6 tipp, ami megkönnyíti a visszatérést a munkába kisgyerekes anyáknak

szerző: Jobline
2018 november 15.

A szülést követő időszak után nem könnyű visszatérni a munka világába: a babával szoros együttlétben töltött hónapok után új időrendhez, más típusú elvárásokhoz kell igazodnunk, miközben az otthoni feladatokat sem ússzuk meg. Aki időben felkészül, zökkenőmentesebbé teheti a munkába állást.

A tapasztalatok azt mutatják, hogy a szülést követő otthon töltött időszak jelentősen átalakítja nemcsak a napi ritmusunkat, hanem a figyelmünket, külvilághoz való viszonyunkat is. Természetes, hogy ilyenkor inkább befelé, magunkra és a gyermekünkre koncentrálunk. A munka világába történő visszatéréshez azonban ismét nyitnunk kell a világra, a babás témák mellett egyre fogékonyabbá kell válnunk más területek iránt is. Ez nem egyszerű feladat, hiszen az otthoni teendők nem fogynak, ráadásul lelkiismeret-furdalásunk is lehet egy hosszú, szorosabb kapcsolatot követően, hogy „elhagyjuk” a kisgyermekünket. Tóth Réka, a Perfekt szakértője az alábbiakban néhány tippel segít abban, miként könnyíthetjük meg ezt az időszakot, hogyan készüljünk visszatérni a munkába.

#1. Térjünk vissza fokozatosan!
Fontos, hogy időben elkezdjünk felkészülni a visszatérésre, hiszen így fokozatosan kerülhetünk egyre közelebb a munkánkhoz. Illesszünk be a gyerkőccel töltött napokba olyan időszakokat, amikor szakmai kérdésekkel is foglalkozunk – kezdetben ez lehet egy-két érdekes hír, cikk is, vagy beszélgetés kollégákkal aktuális kérdésekről. Kezdjük el időben megszervezni a gyerekfelügyeletet is, legyen szó bölcsiről, oviról vagy egyéb megoldásokról. Ha tehetjük, elsőként vállaljunk kisebb, otthon végzendő feladatokat, vagy részmunkaidőben menjünk vissza. Így kevésbé lesz „sokkszerű” az elválás, és délután sem az órát figyeljük majd a gyermekünkre gondolva, hanem a munkára tudunk koncentrálni.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#2. Szerezzünk tapasztalatokat másoktól!
Csatlakozzunk dolgozó szülők közösségeihez, akár online vagy offline csoportjához. Sokféle egyéni probléma és megoldás létezik a visszatérésre, biztosak lehetünk benne, hogy a kérdéseinkre is gyorsan érkezik majd válasz, és mások történeteiből is sokat tanulhatunk. Használjuk ki hasznosan az időt egy délutáni alvás vagy a bölcsődei, óvodai beszoktatás idején, amikor gyermekünk az intézményben van.


 

 


#3. Tekintsünk lehetőségként a visszatérésre!
Érdemes feltérképezni az aktuális munkaerőpiaci trendeket, akár szakmánkon belül, akár azon kívül is, ha pályamódosításban, váltásban gondolkodunk. Fontos, hogy olyan képzési formát és intézményt válasszunk, ahol igényeinknek megfelelően rugalmasan, akár távoktatásos formában is tanulhatunk. A felnőttképzési intézmények gyakran kínálnak kedvezményes tanulási lehetőséget a munkába visszatérni készülő kismamák számára. A Perfekt szakértője szerint az oktatásba fektetett pénzünk és energiánk a megszerzett tudásnak köszönhetően anyagilag és a karriercéljaink szempontjából is többszörösen megtérülhet. Ha belevágunk egy ilyen képzésbe, akkor olyan új perspektívák nyílhatnak meg előttünk, amelyek segítenek visszaszerezni vagy növelni a motivációnkat abban, hogy elérjük kitűzött céljainkat.

#4. Szerdán kezdjünk
Apró trükk, de sokat segít. Az első hét a munkahelyen – a baba nélkül –, hatalmas sokkot fog jelenteni, ezért, ha megoldható, ne hétfőn álljunk munkába. Tapasztalatok szerint a szerda a legjobb kezdet: három nap alatt már bele lehet rázódni a munkába, de ez a rövid hét gyorsan letelik, és lesz utána két nap arra, hogy megemésszük: ezentúl bizony így fognak menni a dolgok.

#5. Készítsünk haditervet
Munkába állás után két műszakban fogunk dolgozni, az állásunkban, illetve otthon, ezért érdemes minél hamarabb összeírni, milyen feladataink lesznek itt és ott. Az elején előfordulhat, hogy nem tudunk minden tételt kipipálni a listán, de éppen ezért van rá szükség. „B” terv is kell arra az esetre, ha beteg a baba.

#6. Készítsük fel a párunkat is
Az apukának jobban ki kell majd vennie a részét az otthoni teendőkből, miután a kismama visszamegy dolgozni. (Ha már korábban is a maximumot nyújtotta, az nagy mázli.) Miután megszületett az elhatározás, hogy visszamegyünk dolgozni, és már a dátum is megvan, a párunkkal szépen üljünk le, és vegyük sorra, kinek milyen teendői lesznek. Most is érdemes listát készíteni, mert ez lesz a sorvezető. Amikor beindul a két műszak, már nemigen marad idő a higgadt tervezésre!

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen