Gondod van a munka-magánélet egyensúly megtartásával? Erre az 5 dologra figyelj oda!

szerző: Jobline
2018 november 06.

Dolgozni kell rajta, de szorgalommal és a megfelelő módszerekkel visszakaphatod az életedet.

A munka olykor túl sokat követelhet tőlünk: gyakran minden feladatot be kell fejeznünk a munkaidő végére, és ha ez nem sikerül, kénytelenek vagyunk hazavinni a teendőinket. De nem feltétlenül csak indokolt esetekben fordul ez elő, mert az okos eszközöknek hála akkor is megtalálnak minket mindenféle kötelességgel és halaszthatatlan feladattal, amikor már rég a családunkkal kéne vacsoráznunk. Ez a fajta elérhetőség viszont a személyes életünk, a mentális és akár fizikai jólétünk kárára is válhat, mint a The Fast Company cikke is rámutat.

Digitálisan vezérelt világunkban rendkívül fontos, hogy fenntartsuk a munka-magánélet egyensúlyát, ami különösen nagy kihívást jelent a szabadúszóknak, digitális nomádoknak, akik otthonról végzik a munkát. Pedig mindenkinek szüksége van jól körülhatárolható időre és helyre ahhoz, hogy pihenjen, feltöltődjön egy kis szünetet tartson. A telefonunk pittyegése azonban folyamatosan megtöri ezt az énidőt…

Meg kell tanulnunk tehát határokat szabni, ami nem áthatolhatatlan falak emelését jelenti a szakmai- és a magánéletünk között, hanem sokkal inkább a két életterület összeegyeztetését, integrálását. De hogyan valósítható meg mindez? Ez a néhány, gyakorlatba is átültethető módszer segít a megfelelő hozzáállás kialakításában és az életünk felett való kontroll visszaszerzésében.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 


#1. Hozzunk körültekintő döntéseket azzal kapcsolatban, hogy mit akarunk az élettől
Ahelyett, hogy csak hagynánk az életet megtörténni, hozzunk megfontolt döntéseket arról, hogy mit szeretnénk az élettől, és hogyan szeretnénk eltölteni az időnket. Találjunk ki egy útitervet, és nézzük meg, mit tudunk már most megtenni céljaink elérésének érdekében. A fontossági sorrend felállítása mellett az is nagyon fontos, hogy azzal is tisztában legyünk, mi működik az életünkben, és mi nem, milyen új irányokba kell esetleg indulnunk.

#2. Ismerjük el a munka szerepét
A munka jelentős szerepet játszik az életünkben. Neki köszönhető, hogy van fény a lakásunkban, hogy be tudjuk fizetni a jelzáloghitelt, az autónk törlesztőrészleteit, a megtakarításainkat, hogy félretehetünk a nyári szabadságunkra. Ha magunkévá tesszük a munkával kapcsolatos helyes gondolkodásmódot, akkor ünnepelhetjük és kiélvezhetjük a munkánk gyümölcsét, ahelyett, hogy véget nem érő robotként tekintenénk rá, amiből folyamatosan csak menekülni akarunk.


 


#3. Ne féljünk kikapcsolni
Olyan világban élünk, amely sosem alszik. A külvilág kikapcsolása lehetőséget ad arra, hogy felépüljünk a heti stresszből. A pihenés során annak is teret adhatunk, hogy új gondolatok és ötletek kerüljenek a felszínre. Ha mindig be vagyunk kapcsolva, ha mindig üzemben vagyunk, akkor nem engedünk teret a kreativitásnak. Akár már egy 10 perces reggeli meditáció is nagyszerű napkezdést biztosíthat a számunkra.


#4. Alkossuk meg a napi rutint, és tartsunk magunkat hozzá
A feszes napi rutin segíthet abban, hogy a pályán maradjunk, és elérjük azt az egyensúlyt, amit szeretnénk. A szokások kialakítása, mint például a napi 8 óra alvás, az e-mailek ellenőrzésének mellőzése a korareggeli órákban, az egészséges táplálkozás és rendszeres testmozgás bevezetése sokkal kiegyensúlyozottabbá tesz minket. Ezek a szokások tükröződni fognak a mentális frissességünkben, az érzelmi kapacitásunkban, a kapcsolatainkban és kreativitásunkban.

#5. Szakítsunk időt magunkra, és legyünk jelen abban, amit csinálunk
Miközben fontos, hogy jók legyünk abban, amit csinálunk, még nem kell egész életünkben dolgoznunk. Nemcsak ügyvezetők, osztályvezetők, beosztottak vagyunk, hanem emberek, akiknek vannak hobbijai. Mindegy, hogy ez egy séta a parkban, masszázs, forró fürdő vagy gyöngyfűzés, de fontos, hogy legalább egy héten egy órát töltsünk magunkkal. Figyeljünk arra is, hogy teljesen jelen legyünk ezekben a tevékenységekben, így minőségi időt tölthetünk el magunkkal, amitől a munkánk is sokkal jobb lesz.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen