A pszichopaták egyáltalán nem olyan jó vezetők, mint gondoltuk

szerző: Jobline
2018 november 12.

Nem elég, ha valaki antiszociális, a sikerhez azért más is kell.

A pszichopata vonások közé tartozik a félelemnélküliség, a kegyetlenség, a karizma, a bűntudat hiánya, az impulzivitás, a kaotikus helyzetekben való sikeresség. Korábban az a feltételezés járta, hogy ezek a tulajdonságok fontosak a vezetők esetében, ami bizonyos mértékig igaz lehet, de ha nincs meg a megfelelő egyensúly, akkor visszaélésszerű munkakultúrát eredményezhet. Egy új vizsgálat szerint a nőket és a férfiakat másképp ítélik meg ezen tulajdonságok alapján: míg a férfiakat dicsérik és jutalmazzák, a nőkben riasztóak ezek a személyiségjegyek.


A neuroplaszticitás az, ami megkülönböztet minket egymástól. Ez az, ami elválasztja a kreatívokat a könyvelőktől, az introvertáltakat az extrovertáltaktól. Néhány ember olyan személyiségjegyekkel rendelkezik, amelyek alkalmassá teszik őket arra, hogy mások felettesei legyenek. Az antiszociális magatartási rendellenességekkel rendelkezők – pl. a pszicho- és szociopaták – remekül tudnak olyan területeken működni, mint például a sürgősségi ellátás, a jog vagy az újságírás.


 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 


Régebbi kutatások összefüggést találtak bizonyos pszichotikus jellemzők, min pl. a karizma, a félelemmentesség és a magas pozíciókban elért siker között. Azonban egy új tanulmány szerint ez az összefüggés nem egészen egyértelmű. Igaz, hogy az új tanulmány is megállapította, hogy a pszichopata tendenciákkal rendelkező egyének könnyebben érnek el magas szintű pozíciót, ám fontos felismerés, hogy abban korántsem lesznek annyira sikeresek. Tara Swart neurológus szerint nincs abban semmi meglepő, hogy ezek a személyiségjegyek nincsenek hasznára a vezetőknek. Mint mondja, „a modern világban való boldogulás és a jövőre való felkészülés érdekében olyan vezetőket kell keresnünk, akiknek magas az érzelmi intelligenciájuk, intuitívak, kreatívak, mentálisan rugalmasak és számítógépes gondolkodással is rendelkeznek”. A doktornő szerint a pszichotikus tulajdonságokkal rendelkező vezérigazgatók látszatra sikeresek, ám ha mélyebbre ásunk, láthatjuk, hogy interperszonális nehézségeik miatt sorozatos kudarcok érik őket.

 

 A visszaélésszerű kultúrák fenntartása

A pszichopata főnök jelenléte hosszú távon nagyon káros, mert olyan emberek jelenlétét is lehetővé teszi a cégnél, akik valószínűleg visszaélnek a bántalmazó kultúrájukkal. Ha a felső szintű vezetők nem ismerik fel ezt, akkor a pszichopata marad, míg más emberek elhagyják szépen a fedélzetet.

A pszichopaták általában merészek, dominánsak mások fölött és impulzívak. Ami viszont mindenképp megkülönbözteti őket az egészséges emberektől, az az empátia hiánya. Emiatt nem is szimpatikusak a beosztottjaik körében, főleg azért, mert a pszichopata vezetők fenyegetésekkel próbálják őket „motiválni”, ami nem igazán kifizetődő.


A pszichopata tulajdonságok segítenek a férfiaknak, de akadályozzák a nőket

Swart szerint a férfiak és nők között nagyon kevés különbség van valójában a vezetés tekintetében, azonban a tudattalan elfogultság miatt más tapasztalataink vannak arról, miként néz ki egy női, ill. egy férfi vezető. Swart szerint előítéletesek vagyunk azzal kapcsolatban, hogy mit várunk egy nőtől a társadalomban és a vezetésben. „Agyunk számára sokkal feltűnőbb, és egyben fenyegetőbb is, ha egy nő kegyetlen, könyörtelen vagy impulzív” – mondja. A tanulmányban résztvevők azt találták, hogy míg a pszichopata vonások a férfiakat inkább segítik vezetőkké válni, a nőknél ez a tendencia elhanyagolható.

„Az agresszív viselkedés a férfiaknál megszokottnak tűnik, sőt néha elvárt tulajdonság, ezért az emberek megengedik az ilyen jellegű viselkedést, különösebb társadalmi szankciók nélkül – mondja Harms. – Ha a nők viselkednek hasonlóképp, vagyis a nemi normákkal ellentétesen, akkor könnyebben kapnak ezért büntetést.


Az „elkedvetlenítő” kettős mérce

A tanulmány vezetője, Karen Landay szerint ez a kettős mérce elkeserítő. Az agresszív személyiségjegyeket, a zaklató taktikákat és a kellemetlen magatartást sokkal helytelenebbnek tartják a nőkben, amikor azok vezetőnek jelentkeznek, miközben elfogadják a férfiakban. Ezt egyúttal figyelmeztetésnek is vehetjük arra nézve, hogy tudatosabbaknak és kevésbé toleránsaknak kell lennünk a férfiak rossz viselkedésével szemben.A Business Insider cikke nyománKövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

siker  •  pszichopata  •  vezetés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen