9 ok, miért érdemes inkább introvertáltakat foglalkoztatni extrovertáltak helyett

szerző: Jobline
2019 január 08.

Ha száz vezérigazgatót megkérdezünk, szerintük ki lenne az ideális alkalmazott, valószínű valami ilyesmit hallanánk: „Valaki, aki kreatív, megbízható, jól reagál a visszajelzésekre, könnyen motiválható, tartja a határidőket, együttműködik másokkal, jó kommunikációs készségekkel rendelkezik és etikus. Az évtizedek óta végzett tudományos kutatások szerint az introvertáltak sokkal nagyobb valószínűséggel rendelkeznek ezekkel a jellemzőkkel.

#1. Az introvertáltak általában kreatívabbak

A kutatások szerint a kreativitás az intelligens, nagyon aktív és érzelmes, extrém módon introvertált emberek problémamegoldó válasza.

 

#2. Az introvertáltak következetesebben kreatívak

Főiskolai hallgatókon végzett két kutatás kimutatta, hogy míg az extrovertáltak sokkal kreatívabbak, amikor jó hangulatban vannak, az introvertáltak akkor is kreatívak maradnak, ha rossz hangulatban vannak.


 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

#3. Az introvertáltak jobban reagálnak a visszajelzésekre

Az extrovertáltak és introvertáltak pozitív, negatív és semleges visszajelzésekre adott reakcióit vizsgálva arra a következtetésre jutottak, hogy a visszajelzés után az introvertáltak sokkal jobban teljesítettek függetlenül attól, milyen visszacsatolásokat kaptak.


#4. Könnyebben motiválhatók

Pszichológusok szerint az ismételt dicséret jelentősen megnöveli az introvertáltak teljesítményét, mint a bírálat. Az extrovertáltakra nem hat ilyen jól az elismerés.


 

 

 

 

#5. Jobban kezelik a határidőket

A Marylandi Egyetem kutatási szerint a szoros határidőktől az extrovertáltak sokkal jobban lefagytak, miközben az introvertáltak képesek voltak előretervezni korai információk felhasználásával.

 

 

#6. Együttműködőbbek

A diákok közötti csoportos megbeszélések tanulmányozása azt mutatta, hogy az extrovertáltak többet érveltek, mint az introvertáltak, akik viszont sokkal jobban együttműködtek másokkal a jobb megoldások érdekében.

 

 

#7. Előbb gondolkodtak, mint beszéltek

Az extrovertáltak nagyon gyorsan beszélnek, míg befelé forduló társaik sokkal normálisabb ütemben kommunikálnak.

 

#8. Nem használnak elvont üzleti zsargonokat

Az Amszterdami Egyetemen végzett tanulmány azt mutatta, hogy az extrovertáltak inkább homályos absztrakciókban beszélnek, míg az introvertáltak konkrét példákat használnak.

 

#9. Az introvertáltak kevésbé hajlamosak szabotálni a céget

Az extrovertáltak hajlamosabbak a munkahelyi devianciára a kutatások szerint, sőt arra is sokkal nagyobb készetetést érezhetnek introvertált társaikkal szemben, hogy szándékosan ártsanak a cégnek.

 

Az Inc cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen