A munkavállalók 37%-a munkahelyet váltana, ha távmunkában dolgozhatna!

szerző: Jobline
2018 november 29.

10 évvel ezelőtt az irodai munka azt jelentette, hogy minden reggel ugyanabban az időpontban kelünk fel, lépünk be az ajtón, majd hagyjuk el az irodát. Ma viszont az irodai munkák sokkal inkább lehetővé teszik az olyan tevékenységeket, amelyeket alapjáratban otthon űznénk.

Az otthonról való munka koncepciója nem újkeletű, viszont egyre népszerűbb. Egy nemrégiben készült Gallup-jelentés szerint a munkavállalók 43%-a idejének egy részében távol dolgozott a csapatától. Az amerikai vállalatok 60%-a jelenleg is alkalmazza a távmunka lehetőségét, ami összesen 300%-os növekedést jelentett 1996 óta. A technológia természetesen nagy szerepet játszik ebben a változásban. A videóhívások, az online együttműködési eszközök és a felhőalapú tárhely-alkalmazások lehetővé tették, hogy a dolgozók szinte bárhonnan dolgozhassanak.

A Gallup szerint a munkavállalók 37%-a munkahelyet váltana, ha ez azt jelentené, hogy bárhonnan dolgozhat, legalábbis a munkaidő jelentős részében. A TSheets egyik jelentése pedig azt állapította meg, hogy a dolgozók 42%-a visszautasítaná azt az állásajánlatot, mely nem ígérné a távmunka lehetőségét.


 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 


A távmunkások kevesebb stresszt tapasztalnak
Az említett felmérés szerint a távmunkások 75%-a hetente legalább 3 vagy ennél is több napot a munkahelyétől távol dolgozik. Ezeknek a dolgozóknak az 58%-a otthonról, mások inkább kávézóból, co-working irodákból dolgoznak. A távmunkások kiemelték, hogy az ingázás megszűnése az egyik legnagyobb előnye a távmunkának, emellett a pihenést, a gyerekekkel és háziállatokkal való együttlétet, valamint a Netflix munka közbeni nézését emelték ki előnyként. A megkérdezettek több mint fele jelentette az egészségesebb munka-magánélet egyensúly megteremtését a távmunka eredményeként, illetve ennek tulajdonították a jobb mentális és fizikai egészséget, a költségmegtakarítást, valamint a családi kapcsolatok javulását is.

 

 


A helyes egyensúly megtalálása kulcsfontosságú
Ám nemcsak a munkavállalók érzik saját bőrükön a távmunka hasznát, de a munkaadók is, akik megnövekedett produktivitásról számoltak be a távmunkások körében. Természetesen a távmunkások alkalmazása kihívásokkal is jár. Más munkakövetelmények érvényesek rájuk, fontos technológiai újításokba kell befektetni azért, hogy képesek legyenek a hatékony kommunikációra és munkavégzésre, sőt a munkáltatóknak bízniuk kell abban, hogy a távol dolgozó munkatársak hatékonyan működnek, még akkor is, ha nem ellenőrizhető azonnal a munkájuk. A TSheets által felmért távmunkások 53%-a azt állította, hogy produktivitásuk jelentősen megnőtt, azonban a jelentés azt is megállapította, hogy a helyes egyensúly nagyon fontos az elkötelezettségük szempontjából, vagyis miközben távolról dolgoznak, a vezetőikkel és munkatársaikkal is szoros kapcsolatot kell ápolniuk. Ezt pedig a videóhívások képtelenek biztosítani. A távmunkások 20%-a elismerte, hogy néha nagyon magányosnak érzi magát.


A távmunka nemcsak napfény és csillogás
Ahogy nincsen rózsa tövis nélkül, úgy a távmunkások helyzete sem mindig túl rózsás: 35%-uk mondta azt, hogy a legtöbb ember alábecsüli a távmunkával járó kihívásokat, például a munka- és szabadidő határainak meghúzását, az önmotivációt, az elismerésért való küzdést. A TSheets-felmérés szerint a távmunkások közel 30%-a dolgozik több órát otthon, mint amennyit az irodában dolgozna. 29%-uk attól tart, hogy munkatársaik alábecsülik őket, és 13%-uk mondta azt, hogy a vezetőik nem ismerik a munkaterheiket. A távmunkások 35%-a arról számolt be, hogy gyakran nem hívják őket meg a meetingekre, nem kapnak előléptetést, vagy kevesebbet fizetnek nekik, mint az irodában dolgozóknak.

 

A sikeres távmunka támogatása
A hátrányok ellenére munkáltatóként érdemes támogatnunk a távmunkát, hiszen annak előnyei mindenképpen kifizetődőek.

#1. Fókuszáljunk az alapvető értékekre
A megosztott értékek összehozzák az on- és offsite munkavállalókat. A vezetőknek közös identitást kell létrehozniuk a csapattagok között, közös értékeket és gyakorlatokat kell működtetniük, és ezeket minden csatornán közölniük kell az alkalmazottakkal.

#2. Ajánljunk fel rugalmas ütemtervet
A saját ütemterv remek kárpótlás lehet, ha a vállalat számára nem lehetséges a távmunka bevezetése. A rugalmas ütemezéssel rendelkező munkavállalók jobb munka-magánélet egyensúlyról, jobb produktivitásról és kevesebb kiégésről számoltak be, miközben olyan előnyökkel is számolhat a cég, mint a csökkenő fluktuáció, a kevesebb betegállomány, és a tehetséges munkavállalók megnövekedett jelenléte.

#3. Olyan technológiákba fektessünk, amelyek ösztönzik az együttműködést
A távmunkások számára alapvetőek a felhő alapú projektmenedzsment szoftverek, a kommunikációs alkalmazások és a videóhívást lehetővé tevő applikációk. Ne felejtsük el meghívni a személyes meetingekre a távmunkásokat!

#4. Legyen tiszta és egyértelmű távmunka politikánk!
Határozzunk meg egyértelmű irányelveket, hiszen az alkalmazottaknak pontosan tudniuk kell, mi várható el tőlük az irodában és otthon, illetve azzal is tisztában kell lenniük, hogy mikor kell rendelkezésre állniuk.

 

A Recruiter cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen