Ezért fontos pozitívan állni a bizonytalanhoz

szerző: Jobline
2018 december 12.

A bizonytalanság kezelésére való képességünket sok tényező befolyásolja. Az idősebbek gyakorlatiasabbak, mert életük során már sok bizonytalansággal néztek szembe, a dolgok pedig gyakran meg is oldódtak. Azok is, akik valamilyen vallást gyakorolnak, sokkal kényelmesebben érezhetik magukat, hiszen egy náluk jelentősen nagyobb erőben való hitük átsegíti őket ezeken a helyzeteken.

Az életkortól és a vallástól eltekintve az emberek bizonytalanságkezelésre való képessége nem annyira a külső körülményeiktől, mintsem a gondolkodásmódjuktól függ. Gondolataink teremtik meg életünk élményét. Az aggodalmas gondolatok szorongást okoznak, míg a reménykeltő gondolatok reményteljes érzelmeket teremtenek. Természetesen vannak olyan külső körülmények, amelyek aggodalmat és szorongást keltenek, például a természeti katasztrófák, a váratlan halál, a pénzügyi bizonytalanság vagy más hasonló válságok. Mégis, bár ezek az események nincsenek az ellenőrzésünk alatt, reakcióinkat mégis kontroll alatt tarthatjuk. A valóságunk pedig a gondolatainkon alapul.

Vegyünk egy példát: azt halljuk a munkahelyünkön, hogy a vállalat elbocsátásokat tervez. Kollégánk és mi is jelzáloggal küzdünk, több gyermekkel és más pénzügyi felelőségekkel rendelkezünk, mégis az egyikünk azonnal pánikot kap. „Az életem tönkremegy, nem tudom megtartani a házat, a gyerekeimet nem fogom tudni jó iskolákba járatni, stb.” – gondoljuk, miközben a munkatársunk egyáltalán nem érinti meg ennyire ez a dolog.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

A pozitív kilátások fenntartása elengedhetetlen
A munkatársunk tudatosan törekedett arra, hogy megvizsgálja életében a pozitív szempontokat. Lehet, hogy hálás azért, mert minden gyermeke egészséges. Ahelyett, hogy aggódna a munkájával kapcsolatban, inkább optimistává válik, és rájön, amúgy sem túl nagy rajongója a munkájának. Mindkét ember ugyanazt a bizonytalansági helyzetet éli át, de nagyon eltérő tapasztalataik vannak róla.

„Az élet boldogsága a gondolataid minőségétől függ” – mondta Marcus Aurelius. A bizonytalanságban is pozitívnak maradni nem csak a pozitív közérzetről, hanem a pozitív végkimenetelről is szól. Ha pozitívak maradunk, könnyebben megtaláljuk mások támogatását, mivel mindenki vonzódik a pozitív személyiségekhez. Ha a válságok alatt is képesek vagyok fenntartani egyfajta pozitív mentális állapotot, akkor sokkal jobban fogunk tudni megoldást találni a problémáinkra, fontosabb kérdéseket megoldani. Ez igaz a magán- és az üzleti életre egyaránt.

 


Tanácsok bizonytalan időkre

  • Elmélkedjünk olyan dolgokon, amikért hálásak vagyunk. Nem számít, mi történik, mindenki hálás valamiért. E gyakorlat során azt vizsgáljuk, mi az, amink van, szemben azzal, amit hiányolunk. A hálával teli lelkiállapot csendesebb elméhez vezet. Ez a fajta gondolkodásmód hozzájárul a pozitív munkahelyi kultúra számos aspektusához, többek között a jobb együttműködéshez és döntésekhez valami nagyobb jó érdekében, a jobb ügyfélélményhez, a magasabb munkatársi elkötelezettséghez, a több kreativitáshoz és innovációhoz, a kihívásokkal szembeni rugalmassághoz, a pozitív szervezeti szellemhez.

  • Vegyük magunkat körbe pozitív emberekkel. Tanulmányok kimutatták, hogy a hangulatunk fertőző, tehát ha olyanokkal vagyunk együtt, akik jól érzik magukat, a mi hangulatunk is megemelkedik. A szervezetek kultúráját és klímáját leginkább a vezetők „árnyéka” befolyásolja. A legnagyobb „árnyék”, ami minden nap velünk jön a munkába, a saját lelkiállapotunk és hangulatunk.

  • Vigyázzunk magunkra fizikailag is. Sokkal hajlamosabbak vagyunk szorongani, ha keveset alszunk, szegényesen eszünk, nem edzünk. A fizikai állapotunk nagy szerepet játszik a gondolkodásunkban. Amikor fáradtak és kimerültek vagyunk, sokkal kiszolgáltatottabbakká válunk a negatív gondolatoknak és rossz hangulatoknak. Ahhoz, hogy mentálisan jól legyünk, fizikailag is jól kell lennünk.

Ismerjük fel, hogy a munkában és a magánéletben számtalan (nem éppen pozitív) meglepetés és óriási kihívások érhetnek minket. Ha ezek bekövetkeznek, álljunk meg, gondolkodjunk és döntsünk. Csak mi tudjuk meghozni a tudatos döntést arról, hogyan fogunk gondolkodni és cselekedni ebben a helyzetben.

 

A Tlnt cikke alapján

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen