Kutatás: A vezetők inkább életkor alapján diszkriminálnak, mintsem etnikai hovatartozás miatt, vagy nemek szerint

szerző: Jobline
2019 január 09.

Több mint egy évvel a #MeToo után a First Round Capital felmérése azt mutatja, hogy a Szilícium-völgyben gyakoribb az életkori, mint a nemi vagy a faji megkülönböztetés.

A kutatás azt is megállapítja, hogy a férfi alapítók kétharmada úgy gondolja, hogy a vállalatuk a szülők számára befogadó környezetet biztosít, amivel a női alapítók egyharmada egyetért.

A First Round kutatása a tech startup alapítók egyik legátfogóbb felmérése, és az elmúlt 4 évben megmutatta, hogyan változik a közösség az idők folyamán. A reprezentatív kutatás nagyrészt fehér férfiakat kérdez, ugyanakkor azt is megmutatja, hogy egy „átlagos” vezető tapasztalatai drámai módon eltérhetnek azokétól, akik nem fehérek és férfiak.

A 46 évesek már tapasztalnak előítéleteket
Amikor az alapítókat az előítéletekről kérdezték, 37%-uk nyilatkozta azt, hogy úgy véli, az életkorral kapcsolatos előítélet igenis létezik a közösségükben. A kérdésre, miszerint „az idősebbek szembesülnek-e az életkori megkülönböztetéssel a tech területén”, 89% válaszolt igennel, és ez az életkori előítélet általában 46 évesen kezd problémává válni. A megkérdezettek 26%-a mondta azt, hogy faji torzítás létezik.

 


„Összességében a válaszadók 28%-a vélte úgy, hogy a befektetőknek nemi előítéleteik vannak a pénzalap előteremtésének folyamata során, de amikor csak a nők válaszait nézték, ez az arány 66%-ra nőtt, a férfiak esetében pedig 20%-ra csökkent – mondja Brett Berson, First Round egyik partnere. – Ez is egyike azoknak a példáknak, amelyek a csalódást okozó egyenlőtlenségekre mutatnak rá, ezért már sokunk tisztában van a nők és férfiak tapasztalataival a tech iparágban.”

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

A nők mást tapasztalnak, mint a férfiak
Az Inc és a Fast Company 279 női vállalkozó megkérdezésével készül felmérésből kiderült, hogy a női alapítók 62% tapasztalt elfogultságot a pénzalap előteremtése során. Mintegy 53% mondta azt, hogy alapítóként zaklatást vagy megkülönböztetést tapasztalt, sőt közülük egyharmad válaszoló zaklatást és támadást is.

A First Round azt is kimutatta, hogy az alapítók 60%-a gondolja úgy, hogy a tech cégek befogadók a kisgyermekes munkavállalókat illetően, mégis programjaik nem feltétlenül teszik könnyebbé a családok életét a startupnál. A cégek több mint fele kínál fizetett fogyatékossági szabadságot, és csak 37%-uk rendelkezik „vissza a munkába” programokkal. A megkérdezett cégek mindössze 35% rendelkezik „anyai szobákkal”. Az Inc és a Fast Company közös felméréséből pedig az derült ki, hogy a női alapítók 64%-a fizetett családi szabadságot, és 76%-uk támogatott családi szabadságot biztosított.


Az Inc cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen