Új év, új kezdet: ezt az 5 dolgot kerüld el, ha sikeres akarsz lenni 2019-ben

szerző: Jobline
2019 január 02.

Még pont időben vagy ahhoz, hogy rendezhesd a soraidat.

„Amilyen az újév első napja, olyan lesz az egész esztendő is” – tartja a népi mondás, melynek igazságtartalma ugyan kétségbe vonható, mégis érdemes a fáradtan induló újévet némi számvetéssel kezdeni. A Business Insider összegyűjtötte mindazt a rossz szokást és mulasztást, amely egy sikeres év útjában áll. Ne feledjük, most hintjük el mindazt, ami majd megalapozza az elkövetkező hónapokat, ezért kerüljük el azokat a hibákat, amelyeket a sikertelen emberek ilyenkor elkövetnek:

 

1. Nem reflektálnak a teljesítményükre
Számos vállalat végez év elején teljesítmény-értékelést, amely az alkalmazottak teljesítményének javítását, képességeinek teljesebb kibontását szolgálja, és lehetőséget ad arra, hogy egyénileg – nem másokhoz mérten – fejlődjenek bizonyos teljesítménykritériumok mentén. Azonban ha a cégednél ez az értékelési mód nem bevett gyakorlat, akkor sem árt elgondolkodnod azon, hogy milyen évet tudsz a hátad mögött, melyek azok a hibák és nehézségek, amelyek korrigálásra szorulnak, illetve, hogy miként tudnád elért teljesítményedet túlszárnyalni vagy újakat elérni. Ne vedd a sikert biztosra, hanem szakíts időt arra, hogy kritikusan visszatekintesz az elmúlt évedre.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

2. Elfelejtenek kitűzni célokat
Fontos, hogy elgondolkozz azon, milyen hosszú és rövid távú céljaid vannak az újévben. Nem lehetünk sikeresek, ha semmiféle utat nem vázolunk fel magunk előtt, vagy ahogy Seneca mondaná: „Semmilyen szél nem kedvező annak, aki nem tudja, milyen kikötőbe tart”.

A célmeghatározás az úgynevezett SMART módszer is segítheti, amely a következőképpen határozza meg az „okos” célt:

Specific: a cél legyen konkrét és egyértelmű

Measurable: a cél legyen mérhető, vagyis fontos, hogy meg tudjuk állapítani, elértük-e az adott célt vagy sem

Attractive: a cél legyen kihívást jelentő

Realistic: a cél legyen reális, azaz mérjük fel, hogy rendelkezésünkre állnak-e az eléréséhez szükséges erőforrások

Timely: a cél legyen időben meghatározott

 

 

 

 

3. Rögtön belevetik magukat a munkába
A sikertelen emberek sosem engedélyeznek magunknak egy kis pihenést, amitől kimerültek és túlhajszoltak lesznek. Kis idő kell ahhoz, amíg „akklimatizálódunk” a munkához, ezért ne sürgesd magad, hanem szépen, fokozatosan vedd fel az ütemet.

 

4. Elhanyagolják a kapcsolataikat
Akár hozzátartozókkal, akár szakmai kapcsolatokról beszélünk, fontos, hogy fenntartsd ezeket, és energiát fektess a kapcsolattartásba. A sikertelen emberek elhanyagolják a kapcsolataikat. Ha karácsonykor elmulasztottad, az újév még mindig remek lehetőséget kínál arra, hogy üdvözlő kártyákat küldj mindazoknak, akikkel már régóta beszéltél. Sosem tudhatod ugyanis, mikor lesz szükségetek egymásra…

 

5. Nem adnak hálát
A sikeres emberek soha nem felejtik el azokat, akik segítettek nekik céljaik elérésében. Vedd számba, hogyan járultak hozzá az emberek a karrieredhez a múlt évben, és add a tudtukra, mennyire nagyra becsülöd az erőfeszítéseiket. A hálának ráadásul tudományosan is igazolt, pozitív hatásai vannak, például egyensúlyt teremt a szívritmus és az idegrendszer között, amelytől növekszik immunitásunk és hormonháztartásunk is egyensúlyba kerül, valamint megnövekszik egy bizonyos DHEA nevű anti-aging vegyület termelődése, amely csökkenti a szorongást és a feszültséget. Áldozzunk néhány percet arra, hogy elgondolkozzunk azon, miért lehetünk hálásak, és tegyük szokásunkká a hálaadás gyakorlatát, nem csak az év elején, de egész évben is.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen