8 jele annak, hogy még nem érdemes saját vállalkozást indítanod

szerző: Jobline
2018 december 19.

Nem mindenki alkalmas arra, hogy saját vállalkozása legyen. Sokan vannak ugyanis, akiknek nincs meg a vállalkozói gondolkodásmódjuk, sőt egyértelmű jeleket is mutatnak arra, hogy még nem állnak készen a feladatra.

A vállalkozás indítása különben is rengeteg energiát és kockázatot igényel. A kockázatvállalási hajlandóságtól a személyes pénzügyekig 8 olyan jelet mutatunk most, ami mindenképp arra figyelmeztet, hogy 2019 év elején még ne kezdjünk saját vállalkozásba.

#1. Nem szeretsz kockázatot vállalni
Az induló vállalkozások mintegy 70%-a nem éli meg az első 10 évet egy felmérés szerint. Még ha a termék vagy a szolgáltatás fantasztikus is, sok csapás érhet minket, kifuthatunk a pénzünkből. A kockázat kezelésének érdekében minden vállalkozásnak idő, míg nyereséget kezd termelni. Emiatt el kell gondolkodnunk azon, mennyi ideig engedhetjük meg magunknak azt, hogy a vállalkozásunk anélkül növekedjen, hogy bármit is visszahozna ebből. Ezzel könnyebbé tesszük a kockázatok kezelését.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#2. Hiányalapú a gondolkodásod
Sokan azt gondolják, nincs elég lehetőségük vagy forrásuk. Ez olyan kétségbeeséshez vezethet, amely olyan utak bejárása követelhet, amely nem teremtenek jobb lehetőségeket, sőt károsítják a vállalkozást. A pénzhez való viszonyunkon való munka, illetve annak tudata, hogy ez mélyen is gyökerezhet, szükséges lehet ahhoz, hogy eltávolítsuk ezt az akadályt, és saját magunk főnökévé váljunk.

#3. Azonnali profitra van szükséged
A Small Business Trends azt jelentette, hogy a startup vállalkozások csupán 40%-a hoz profitot, és a kisvállalkozások kudarcainak 82%-a pénzforgalmi problémákhoz kötődik. Évekig tarthat, amíg üzletünk jövedelmezővé válik ahhoz, hogy saját magunknak is fizetést tudjunk kitermelni. Ha gyorsan akarunk pénzhez jutni, akkor nagy nyomást helyezünk az üzletünkre, amely viszont nem fog tudni ilyen ütemben növekedni.


 


#4. Nem érted az üzleted számait
Alapvető fontosságú, hogy megértsük az üzletünk gazdálkodását. Ha nem követjük nyomon pénzügyeink alakulását, akkor olyan fontos nyomok hiányozhatnak, amelyekre szükségünk lehet, hogy üzleti tervünket az aktuális és nem a tervezett teljesítményhez igazítsuk. Ha nem végzünk ilyen pénzügyi munkát, akkor az az érzelmi döntések meghozatalához vezethet az információn alapuló döntések rovására. Ez katasztrófát okozhat már az induláskor.

#5. Nincs üzleti terved
A Michingan Egyetem kutatása szerint egy jó üzleti terv megnöveli a startupok esélyeit a túlélésre. Vállalkozás indításakor teszteljük a piacot, és készítsünk egy tervet. Ha már van vállalkozásunk, akkor sem késő ilyen tervet készíteni, hiszen segít elérni a céljainkat, és kitűzni a küldetésünket.

#6. Nem tesztelted a piacra az ötletedet
A CB Insights kutatása szerint az induló vállalkozások bezárásának legfőbb oka egy olyan termék volt, amelynek nem volt piaca. Rengeteg energiát, időt és pénzt költhetünk arra, hogy olyan dolgokat hozzunk létre, amelyekre nem lesz kereslet, ezért végezzünk piackutatást, mielőtt elköteleznénk magunkat az ötletünk mellett.

#7. Nem vagy hajlandó piacra dobni az ötletedet
Ha bárkit is ismersz, akinek saját üzlete van, biztosan hallottad őt panaszkodni a marketing miatt. Az üzlet személyes ügy, ezért igazán oda kell tennünk magunkat, amikor eladjuk magunkat.

#8. Külső segítség nélkül indítasz üzleti vállalkozást
A növekedés érdekében másokat kell alkalmaznunk, és átruháznunk rájuk olyan tevékenységeket, melyekkel már nincs időnk foglalkozni. Ha korlátozott személyes tőkével alapítunk és működtetünk egy céget, az megakadályozhatja az üzleti növekedést azáltal, hogy nem lesznek elérhetőek azok az erőforrások, amelyek egy alkalmazott felvételéhez szükségesek. Egy esetleges üzleti kölcsön azonban adósságba viheti a céget, amennyiben az üzlet sikertelen lesz, és még évekig kell törleszteni.

A kérdés tehát megint csak az: vajon mennyi kockázat vállalása kényelmes még számunkra?


A Business Insider cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!


Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen