Nagyon ciki, ha ezeket a hibákat követed el az önéletrajzodban

szerző: Jobline
2019 január 17.

A Google alelnöke szerint szinte mindenki elköveti ezeket a hibákat, és ezzel csökken az esélye arra, hogy megkapja az állást.

Laszlo Bock, a Google korábbi személyügyi alelnöke, A Google titok írója úgy becsüli, hogy pályája során több mint 20 ezer önéletrajzot vizsgált felül. Nála hitelesebb megszólalót az ügyben nemigen találni kerek e világon. Egy LinkedIn bejegyzésében részletesen írt arról, mi az az 5 leggyakoribb hiba, amit a jelöltek megfogalmazásában lát, valamint szakértő tippeket adott arra, hogyan kerülhetőek el a legáltalánosabb bakik.


#1. Hiba: Sajtóhiba
„Hiába hallottunk róla már számtalanszor, miközben nyilvánvalónak tűnik, újra is újra elkövetjük ezt a hibát” – írja Bock. A CareerBuilder 2013-as felmérése szerint az önéletrajzok 58%-a tartalmaz sajtóhibát.

Megoldás:
Kérjünk meg valakit, hogy olvassa át tüzetesen az önéletrajzunkat több szem többet lát alapon. Ha erre nincs mód, a következő trükkök is segíthetnek: hasznos, ha átmenetileg megváltoztatjuk a dokumentum betűtípusát, vagy alulról felfelé olvassuk át az önéletrajzot. A szemünk ugyanis hozzászokik az oldal egy irányba való olvasásához, és új hibákat fedezhet fel, amikor összekeverjük a formátumot és az olvasási irányt. Szokjunk le arról is, hogy a tökéletesítés mámorában folyamatosan újrafogalmazzuk a mondandónkat. Ez ugyanis Bock szerint azt eredményezi, hogy tele lesznek a mondataink helytelen ragozásokkal, tárgy és ige egyeztetésekkel, véletlenül két sor között felejtett, felesleges információkkal.


#2. Hiba: Hosszúság
Bock szabálya szerint egy 10 éves munkatapasztalat egy oldalt vehet igénybe. Egy jól összerakott, lényegre törő önéletrajz azt sugallja, hogy képesek vagyunk szintetizálni, rangsorolni és közvetíteni a legfontosabb információkat magunkról.

Megoldás:
Ha bajban vagyunk azzal, hogyan sűrítsünk 10 évet egy oldalra, gondoljunk arra, hogy az önéletrajzunknak nem kell az egész karriertörténetünk krónikájává válnia. Csupán a munka szempontjából is releváns készségeket és tapasztalatokat soroljuk fel.


#3. Hiba: „Kreatív” formázás
Bock szerint a tartalom többet számít, mint a stílus, ezért sokkal jobban szereti az egyszerű, tradicionális, tökéletesen megformázott önéletrajzokat azoknál, amelyek hemzsegnek a kreatív megoldásoktól, épp ezért nehéz olvasni őket. „Hacsak nem designer vagy művészi állásra pályázol, jobban teszed, ha az olvashatóságra és letisztultságra fókuszálsz” – írja.

Megoldás:
Ha kétségeink vannak, inkább a felsorolás pontjainak tisztázásával töltsük az időket, mintsem a formátum szépítgetésével. Ezután győződjünk meg arról, hogy a formátum számítógépes programtól függetlenül jól néz-e ki, és nem esik össze. „Ha tudok, nézd meg Wordben és Google Docs-ban egyaránt, majd csatold egy e-mailhez, és nyisd meg előnézetben” – tanácsolja. Inkább PDF-ben mentsük el a dokumentumot.

 

Forrás: Jobline


#4. Hiba: Bizalmas információk
Posztjában Bock megosztja egy olyan jelölt történetét, aki egy szigorú titoktartási politikával rendelkező tanácsadó cégnek dolgozott. Amikor ez a jelölt beleírta az önéletrajzába, hogy „tanácsadói állást töltött be a legnagyobb szoftvercégnél Redmondban, Washingtonban (értsd: a Microsoftnál), azonnal elutasították. Igaz, a jelölt nem sértette meg a politikát, de gyakorlatilag nem is nyerte el a potenciális munkáltató bizalmát.

Megoldás:
Bármit is írunk bele az önéletrajzunkba, vagy mondunk el egy interjú során, teszünk közzé egy blogon, gondolkozzunk el azon, vajon szívesen látnánk-e magunkról ezt az információt egy napilap főoldalán. Ha nem vállalnánk névvel, inkább hagyjuk ki az önéletrajzunkból.


#5. Hiba: Hazugságok
Bock szerint az emberek szinte mindenről hazudnak: arról, hogy milyen eredménnyel végezték el az egyetemet/főiskolát, mennyi időt töltöttek el munka nélkül, mennyi évet húztak le egy vállalatnál, mekkora csapatot vezettek…stb.

Megoldás:
A nagyzolások, füllentések elkerülésének érdekében gondoljunk csak szüleink jó tanácsára, miszerint az őszinteséggel nem veszíthetünk. Ha úgy érezzük, hogy van valami a múltunkban, ami nem éppen a legjobb színben tüntet fel minket, akkor inkább tanuljuk meg kreatívan elhelyezni azt az önéletrajzunkban. Ha például olyan állásra jelentkezünk, amelyre nem érezzük magunkat kvalifikáltnak, domborítsuk ki azokat a készségeket, amelyek átformálásával, erősítésével könnyen beletanulhatunk az adott munkakörbe.


A The Muse cikke nyomán


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

önéletrajz  •  Google  •  Laszlo Bock
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen