Kutatás: A munkavállalók 70%-a munkát keres. De mi ennek az oka?

szerző: Jobline
2019 január 21.

Mi járul hozzá a munkahelyi stresszhez és izolációhoz, és vajon ez szorosan összefügg-e a munkahelyi elégedetlenséggel és az emberek kilépésével?

A Mental Health America által az elmúlt évben közzétett munkahelyi egészségfelmérés szerint a szervezeteket érintő átfogó probléma egyetlen egy mondatban is megfogalmazható: a munkakeresés oka a támogatás és az elismerés hiánya. Az Egyesült Államokban 19 iparágból több mint 17 ezer alkalmazottat kérdeztek meg a munkahelyi kultúráról, stresszről és a munkavállalók mentális egészségének általános állapotáról.

Nem meglepő, hogy a tanulmány megerősítette azt, mennyire fontos az emberi tényező a munkában. A vállalatoknak tehát olyan munkahelyi gyakorlatokat kell követniük, amelyek növelik a támogatás és az elismerés pillanatait.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

 

A 2015 és 2017 között készült kutatás arról is beszámolt, miért lépnek ki az emberek egy cégtől. Az egészségfelmérésben résztvevő válaszadók 70%-a aktívan keresi az új munkalehetőségeket, vagy „mindig, gyakran, néha” gondol arra, hogy változtatnia kéne. Egy másik kutatás, amelyet a Randstad US végzett 2018-ban, arra jutott, hogy a dolgozók 60%-a lépett ki munkahelyéről tavaly Angliában.

 

 

 

Az egészségfelmérés további részeredményei szintén nem festettek túl jó képet:

 

  • A válaszadók mindössze 21%-a érezte csak úgy, hogy megfizetik azzal, amit megérdemelnek.
  • A válaszadók 45%-a mondta azt, hogy „ritkán vagy soha” nem fizettek annyit, amennyit megérdemeltek.
  • A megkérdezettek 77%-a úgy vélte, hogy a képzett munkavállalókat nem ismerik el a megfelelő módon.
  • A válaszadók 44%-a úgy vélte, hogy a képzett munkavállalókat „mindig vagy gyakran” figyelmen kívül hagyják, és nem ismerik el őket.
  • A válaszadók 36% és 34% úgy gondolta, hogy számíthat a vezető és a kollégák támogatására.
  • A válaszadók 74%-a úgy érezte, hogy triviális tevékenységek akadályozzák őket, vagy áldozatai a mikromenedzsmentnek.
  • 65%-uk állította, hogy a munkahelyen elszigeteltnek érzik magukat, a környezet pedig ellenséges.

 

Ki a hibás?

Egy szóban: a vezetés. A statisztikák javítása érdekében a felsővezetőknek különböző erőforrásokat (interjú eszközök, értékelés, vezetői képzés, coaching és mentorálás) kell mozgósítaniuk ahhoz, hogy jobb vezetőket alkalmazzanak. A Gallup már évtizedek óta arra figyelmeztet, hogy a vezetőknek szolgáló vezetési stílust (servant leadership) kellene megvalósítaniuk, valamint fel kell ismerniük és meg kell érteniük a munkavállalók emberi igényeit, mert csak így növelhető az elkötelezettség és a produktivitás. A felmérésben a válaszadók 75%-a mondta azt, hogy az egészség egyet jelent a vezetők által teremtett nyugodt munkakörnyezettel és a nyitott ajtókkal.

 

Az Inc cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen