Jelenleg mennyit keres? Így válaszolj, ha az állásinterjún felteszik ezt a kérdést

szerző: Jobline
2019 január 16.

Már a célegyenesben vagy, ha az állásinterjún azt firtatják, mennyit keresel. És pont itt lehet elrontani, ezért kötelező az óvatosság.

Az még a könnyebbik eset, ha a HR-es azt kérdezi, milyenek a jelölt elvárásai a bérezést illetően, mert elegendő egy sávot megjelölni, amelyen belül mozgástér kínálkozik mindkét fél számára. Ám ha a kiválasztási szakember konkrét összegre kíváncsi, fölénybe kerül, mert ehhez képest tudja belőni a saját ajánlatát. Például ha megtudja, hogy jelenleg mondjuk havi nettó 220 ezret keresel, és ő eredetileg nettó 280-at akart mondani, rögtön lejjebb tud menni, hogy pénzt takarítson meg a cég számára.

Ugyanakkor ha a HR-es kezdőfizetésként csak nettó 180 ezret tud ajánlani, a 220 ezer hallatán arra gondolhat, hogy kevesebbért nyilván nem akarsz átmenni hozzájuk, ezért nem is tekint felvehető munkatársnak.

A Business Insider körbejárja, milyen taktikát érdemes alkalmazni, hogy a helyzetből a lehető legjobban tudj kijönni.


Érdeklődj

Nézz utána, hogy az adott pozícióban mekkorák a keresetek (például: fizetesek.hu), keress olyan embereket, akik a meghirdetett álláshoz hasonló helyen dolgoznak (LinkedIn-kapcsolatok, egyéb networkök). Szerencsés esetben találhatsz olyasvalakit, aki az adott cégnél dolgozik, és közeli információkkal tud szolgálni. Ilyen ismeretekkel felvértezve felkészülhetsz arra, valószínűleg hogyan fog taktikázni a HR-es, amikor az anyagiak kerülnek terítékre.


Terelj

A bértárgyalás játszma a javából, ahol fontos szerep jut a diplomáciának. A fogós kérdésre például kitérőleg így lehet válaszolni: „Rugalmas vagyok a fizetést illetően. Ez a pozíció ígéretes, komoly a fejlődési potenciálja, és ez fontosabb számomra, mint egy aktuális összeg. Meg tudná mondani, milyen sávra gondolt a fizetéssel kapcsolatban?”

Ezek után HR-ese válogatja, mi következik. Belemehet a játszmába, és elárulja a sávot, de az is lehet, hogy így válaszol: elnézést, én kérdeztem először. Ekkor nincs mit tenni, nevezd meg, mennyit keresel jelenleg.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Latolgass
Ha úgy gondolod, hogy az általad megnevezett összeget a cég nem akarná megfizetni, kérdezz rá, milyen más kompenzációs formák vannak (cafeteria, rugalmas munkavégzés, céges autó, high-tech eszközök biztosítása a munkavégzés számára, több fizetett szabadság). Amennyiben a kompenzációs csomag tetszetős, kisebb bér is elfogadhatóvá válik, mint amekkorára eredetileg gondoltál.

Más a helyzet, ha azért akarsz eljönni az aktuális munkahelyedről, mert a feadatok mennyiségéhez és a felelősség mértékéhez képest túl alacsony a fizetésed. Ilyenkor el kell magyarázni, hogy az aktuális cégnél éppen nem tudnak érdemeid szerint megfizetni, különben a HR-es azt gondolhatja, azért kapsz keveset, mert alulképzett vagy, esetleg nem túl megbízható munkaerőnek tartanak.Értékeld az interjúztatót

A bértárgyalás során kiderül, hogyan áll hozzád a leendő munkáltatód. Ha a fizetés kapcsán tartalmas beszélgetés alakul ki arról, milyennek képzeled el a jövődet és ebben milyen helyet foglalnak el az anyagiak, az jó jel, mert azt mutatja, figyelembe veszik a hosszú távú céljaidat, és igyekeznek alkalmazkodni hozzájuk. De ha a HR-es kurtán véget vet a beszélgetésnek, amikor nem azt az összeget hallja, amelyet szeretett volna, jobb is, ha azonnal távozol, mert ez valószínűleg nem neked való munkahely.


Ne hazudj

Taktikázni szabad, sőt ajánlatos, hazudni viszont tilos. Tehát sem fölfelé, sem lefelé nem szabad módosítani az aktuális kereseted összegét. Utána lehet ugyanis nézni, de akár ott, a további beszélgetés során is kiderülhet, hogy nem mondtál igazat.


Koncentrálj arra, milyen lelkes vagy

Kínos az anyagiakról beszélni, ezért a konkrét válasz után tereld arra a szót, mennyire fontos neked a pozíció, azaz hogy pénzt keress a cég számára. Ezáltal kissé elhalványul az a tény, hogy közben azért te is szeretnél megélni valamiből. Így erősebb lesz a tárgyalási pozíciód, és ha sikerül oldottabb, kétirányú beszélgetést kialakítani, nő az esélyed, hogy nagyjából akkora fizetést kapsz majd, amekkorát eredetileg elképzeltél magadnak.


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen