Így akar csőbe húzni a HR-es: trükkös interjúkérdések és a helyes válaszok

szerző: Jobline
2018 november 08.

A „Hol látja magát öt év múlva?” típusú alapkérdések továbbra sem mennek ki a divatból, de mindig vannak újdonságok a piacon.

Itt egy csokor trükkös interjúkérdés Jacquelyn Smith tollából, hasznos magyarázattal is ellátva.

Hogyan jellemezné magát egyetlen szóval?
Miért kérdezik? A válaszból támpontokat lehet kapni, milyen a személyiséged, kellően szilárd-e az önértékelésed és beleillesz-e a vállalati kultúrába. 
Mitől rázós a kérdés? A kérdés főleg akkor jelenthet problémát, ha az interjú elején teszik fel, mert ilyen korán rendszerint még nem körvonalazódik, pontosan milyen jelöltet keres a HR-es.
Mi a jó válasz? Mindenki összetett személyiség, egyetlen szóval lehetetlen jellemezni, de azért nagyjából be lehet lőni, mit érdemes mondani. Például könyvelői állás esetén a „kreatív” nem biztos, hogy nyerő megoldás, és megfordítva, ha reklámszövegírót keresnek, a „pedáns” jelző szintén kívül esik a lehetőségek körén. Kézenfekvő megoldás, ha a meghirdetett pozícióhoz tökéletesen illő kifejezést választasz kissé konzervatív ízléssel – bármilyen jó a humorod, valamivel később érdemes megcsillantanod.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

Ez az állás milyen a többihez képest, amelyekre szintén jelentkezett?
Miért kérdezik? A kérdés lényegében így hangzik: jelentkezett más álláshirdetésekre is? A HR-es arra kíváncsi, mennyire vagy aktív az álláspiacon és mik a preferenciáid, továbbá mennyire vagy őszinte.
Mitől rázós a kérdés? Ha azt mondod, kizárólag erre az állásra jelentkeztél, lebuktál, mert szinte senki nem egy helyen próbálkozik, hanem több, nagyjából megfelelőnek tűnő pozíciót is megcéloz. Ha viszont készségesen elmondod, még hová jelentkeztél, és elismerően jellemzed azokat a cégeket, a HR-es passzolni fog, gondolván, akkor inkább máshol keresd a szerencsédet.
Mi a jó válasz? Ebben az esetben nem bűn, ha diplomatikusan elkened a választ, például így: „Több cégnél is beadtam az önéletrajzomat, de még nem döntöttem el, melyiknél érdemes folytatnom a karriemet.”

Miért hagyta ott / akarja otthagyni az előző munkahelyét?
Miért kérdezik? A HR-es negatív jeleket keres, például arra vonatkozó információkat, hogy esetleg nehezen illeszkedsz be vagy hamar megunsz egy munkát.
Mitől rázós a kérdés? Nagy a kísértés, hogy kiöntsd a szívedet az előző munkahelyeddel kapcsolatban, ahol nem becsültek meg, pikkelt rád a főnök és szinte mindenki utálatosan viselkedett. Ezzel el is vágod magad: az előző munkahelyről vagy jót, vagy semmit.
Mi a jó válasz? Zene a HR-es füleinek, ha azt mondod, hogy a képességeidet olyan cégnél szeretnéd kamatoztatni, mint az övék. Persze nem szabad túljátszani a lelkesedést, a rajongás legyen megalapozott, sorolj fel tényeket és vázold tárgyilagosan a perspektívát, amit magad előtt látsz.

 

 


Gondolt már arra, hogy vállalkozó lesz?
Miért kérdezik? Senki nem akar úgy befektetni egy alkalmazottba, hogy az illető bármikor veheti a kalapját, és önálló vállalkozásba kezd. 
Mitől rázós a kérdés? Sokak fejében megfordult már a gondolat, hogy belevágnak egy saját projektbe, ezért megvan az esélye, hogy elkezdesz mesélni az évekkel korábbi álmaidról. Ne tedd, mert azt feltételezhetik, hogy bármikor képes vagy távozni, csak a megfelelő pillanatra vársz.
Mi a jó válasz? Nem túl meggyőző, ha azt mondod, hogy soha nem fordult meg a fejedben a vállalkozói karrier. Hihetőbb és megnyugtatóbb a HR-es számára, ha elmeséled, hogy próbálkoztál ilyesmivel, de kiderült, hogy nem neked való, inkább valamilyen nagyobb, komoly cégnél képzeled el a jövődet, mint ez a mostani.

Lopott már tollat a munkahelyéről?
Miért kérdezik? A HR-es nem attól fél, hogy apránként hazaviszed az egész gyárat, hanem a hozzállásodról szeretne információkat szerezni.
Mitől rázós a kérdés? Mindenki hajlamos zsebrerakni ezt-azt a munkahelyén, ezért nem jó válasz, ha azt mondod, hogy cserkész becsszó, soha egy tollat sem lovasítottál meg. Szintén rossz megoldás azt válaszolni, hogy persze, otthon külön szobában hegyekben állnak a tollak, füzetek és post-itok, amiket a munkahelyedről magánosítottál – ez szintén rossz attitűdről tanúskodik.
Mi a jó válasz? Maradjunk a valóság talaján, ezért valami hasonlót érdemes mondani: „Néha tényleg előfordul, hogy nálam marad egy golyóstoll, de másnap visszaviszem, ahogy az esernyőt is, amit felváltva használunk a kollégákkal zivataros idő esetén.”

Milyen főnökökkel és beosztokkal tudott a legjobban, illetve a legkevésbé kijönni, és miért?
Miért kérdezik? A HR-es arról szeretne információt szerezni, szoktál-e konfliktusokba keveredni a munkatársaiddal, és milyen környezetben érzed magad a legjobban.
Mitől rázós a kérdés? Óhatatlanul olyan problémákról számolhatsz be, amelyeket nem jó a leendő munkáltatód tudomására hozni, például hogy nem tudsz szót érteni bizonyos típusú kollégákkal vagy főnökökkel (esetleg pont emiatt menekülsz az aktuális munkahelyedről).
Mi a jó válasz? Itt a konfliktusokra is kétségtelenül rákérdeznek, de akkor jársz el helyesen, ha a negatív dolgok mellett a pozitívakat emeled ki, és végül ezek kerülnek többségbe.
Például: „Előfordul, hogy nehezen értek szót problémás emberekkel, de általában jól kijövök a kollégákkal, különösen azokkal, akik hozzám hasonlóan nyitottak és szívesen megbeszélik, ha valami nyomasztja őket.” (Itt érdemes valamilyen példát említeni, amikor a hatékony kommunikációnak köszönhetpen sikerült megoldani egy szokványos munkahelyi konfliktust.)     


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen