Mentor nélkül félkarú óriás vagy. Találd meg a mentorodat!

szerző: Jobline
2019 január 07.

Táskahordozó srácból is gyorsan lehet miniszter, ha tudja, kinek a táskáját kell hordozni. Át akarod ugrani a karrierlétra unalmas fokaid, és szeretnéd, ha sorra olyan ajtók is megnyílnának előtted, amiknek egyébként a közelébe sem tudnál kerülni? Találd meg a mentorodat!

Rengeteg sikersztorit ismerünk, amikor valaki nem a hagyományos szolgálati utat választotta, hanem a nagy ember asszisztensévé szegődött, és hamarosan ő is a nagy emberek egyike lett. Vonzó perspektíva. Kezdő mentorkeresőknek állított össze egy hasznos kis alapprogramot a Success.com.

1. Ne erőlködj olyan mentorokkal, akik nem lendítik előre a karrieredet
Van olyan mentor, aki inkább akadály, mint segítség az előrehaladás útján. Ha az ő segítségével szeretnéd építeni a karrieredet, csak az idődet pazarlod, legyen bármennyire jóindulatú és önzetlen az illető. A haszontalan mentor megmaradhat jó barátnak, de a támogatói pozícióra sürgősen új embert kell keresni.

2. Légy válogatós
„Ne fogadd el olyan ember tanácsát, akivel nem cserélnél szívesen” – mondta Darren Hardy motivációs előadó, a Success magazin alapítója. 
Attól még, hogy valaki szívesen lenne mentor, nem biztos, hogy el kell fogadni az ajánlatát. Sokan szeretnék átadni tapasztalataikat, de ha nem azt nyújtják, amire neked szükséged van, keress tovább. Ehhez persze tudnod kell, mit akarsz elérni. Ha nem tudod, bárki lehet a mentorod, és lehet, hogy vakvágányra tévedsz. Amikor megvan a cél, azok közül válassz, akik közel vannak a csúcshoz. Aki fölötted jár, elképesztő perspektívákról tud beszámolni.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


3. Eredményeket mutass fel, ne ambíciókat
„Nem az a jelszó, hogy szerezz mentort, és sikeres leszel, hanem fordítva: legyél sikeres, és lesz mentorod” – Sheryl Sandberg, a Facebook második embere.
Nem elég, ha tudod, hogy kit akarsz a mentorodnak. A fontos emberek nem érnek rá, mi okuk lenne arra, hogy időt és energiát fektesssenek beléd? Bizonyítsd be, hogy komolyan gondolod, azaz legyenek már ígéretes eredményeid, és fel tudod kelteni a figyelmüket.

4. Merj kilépni a komfortzónádból
„A siker mércéje gyakran az, hány kellemetlen beszélgetést voltál hajlandó lefolytatni” – Tim Ferriss, író, előadó, angyalbefektető.

Próbálkozz, legfeljebb visszautasítanak, de ezzel nem veszítesz semmit. Az első 20 másodperc a legrosszabb, mielőtt felveszed a telefont. Ha ezen a nem egészen fél percen túl vagy, hívd fel a potenciális mentorodat, és add elő, mit szeretnél. Ha előre rettegsz a kellemetlen helyzettől, az sokkal rosszabb, mint maga a kellemetlen helyzet. Ráadásul a félelmeink nagyon gyakran megalapozatlanok. Semmi bajod nem lesz, ha kellemetlen telefonbeszélgetésre vállalkozol. Nem fognak agyonlőni az árokparton. Tudatosítsd magadban, hogy teljesen biztonságos, ha kilépsz a komfortzónádból, és rengeteget nyerhetsz vele.

 


5. Mindig legyél a közelükben
A szociálpszichológia bebizonyította, hogy hajlamosak vagyunk megkedvelni azokat az embereket, akikkel rendszeresen találkozunk és kommunikálunk. Így alakulnak ki a barátságok is.

Tehát fizikailag vagy digitálisan közel kell kerülnöd azokhoz az emberekhez, akikkel barátkozni szeretnél. Ha folyton a közelükben vagy, valószínűleg meg fognak kedvelni – ezt hívják a pszichológusok kitettségi hatásnak.

6. Segíts az emberednek
A mentorálás kölcsönös szolgálat. Hogyan tudsz segíteni a mentorodnak? Ha időt spórolsz neki.
Többet kell törődnöd a mentorod céljaival, mint a sajátjaiddal. Ez legyen a legfontosabb célod – és ne várj érte közvetlen hasznot.
Ígérj keveset és teljesíts sokat. Ha feladatot kapsz, nyűgözd le, milyen tökéletesen oldod meg. Könnyítsd meg az életét. Tegyél meg mindent azért, hogy veled akarjon dolgozni.

7. Kérj és vállalj el egyre nagyobb feladatokat
Miután megidult és olajozottan működik a közös munka, kérj a mentorodtól olyan felelősségteljes feladatokat, amelyek még jobban segítik a céljai elérésben. Ha látja, hogy mindenben számíthat rád, hálás lesz, segíteni fog az előrelépésben, megnyílnak előtted a kapuk.
Ám ez csak a karrier. Ennél fontosabb, hogy a mentorált más emberré válik a jó mentor hatására. Megváltoznak a prioritásai, másként tekint a világra és új készségekre tesz szert.

8. Add tovább
Elérkezik az a pillanat, amikor a mentorált már sínen van, önállóan törhet céljai felé. Ilyenkor elönti a hála, és szeretné valahogyan visszaadni mentorának mindazt, amit kapott tőle. Erre azonban semmi szükség, a mentor sikeres ember, nem tart igényt viszonzásra. Egy utolsó jó tanáccsal azonban még szolgálhat: add tovább.
Az egykori mentoráltnak kötelessége, hogy igyekezzen maga is jó mentorrá válni. Önzetlenül segítsen azoknak, akik abban a helyzetben vannan, amelyben ő volt pályafutása kezdetén.

Rá fogsz jönni, több örömed leled abban, hogy másoknak segítesz, mint a saját sikereidben.

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen