Szerezd vissza a kontrollt a napod felett! Ezt a 3 dolgot vezesd be, és (majdnem) mindenre lesz időd

szerző: Jobline
2018 december 05.

Lehet, hogy nagyszerű képességeid vannak az önfejlesztésre, az emberek bátorítására, de ha nincsenek prioritásaid, valószínű senki másnak nem fogsz tudni segíteni, nem hogy saját magadnak. Ha mindenhol az idődet és a figyelmedet rabolják, nehéz lesz megküzdeni a minden irányból származó, zavaró tényezőkkel.

Ha szeretnéd elérni a céljaidat, és értéket teremteni a munkádban, akkor döntő fontosságú, hogy proaktív megközelítést alkalmazz, amikor az időd menedzseléséről van szó.

#1. Légy szelektív
Nyilvánvaló, hogy nem mindenki uralkodik az ideje felett, de a legtöbb ember a nap bizonyos részeit képes irányítani, függetlenül attól, hogy munka- vagy szabadidőről beszélünk-e. Légy szelektív minden projekttel, találkozóval kapcsolatban, mert minden „igen” azt jelenti, hogy valami másra nemet kell mondanod. Rengeteg prioritási eszköz áll a rendelkezésre, pl. a Gmail Feladatok szolgáltatása, amelynek segítségével listát hozhatsz létre azokról a fő célokról, amelyeket a héten el akarsz érni.

Eisenhower elnök mondta, hogy ami fontos, az ritkán sürgős, és ami sürgős, ritkán fontos. Bánj az idővel árucikként, egy olyan dologként, amit nem lehet újra használni, miután elköltötted, így minden gyors kérésre adott választ alaposan fontolóra veszel majd.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 


#2. Legyen stratégiád
A figyelemelterelésnek nehéz ellenállni, ezért jó, ha vannak stratégiáid. Az „időpufferek” létrehozásához használd a Google Naptár új „Munkaórák” (Working Hours) funkcióját, amely automatikusan elutasítja a meeting meghívásokat és híváskérelmeket a beállított időszak alatt, vagy ha Apple iOS 12 szoftverrel rendelkezel, használhatod a „Ne zavarjanak” (Do not Disturb) funkciót, amely megadott időközönként blokkolja az értesítéseket.

Persze old-fashion módszereket is használhatsz, beállíthatsz egy automata válaszlevelet a beérkező e-mailekre, vagy egyszerűen megmondhatod: „Most fontos munkám van, de 14:30-tól már tudunk beszélni”. Küldj egyértelmű üzenetet a környezetednek arról, mennyire lényeges a fontossági sorrend felállítása, főleg azért, mert így mindenki a teljes figyelmedet kaphatja meg, amikor már tényleg ráérsz.


 

 


#3. Támogass
Szemfülesnek lenni, amikor a saját idődről van szó, nem jelenti azt, hogy nem lehetsz másokkal nagylelkű. Ahelyett, hogy igent mondanál minden egyes kérésre, válaszd ki azokat, amelyek egyedülállóak, mert segítenek, vagy különleges ismereteket osztanak meg. Még ha úgy is döntesz, hogy a támogatásod nem szolgálja saját érdekeidet vagy másokét, akkor is megtalálhatod annak a módját, hogy senki se távozzon üres kézzel – pl. bemutathatod őket olyanoknak, akik tudnak nekik segíteni.

A prioritások meghatározása lehetővé teszi számunkra, hogy többet hozzunk ki magunkból. Bizonyos feladatok elengedése nem feladást jelent, hanem inkább azt, amit cserébe adhatunk magunknak: egyértelműséget, kontrollt, időt, és még megannyi mindent.


A Tlnt cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen