Csigavér! Így higgadj le állásinterú előtt

szerző: Jobline
2019 január 24.

Remek hír, ha behívtak állásinterjúra. Ezért dolgoztál keményen, és teljesen természetes, ha ideges vagy. Nem interjúzunk mindennap, ezért már a gondolattól is szorongunk. Ezzel az 5 módszerrel csökkentheted a nyomást.

1. Légy felkészülve a kemény kérdésekre

Bár előre nyilván nem tudhatod, hogy mit fognak tőled kérdezni, vannak szabványos interjúkérdések, melyekre érdemes felkészülni. A „Meséljen magáról”, a „Mi a bérigénye?” és a „Mi volt a legstresszesebb szituáció a közelmúltban, amelybe belekerült, és hogyan kezelte” – ezek a leggyakrabban feltett kérdések. Írd le a válaszaidat, majd módosíts őket, hogy igazán energetikusak és erőteljesek legyenek. Ha a múltadban létezik igazi vagy vélt akadály, mint például hosszabb munka nélkül töltött idő, bátran valld be. Az állásinterjún fontos, hogy ne legyél bűnbánó vagy mentegetőző. Maradj pozitív, derűs és tárgyilagos.

2. Próbálj, mint egy színész!
Kezdetnek nem rossz, ha megvannak a válaszaid, de az is fontos, hogy tudj beszélni róluk. Ez elsőre ugyan kényelmetlennek tűnhet, de ahogy a mondás tartja, ismétlés a tudás anyja, és ez különösen igaz ebben a helyzetben. Hívd el egy barátodat vagy családtagodat, vagy kapcsold be az okostelefonod kameráját, és kezdj el beszélni. A testbeszéd sokat mond a kérdezőnek, és a felvétel lehetővé teszi, hogy a kiválasztási folyamat ezen fontos szakaszában is a legjobban teljesíts. Olvasd el a már korábban kidolgozott válaszokat, majd gyakorold őket a kamera előtt a maximális hatás érdekében.3. Végezz kutatómunkát!
A lehető legtöbbet tudd meg a munkáltatóról. Lehet, hogy az iparágban már jártas vagy, de mennyit tudsz az adott cégről? Hány irodájuk van és hol? Milyen projekteket vittek sikerre a közelmúltban? Történt-e vezetőváltás náluk? A lista végtelen, a lényeg, hogy minél több konkrétum birtokába kerülj. Ezek az információk érdekes vitatéma pontjaivá válhatnak, és megmutatják, mennyi re lelkesen szeretnéd ezt az álllást.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

4. Edzz!
Ha edzel az interjú előtti 12-24 órában, az elméd gyorsabb, a szemeid ragyogóbbak, az általános közérzeted pedig sokkal jobb lesz.

5. Pihend ki magad
Az interjú után nyugodtan eleresztheted magad, de az előtte lévő este inkább ne menj sehová és lehetőleg ne is rúgj be. Az ásítás, a szemed alatti táskák nem tesznek jó benyomást az interjúztatóra.

A mai munkaerőpiachoz való leghelyesebb hozzáállás az, ha eleve azt feltételezzük, hogy kemény verseny folyik minden egyes pozícióért. Hozd ki magadból a legjobbat ennek az öt lépésnek a követésével, így az esélyed egy sikeres interjúra nagyban megnövekedik, és közelebb kerülsz a vágyott pozícióhoz.

A Work It Daily cikke nyomán.Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen