Sikeres vezető akarsz lenni? A Harvard kutatása szerint ezt az egy dolgot ne titkold el

szerző: Jobline
2019 január 14.

A Harvard Egyetem kutatása azt állítja, hogy egy dolgot el kell kerülnünk, ha sikerre vágyunk. Ha nem osztjuk meg másokkal, hogyan szoktunk hibázni, és túl sokat beszélünk az eredményeinkről, ez sikerünk útjába állhat.

A hibák elrejtése és a parttalan dicsekvés „rosszindulatú irigységet” kelt a kutatók szerint. Az ilyen irigység diszfunkcionális viselkedést hoz létre, mivel az egy szinten lévő vezetők, sőt a közvetlen beosztottak arra törekszenek, hogy lerombolják és aláássák a sikeres vezető tekintélyét. Ez azt is eredményezi, hogy az alkalmazottak kevésbé lesznek együttműködőek, és megzavarják a csapatmunkát.

A kutatás ezt most egyértelművé tette. Egy tanulmányban a résztvevők elolvastak egy részt a vezető sikereiről, és arról számoltak be, hogy nagy mennyiségű rosszindulatú irigységeket éreztek a vezető irányában. Egy másik csoport ugyanezt a bekezdést olvasta el, de ezúttal néhány további sorban azt ecsetelték, hogy az adott vezetőnek szép számmal voltak kudarcai és hibái is. Ez a csoport nem jelezte, hogy irigységet érez.

A kutatás azt is kimutatta, hogy a vezető iránti elismerés nem csökken, ha a hibáit is megmutatják. Amikor a dolgozók a hibáiról hallják beszélni a vezetőt, „jóindulatú irigységet” érezhetnek, úgy gondolhatják, hogy a vezető megérdemli a sikert, és ez inspirálja őket saját teljesítményük javítására.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


A kutatás a vállalkozók számára is megmutatta a kudarcok megosztásának előnyeit. Azok a vállalkozók, akik elismerték, hogy néha nehezen boldogulnak, jóval támogatottabbak voltak a befektetők körében, mint azok, akik az eddigi sikereikre hívták fel a figyelmet. Úgy tűnt, hogy ha a vállalkozó keményen dolgozott az akadályok leküzdéséért, az fontos pozitív benyomást keltett a befektetőkben.

A hibák takargatása helyett tehát van egy jobb út is, ahogy a kutatást vezető Wood Brooks fogalmaz: „Ha nagyon sikeres vagy, akkor az eredményeid nyilvánvalóak. Sokkal újszerűbb és inspirálóbb, hogy mások megismerjék hibáidat is. A csodálat elérésének egyik módja az, ha elismerjük a harcainkat vagy a hiányosságainkat.”


 Ennek előmozdítására három olyan alkalom is kínálkozik, amikor hitelesen megoszthatjuk hibáinkat és küzdelmünket:

#1. Osszuk meg hibáinkat csapatépítő gyakorlatként, kezdjük mi: Ez nemcsak a sebezhetőség bizonyítására jó, de katartikus és még szórakoztató is lehet. A múltbeli hibák humorral való kezelése közösséget teremt, hiszen mindannyian éltünk már át hasonló tapasztalatokat.

#2. Osszuk meg nyilvános fórumokon stratégiáinkat és küzdelmeinket. Ily módon azt illusztráljuk, hogy rendben van, ha az ember téved (mindaddig, amíg tanulunk belőle). Ez arra ösztönzi az embereket, hogy önmaguk jobb verziójáért küzdjenek.

#3. Nyíltan ünnepeljük meg a kudarcot is
Brooks egy nagyon érdekes tendenciát fedezett fel a kutatás végzése közben: úgynevezett „hibázó pártok” alakultak ki. Több vezető is ismertetett vele olyan helyzeteket, amikor a szervezetek felismerték a sikerért folytatott hatalmas harcot és a benne rejlő heroikus erőfeszítéseket és értékes példákat, még akkor is,  ha azok nem feltétlen jártak sikerrel.


Az Inc cikke alapján

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

stratégia  •  Harvard  •  vezetés
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen