Azzá válsz, akiről olvasol – Ezt teszi egy jó könyv az agyaddal!

szerző: Jobline
2018 december 06.

A könyvek intelligensebbé, tájékozottabbá, szellemileg alázatossá tesznek minket, sőt ennél még többet is tudnak. Kimutatták, hogy a rendszeres olvasás egyik legerősebb előnye nem más, mint az empátia fejlesztése.

A szavakon keresztül találkozhatunk más emberek szempontjaival, az ő szemükön keresztül szemlélhetjük a világot, megérthetjük fájdalmukat és örömüket.

Mindez enyhíti a magányt, és sokkal kellemesebbé teheti az életet, sőt akár még az üzleti életünkben is pozitív változásokat hozhat. Az ügyfeleink, munkatársaink megértése segíti a munkákat és támogatja a kreativitásunkat.

De hogyan is viszik véghez a könyvek ezt a varázslatos trükköt? A Tufts Egyetem gyermekfejlődési és olvasási szakértője, Maryanne Wolf azt vizsgálta, hogy egy jó könyvben való elmerülésnek milyen neurológiai hatásai lehetnek. A perspektíva, mikor egy könyv által mások cipőjében járunk, segít megérteni a gyakran ellentmondásos érzelmeket, sőt abban is támogat, hogy ne érezzük magunkat egyedül összetett érzelmeinkkel. Bárki, aki valaha olvasott regényt, biztosan találkozott azzal a megkönnyebbülést hozó gondolattal, hogy nem ő az egyetlen „fura” személy a világon, aki hasonlóan gondolja, vagy épp sikerült olvasás közben megértenie a szereplő indítékait. De mi történik az agyban, amely lehetővé teszi ezt a szemléletváltást?

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Az olvasás felvillanyozza az agyunkat
Kiderült, hogy amikor egy nagyszerű könyvbe merülünk, nemcsak a nyelvi feldolgozásért felelős agyi területek aktiválódnak. Valójában, amikor nagyon mélyen foglalkozunk egy történettel, az agyunk tükrözni fogja a karakterek cselekedeteit és érzéseit. Vagyis ha valaki a regényben például úszik, a saját agyszelvényeink úgy fognak működni, mintha mi magunk is úsznánk.

A Standford neurológusai azt vizsgálták, mi történik, amikor különböző módon olvassuk a fikciót.  A tudósok azt találták, hogy ha nagyon közel kerülünk a regényfolyamhoz, akkor aktiváljuk azokat az agyi területeket, amelyek összhangban vannak azzal, amit a karakterek éreznek és csinálnak. Más szóval, amikor például arról olvasunk, hogy Anna Karenina a sínek közé lépett, az agyunk motorvezérlés alá tartozó részei szó szerint vele lépnek. Amikor selymes ruhákról olvasunk, az agy szenzoros észleléssel foglalkozó részei aktivizálódnak. Alapvető agyi szinteken valóban megtapasztaljuk azt, amit a karakterek is: nemcsak megértjük azt, amiről a könyv szól, de neurológiai szinten meg is éljük.

 

 

Forrás: GatesNotes


„Amikor regényt olvasunk, agyunk aktívan szimulálja egy másik személy tudatát, beleértve azokét is, akikkel máskülönben sosem azonosulnánk. Ez lehetővé teszi számunkra, hogy néhány perc erejéig valóban kipróbálhassuk, milyen másvalakinek enni” – összegzi Wolf. Ez pedig hihetetlen empátiás edzés az agyunknak.


Ne pásztázz, merülj el mélyen egy könyvben
Meg kell azonban jegyezni, hogy ez a fajta hatás csakis az „old-school” mélyolvasásra vonatkozik, arra a fajta olvasásra, amikor teljesen beleveszünk a regényfolyamba, és le se tudjuk tenni a könyvet. Ez a fajta működési mód tehát nem vonatkozik a netes böngészésre, pásztázó olvasásra. A tényeket így is megismerjük, ám nem leszünk empatikusabbak.

„Sok mindenről le kell mondanunk, ha lassanként elveszítjük kognitív türelmünket arra, hogy elmerüljünk egy olvasmány által teremtett világban” – figyelmeztet Wolf. „Mi fog történni azokkal a fiatal olvasókkal, akik soha nem képesek megérteni más gondolatait és érzéseit? Mi történik azokkal a régebbi olvasókkal, akik elveszítik azt a képességüket, hogy empátiát érezzenek az ismeretségükön kívül eső emberek iránt?” – teszi fel a kérdést Wolf, aki szerint mindez szános félreértéshez és félelemhez vezet majd.

Szakítsunk tehát időt egy jó könyvre az ünnepek alatt, hiszen ezzel tápláljuk az empátián alapuló valódi emberi kapcsolatainkat. Ezekben a nehéz és magányos időkben nagy szükségünk van erre a képességre.

 

Az Inc cikke nyomán


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

empátia  •  olvasás
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen