4 munkahelyi irányelv a boldogabb ünnepekért

szerző: Jobline
2018 december 20.

Sok munkáltató számára az ünnepi szezon jelentős fejfájást okozhat a szabadságolások, a leadási határidők és az év végi hangulat miatt. Az intelligens munkáltatók azonban ilyenkor kétszer is ellenőrzik munkahelyi politikájukat, és akik proaktív megközelítést alkalmaznak, naprakészek, gyakran sok időt és pénzt takarítanak meg ilyenkor év végén is.

Angyalkák ide vagy oda, az ördög ilyenkor sem alszik: ez a 4 irányelv segíthet kiküszöbölni az ilyenkor felmerülő problémákat.

#1. Irodai karácsonyi partik
A céges karácsony bulik, különösen azok, ahol alkoholos italokat szolgálnak fel, tele vannak jogi kockázatokkal. Például egy kissé kapatos munkavállalót simán autóbaleset érhet a parti után, vagy akár nem megfelelő magatartást tanúsíthat. Az első esetben egy sérült harmadik fél perelheti a munkáltatót gondatlanság miatt, azzal érvelve, hogy a vállalat megszegte jogi kötelezettségeit azzal, hogy engedélyezte az alkoholfogyasztást, majd hagyta kocsiba ülni a dolgozót. A második esetben a munkáltató azzal vádolható, hogy ösztönzi az ilyen magatartást. Az első forgatókönyvből eredő kockázatok elhárítása érdekében a munkavállaló például tarthatja az ünnepséget off-site helyen, önkéntessé teheti a részvételt, vagy taxi- és sofőrszolgálatot biztosíthat a munkavállalóknak. A második esetben mindenképp fel kell hívnia a munkavállalók figyelmét arra, milyen magatartás vár el a vállalat a dolgozóitól.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#2. Szabadságkiadás
A munkáltatóként a szabadság kiadása kötelezettségünk. De mi van akkor, ha például valaki épp decemberben jött a céghez? Természetesen a munkáltatón múlik engedélyezi-e neki ilyenkor a szabadságot. Lehetőleg még a nagy szabadságolások előtt tisztázzuk a szabadság kérdéseit, azokat az eseteket, amikor átvihetik a dolgozók a szabadságnapokat a következő évre, ahogy azt is, milyen esetekben rendelhetjük be őket a szünet alatt is.


 


#3. Balesetveszélyek
A téli időjárás a lépcsőn, a parkolókban vagy a járdán számos balesethez vezethet, ezért ilyenkor is megfelelő intézkedéseket kell tenniük a munkáltatóknak a lépcsők takarítására, a járdák felsózására, továbbá emlékeztetniük kell az alkalmazottakat a munkavédelmi szabályok betartására.

#4. Vallásszabadság a munkahelyen
A munkavállaló a munkaviszonyból nem zárhatja ki személyiségének munkán kívüli aspektusait sem, ezért vallási meggyőződését sem hagyhatja otthon, különösen ilyenkor, karácson táján. Bizonyos esetekben konfliktus alakulhat ki a munkaköri kötelezettségek és a munkavállaló vallása vagy más meggyőződése között, ezért jobb, ha vannak általános szabályaink ezekre a helyzetekre. Ügyeljünk arra is, hogy az ünnepek alatt bent lévő, ügyeletet tartó kollégák ne zavarják egymást a munkájukban, mi pedig munkáltatóként óvakodjunk attól, hogy bárki szabad vallásgyakorlásába beleszóljunk – nemcsak ilyenkor, hanem az év többi részében is.


A Recruiter cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!


Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen