki torzulásokhoz vezethetnek.

 

 #5. Fejlesszük az érzelmi intelligenciáját
Segítsünk a gyermeknek abban, hogy azonosítsa, kifejezze és hatékonyan menedzselje az érzelmeit, így lesz belőle olyan egészséges lelkületű felnőtt, aki tisztában van a benne és a másokban lezajló érzelmi folyamatokkal és ennek köszönhetően konfliktushelyzetekben mindig feltalálja magát. Jó módszer például, ha egy mese vagy film szereplőinek érzelmeiről és motivációiról beszélgetünk vele, hogy kialakuljon benne, mely dolgok fontosak az életben és minek kisebb a jelentősége, miért cselekszünk bizonyos élethelyzetekben úgy, ahogy, milyen szerepeknek és elvárásoknak kell, illetve nem érdemes megfelelnünk és így tovább.
Ha a gyereknek rossz napja, beszéljük meg vele, mi bántja, hogyan érez. Figyeljünk oda rá, értsük meg, mit és miért érez, javasoljunk megoldásokat, hogy továbbléphessen. A gyerek érezni fogja, hogy törődnek vele és a család bizalmi körébe tartozik.

#6. Tanítsuk meg, hogyan kezelje a frusztrációt és a kudarcokat
Könnyű pozitívnak maradni, ha jól mennek a dolgok és tartósan rózsásak a kilátások. A sikeres emberek azonban akkor is rendületlenül tovább tudnak haladni, ha akadályokba ütköznek vagy nagyot buknak. Amikor a gyerek kudarcot vall, ne a dolog negatív oldalát domborítsuk ki, hanem dicsérjük meg, amiért erőfeszítést tett a cél érdekében, és értessük meg vele, hogy a menet közbeni kudarc a későbbi nagy siker elengedhetetlen része. Érdemes nagyon sikeres emberek példáit idézni, akik számtalan kudarc után értek el óriási áttörést. Például Steven Spielberget először nem vették fel filmszakra, Walt Disneyt kirúgták egy laptól, mondván, nincs semmi fantáziája, J.K. Rowling koldusszegényen fogott bele a Harry Potter megírásába.

#7. Szerettessük meg vele az olvasást

Azok a gyerekek, akik kis koruktól sokat olvasnak, számos területen kiemelkedő teljesítményt nyújtanak. Nagyobb a szókincsük, tájékozottabbak, jobban tudnak koncentrálni, ügyesebben feltalálják magukat közösségi közegben (óvoda, iskola, sportegyesület). Az olvasás megtanítja a dolgok elsajátításának művészetét, segít orientálódni és célokat kitűzni, növeli az önbizalmat – mindez segít abban, hogy a gyerek felnőve magasabb társadalmi státuszt vívhasson ki magának. Szó szerint igaz: az olvasást nem lehet korán elkezdeni. Kutatók azt ajánlják, hogy érdemes már a megszületése pillanatától hangosan felolvasni a gyermeknek, és cseperedvén mindig azt lássa, hogy a szülei, ha csak tehetik, valamilyen könyvet bújnak.


A Fast Company cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

siker  •  tanulás  •  érzelmi intelligencia  •  nevelés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen