Így szabd át az önéletrajzodat 5 lépésben, hogy biztosan megkapd az állást

szerző: Jobline
2018 november 12.

Akár az álláskeresés kellős közepén tartasz, akár csak tervezed, hogy hamarosan elkezded, ha szeretnél minél előbb bejutni az interjúkra, pár apró változtatást kell tenned jelenlegi önéletrajzodon. A következő lépéseket segítenek felfrissíteni az önéletrajzodat, és megnövelik az esélyedet a bejutásra.

1. Egyszerűsítsd a formázást
Egy átlagos vállalat 250 jelentkezést kap, ami azt jelenti, hogy a HR-menedzserek minden nap önéletrajzokat böngésznek. Hacsak nem vagy grafikus, sokkal nagyobb hatást várhatsz egy egyszerű önéletrajztól, amely mellőzi a fantáziadús formázást. Ahelyett, hogy a munkáltatóra a dizájnnal próbálnál meg hatást gyakorolni, inkább tedd egyszerűvé, könnyen olvashatóvá az önéletrajzodat. A taralommal nyűgözd le őket.

Néhány általános szerkesztési irányelv:

  • maximum 1-2 betűtípust és 2-3 betűméretet használj
  • szöveged balra zárt legyen, semmit se igazíts középre
  • a formázás legyen egységes az elejétől a végéig

Végezz egy utolsó ellenőrzést, hogy önéletrajzod könnyen olvasható-e, és hogy a szövegnek van-e természetes áramlása, ahogy végignézed az oldalt. Lehet nagyobb fejléced is, amelyet kisebb tartalom követ. Ismételd ezt a mintát végig, hogy a HR-menedzser számára egyértelműen látszódjanak készségeid és tapasztalataid.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

2. Használj számokat és statisztikai adatokat, amikor csak lehetséges
Ha kész vagy a formázással, a tartalommal kell olyan hatást elérned, hogy mindenkit magaddal ragadj. A figyelmet leginkább számokkal és a statisztikai adatokkal tudod felkelteni, és a legjobb módja ennek, ha mindezeket pontokba, alpontokba szeded.

Egy átlagos alpont a következőképp néz ki: Felelős voltam a bejövő ügyfélkérelmek kezelésért, az azonnali nyomon követés lebonyolításáért, és az ügyfél-elégedettség biztosításáért.

Ugyanez a tartalom egészen másképp hangzik, ha adatokon alapul: Felelős voltam naponta több, mint 60 bejövő ügyfélkérelem kezelésért, ezek egy órán belőli nyomon követéséért, és legalább 97.8%-os ügyfél-elégedettség eléréséért.

Használj százalékokat, időintervallumokat, forint összegeket – minél több a konkrétum, annál jobb!


 

Forrás: Jobline

 

3. Gondolj arra, mit akar látni a HR-es
Könnyen válhatsz önzővé az álláskeresés közben: sokat gondolhatsz a karrieredre, és túl sokat fókuszálhatsz csakis a saját céljaidra. Csakhogy a legtöbb ember nem pazarolja az időt arra, hogy a HR-menedzser szemszögéből nézzen rá az álláskeresésre, ezért végül olyan önéletrajzot nyújtanak be, amely egyáltalán nem passzol az adott álláshoz.

Mit csinálj ehelyett? Nézd át az álláshirdetést, és találd ki, mi a legfontosabb a cégnek. Mit említ elsőként és leggyakrabban a hirdetés? Aztán menj végig az önéletrajzodon, és rendezd át úgy, hogy a HR-menedzser rögtön azt lássa, amit a cég keres. Adj hozzá olyan felsorolásokat, amelyek tartalmazzák az összes olyan szükséges tapasztalatot, amelyek bár a te szemszögödből nem a legimpozánsabbak, de a HR-menedzser számára egyértelműen arról árulkodnak, hogy alkalmas vagy a feladatra.


4. Használj kulcsszavakat
Mivel a kiválasztók elfoglaltak, a leggyorsabb utat kell hozzájuk megtalálnod. A kulcsszavak a legalkalmasabbak arra, hogy könnyen meglássák, mire van szükségük. Ráadásul segítenek átmenni az ATS-en (jelentkezői nyomkövető rendszeren), amely kulcsszavak alapján szűri ki a potenciális munkavállalókat.


5. Tűnj szakértőnek
A fenti lépések során fontos statisztikai adatokat adtál az önéletrajzhoz, és átszabtad a tartalmat. Most itt az idő eltávolítani néhány felesleges információt, hogy a szöveg lényege kiemelkedjen. Ha a felsorolások közül valamelyik nem igazán kapcsolódik az adott álláshoz, töröld ki az önéletrajzból. A legtöbb álláshoz szakértőt vagy specialistát keresnek, ezért ha más irányú tapasztalatokról is beszámolsz, amelyek az adott munka szempontjából nem fontosak, akkor ezeket helyezd át inkább a motivációs leveledbe.Recruiter cikke alapján

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen