Korai öröm: ha előléptettek, ez az 5 dolog biztosan megkeseríti az életedet

szerző: Jobline
2018 november 26.

Az előléptetés magasabb státuszt ad, hatalmat, reményt és fizetésemelést, ám számos hátránnyal is jár, például el fogják várni tőled, hogy még többet dolgozz az irodában. Erre az előléptetéssel járó 5 dologra biztos nem számítottál.

#1. Magadnak kell megvédened magad
Az előléptetés előtt lehet, hogy nagyszerű főnököd volt, aki mindig kiállt melletted, segített a jó ötleteidet a felsővezetőség elé vinni, támogatni a munkádat, tanulási lehetőségeket adni neked. Ha magasabb, netán volt vezetőddel egy szintre lépsz, el kell búcsúznod az alá-felé rendeltségből származó pozitív hozadékoktól (és persze jobb esetben a negatívaktól is hál’ istennek). A karrieredben való továbbjutással egyre önállóbbá kell válnod, ami sokszor kemény munka.

#2. Több túlórád lesz
Lehet már így is állandóan az irodában ülsz, de az előléptetéseddel sajnos ez az óraszám csak nőni fog. Nagyobb felelősséged, így több munkád is lett. Lehet a hétvégéidet is fel kell majd áldoznod, és mindig rendelkezésre kell állnod, ha baj van.

 

 


#3. Nem biztos, hogy saját döntéseket hozhatsz
Csak azért, mert több felelősséged van, még nem biztos, hogy mindenbe beleszólást enged neked a felsővezetőség. Sokszor épp az ő döntéseiket kell keresztülvinned, érvényre juttatnod, még akkor is, ha egyébként egyáltalán nem értesz egyet velük. Ez viszont konfliktust okozhat, így stresszt is.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

#4. A munkatársaid aládtehetnek
Készülj arra, hogy nem minden kollégád fog örülni előrejutásodnak. Sokan irigységből fognak fúrni téged, és olyan emberek is hátba támadhatnak, akik eddig a szövetségeseid voltak. Persze nem mindig a zöld szemű szörnyről van szó: az előléptetés új dinamikát teremt, és teljesen felforgatja az addig megszokott viszonyokat, ezért idő kell, míg mindenki hozzászokik az új felálláshoz.

#5. Nem biztos, hogy fel vagy rá készülve
Vannak olyan nagyvállalatok, amelyek tréningeket biztosítanak azért, hogy segítsék azokat a munkavállalókat, akik egy új szerepbe kerülnek a cégen belül, ám a kisvállalkozásokra ez nem feltétlenül jellemző. Lehet, nem érzed ezért magad igazán kompetensnek az új szerepben. Lehet, hogy kreatív vagy, szenvedélyes és őszinte, de nem biztos, hogy készen állsz például mások menedzselésére. Ebben természetesen nagyon nagy segítségedre lehetnek a különböző vezetőfejlesztő tréningek. Előfordulhat, hogy az új munka egyszerűen nem passzol hozzád, de mindig tégy egy próbát, olykor akár kettőt is. Lehet, hogy az előző munkakörödben kiemelkedő voltál, viszont menedzserként egyszerűen csak középszerű maradsz.

Mielőtt tehát elfogadnád az előléptetést, vedd fontolóra ezeket a dolgokat. Lehet, hogy már most is jó helyen vagy.


A Business Insider cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen