Motivált és karizmatikus munkavállalóként jellemzed magad? Vigyázz, ezzel el is bukhatod az állásinterjút

szerző: Jobline
2019 január 04.

A HR-esek is ugyanúgy unják az elkoptatott frázisokat, mint bárki más, ezért ügyelj arra, hogy ne használd az alábbi tucatnyi kifejezést.

Ha mások pozitív véleményt mondanak rólad, az nagyszerű, de ha valaki önmagát méltatja, nem árt az óvatosság. Az önfényezés visszatetszést kelthet, és még kínosabb a dolog, ha mindez csupa agyonkoptatott frázissal történik. Jeff Haden karrierszakértő összegyűjtött néhány kifejezést, amelyeket szerinte jobb elfelejteni, ha valaki állást keres. Nem muszáj vele mindenben egyetérteni, de szempontjait érdemes megfontolni.

Motivált
Ez a tulajdonság a minimum, amit egy munkáltató elvárhat egy dolgozótól, ezért fölösleges említeni. Ennyi erővel az is büszkén kiemelhető, hogy az álláskereső tud írni-olvasni vagy egyedül is be tudja kapcsolni a számítógépet.

Karizmatikus
Leginkább férfiak szeretik így jellemezni magukat. Karizmatikus lehet például egy olyan vezető, aki különleges kisugárzásának köszönhetően mindig motiválni tud másokat. De azt, hogy ő karizmatikus lenne, inkább az általa motiváltak állapítsák meg, ne ő maga, mert ordas hencegésnek tűnik.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

-orientált
Lehet valaki például értékorientált vagy ügyfélorientált, szakmától függ, de ez a kifejezés ugyanolyan, mint a „motivált”: az elvárható minimumról van szó. Egy account manager nyilván ügyfélorientált kell legyen, különben felkopik az álla. Fölösleges ilyesmit említeni.

Szerény (lásd még: szakmai alázat)
Vicces paradoxon. Aki azt állítja magáról, hogy szerény, valójában dicsekszik. Törlendő a szótárból.

Kiterjedt tapasztalatok (jelentős szakmai múlt)
Az, hogy valaki mennyi ideje dolgozik az adott területen és hány cégnél fordult meg, önmagában még nem jelent semmit. Például ha valaki húsz éve foglalkozik algoritmusokkal, attól még nyugodtan lehet a világ legrosszabb programozója. A munkáltató az üres frázisok helyett esetünkben arra kíváncsi, hogy konkrétan milyennek ezek a tapasztalatok. Tehát a  jelölt hány programot írt, hány weboldalt tervezett, milyen rendszereket tervezett és hozott működésbe.

Tekintélyt szereztem (mondjuk a közösségi médiában)
Margaret Thatcher mondta egyszer: aki azt állítja magáról, hogy úrinő, biztosan nem az. A példánál maradva: akinek több tízezer követője van, valóban tekintélyt szerzett a közösségi médiában, de akkor számokkal dobálózzon, ne jelzőkkel. És ha nincs több tízezer követő, jobb hallgatni a témáról.

 

 

 

Eredményorientált
Jelentése: elvégzem a munkát, amiért fizetnek. Egy munkavállalónak nyilván ez a dolga, nem?

Megbízható
Elvégzem a munkámat plusz nem lopom el a tűzőgépet. Ez is alap, fölösleges emlegetni.

Kreatív
Ez a szó fénykorában nagyon hatásos volt, de mára mindenki nagyon kreatív lett, úgyhogy kopott közhellyé változott. Szintén leértékelődött a „jó csapatjátékos”, a „dinamikus” és a „hatékony” is, helyettük megint csak konkrétumot érdemes említeni. Például kreatív az, aki addig nem alkalmazott módszerrel oldott meg egy hirtelen fölmerült problémát, és ezzel X összeget spórolt / termelt a cégnek.

Önzetlen
A valóban önzetlen embereknek eszébe sem jut, hogy így jellemezzék magukat, mert ez a tulajdonságok annyira belülről fakad, hogy teljesen természetesnek veszik. (Azt sem szoktuk emlegetni, hogy már régóta szobatiszták vagyunk, ugye.) Itt is idézhető Thatcher asszony fenti bonmot-ja: aki önzetlenként jellemzi magát, valójában azt gondolja, hogy túl sokat ad másoknak, és ezt kevéssé viszonozzák a hálátlanok.

Guru / nindzsa
A digitális korszak szülte az ilyen kifejezéseket, és miután alkalmazni kezdték őket, öt percig szellemesek is voltak, de ez az öt perc letelt, és a guru meg a nindzsa használata egyre modorosabbnak tűnik. A „tőzsdeguru” persze tartós polgárjogot nyert, de egy egyszerű álláskereső lehetőleg ne guruzza vagy nindzsázza magát, mert nem sok haszna lesz belőle.

Innovatív
Kismillió cég és szakember nevezi magát innovatívnak, ami egyrészt statisztikailag képtelenség, másrészt nem is olyan fontos tulajdonság. A sikerhez nem muszáj innovatívnak lenni, elég, ha valaki nagyon jó abban, amit csinál.
Viszont ha valaki tényleg innovatív, akkor a kifejezés használata nélkül mondja el, milyen eredményt ért el. Például egy olyan mérnök, aki napelemes drónt tervezett, amely sokkal olcsóbb és könnyebb, mint a hasonló kategóriájú szerkezetek, meséljen a találmányáról, és a vak is látni fogja, hogy ő bizony innovatív.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen