Szorongás gyötör a munkahelyeden? Így bánj el vele!

szerző: Jobline
2018 november 16.

Globálisan a szorongás a hatodik vezető oka a különféle megbetegedéseknek, és ez az arány csak növekedni fog a jövőben.

A szorongás nem érzelem, hanem tapasztalat, melynek következtében bénultnak érezzük magunkat. A szorongás elhomályosítja a helyes ítélőképességünket, ami különösen nagy bajba juttathat minket, ha olyan fenyegetés előtt állunk, amit nem értünk meg. Ezzel ellentétben a félelem egy érzelmi válasz egy veszélyre, aminek tudatában vagyunk.

A stressz és a félelem lehet pozitív vagy negatív, amit üzemanyaggá alakíthatunk. A szorongás azonban sosem lehet pozitív, ezért kell megértenünk és szembeszállnunk vele, ha semlegesíteni akarjuk.

A produktivitás lerombolása
A produktivitás nem arról szól, hogy több dolgot csinálunk meg kevés idő alatt, hanem arról, hogy jó dolgokat hozunk létre. A szorongás nemcsak a teljesítményre hat, de negatívan befolyásolja az elkötelezettségünket és a szenvedélyünket is.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

Az Amerikai Szorongás és Depresszió Szövetség szerint a szorongás rendkívül károsan hat a szorongó egyénre, például hatással van:

 • a munkahelyi teljesítményére (56%)
 • a kollégákkal való kapcsolatra (51%)
 • a munka minőségére (50%).

A szorongás egyfajta érzelmi „várakozás”, egy gondolat, miszerint valami rossz fog történni a jövőben. A pszichológusok a szorongás szót használják a tartós félelem vagy krónikus aggodalom kifejezésre.

A probléma az, hogy a legtöbb szervezet nem ösztönzi az embereket a szorongás kezelésére. Az emiatt szenvedő munkavállalók több mint 60%-a nem beszél erről főnökeivel, viszont a beszélgetés elkerülése csak rosszabbá teszi a dolgokat.

 

A szorongás hajtóerői
A szorongás nem egy, hanem több okból következik be, és ez megnehezíti a vele való küzdelmet. A leggyakoribb okok:

#1. A vezetői jelenlét hiánya;

#2. A nem biztonságok munkakultúra, a gyengeségtől, a megtorlástól való félelem;

#3. A folyamatos spekulációk, az átláthatóság hiánya, a pletyka, a nem-tudás üressége, amit hipotézisekkel próbálunk pótolni;

#4. A személyiségből fakadó szorongás;

#5. A modern környezet zavaró tényezői, pl. közösségi média értesítések, e-mailek, rengeteg külső, életünket irányító inger.


 Így hatástalanítsuk a szorongásbombát

#1. Növeljük meg a tudatosságot

 • Vegyük észre: Minden alkalommal, amikor szorongunk, kérdezzük meg magunktól, miért, majd írjuk le egy post-itre, és tartsuk magunkhoz közel. Időről időre figyeljük meg, mik azok az ismétlődő témák, pillanatok vagy ingerek, amelyek kiváltják a szorongásos állapotot.
 • Figyeljük a légzésünket: A szorongás megrövidíti a légzésünket. A légzésünkre való tudatosság az első lépése lehet a mentális egészségünk visszaszerzésének.
 • Játszunk a vizuális fókuszunkkal: A stressz és a szorongás befolyással van a látásunkra, a vizuális fókusszal való játék segíthet relaxálni. Ha idegesnek érezzük magunkat, próbáljuk meg becsukni a szemünket egy picit, ezzel eltávolodunk érzelmileg is az eseménytől. Szemünk behunyása felszabadítja az agyunkat, növeli a memóriát és a figyelmet.

#2. Csökkentsd a nyomást

 • Javíts a légzéseden: Meg kell növelnünk a ki-és belégzés hosszát. A kilégzésünk mindig legyen hosszabb, mint a levegővétel, pl. 4:6 ütemű arányban végezhetünk egy kis légző gyakorlatot is.
 • Nyújtózz: A fájdalom egy jel. Vegyük észre testünk azon részeit, melyek feszesekké váltak a szorongás miatt. Főleg a nyak, a váll, a hát területére gyűjtjük a feszültséget, ezért mozgassuk meg ezeket a testrészeket.
 • A nincs telefon szabály: A telefon halkítása nem elég. Legyen rendszeres gyakorlat az, hogy kivisszük vagy kikapcsoljuk az okoseszközeinket.
 • Pihenj: A szünetek segítenek feltöltődni, szusszanni, letisztázni bizonyos dolgokat. A szünetek legyenek legalább olyan fontos napirendi pontok a naptárunkban, mint a meetingek.
 • Változtass testhelyzetet: Az ülés az új dohányzás, mondják, de nem kell így lennie, ha gyakran változtatunk a testhelyzetünkön. Találjuk meg az egyensúlyt az ülés, az állás és a sétálás között.
 • Vedd könnyedén: Ha a munkánk citromot oszt, csináljunk belőle limonádét. Ne vegyük túl komolyan magunkat és a munkánkat. A humor a leghatékonyabb eszköz arra, hogy csökkentük a nyomást, és kiengedjük a fáradt gőzt.

#3. Próbálj ki új viselkedési formákat

 • Gyalogló meetingek: egy séta remek alkalom lehet arra, hogy megvitassunk egy sürgős kérdést valakivel, sokkal energikusabban, ahogyan azt egy konferenciateremben tennénk.
 • Meditálj: A meditáció hatékony módja az elme lenyugtatásának. Alkalmazások letöltése helyett keressünk inkább egy olyan csoportot vagy oktatót, aki megtanítja a helyes technikát.
 • Szorongás csoportok: A Google Ventures olyan találkozókat tart az embereknek, ahol mind az egyéni, mind a kollektív szorongás enyhíthető. Legfőbb felismerésük az, hogy a szorongások általában alaptalanok, ezért lehet érdemes nagyobb körben beszélgetni róluk.
 • Távolítsd el a felesleges feladatokat, rövidítsd le a meetingeket. Mindkettővel rengeteg frusztrációtól szabadulhatunk meg. Bízzuk a csapatra is az értelmetlen feladatok eltávolítását.

 

A Tlnt cikke nyomán


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen