Így védd ki a 4 leggyakoribb munkahelyi balesetet

szerző: Jobline
2019 január 28.

Szakértők szerint a munkahelyi balesetek szinte teljesen elkerülhetők, ám ehhez a cégeknek erős egészségügyi és biztonsági politikával kell rendelkezniük. Nézzük most meg, melyek a leggyakoribb sérülések, illetve milyen lépésekkel akadályozhatjuk meg őket.

2017-ben összesen 23 387 munkahelyi baleset történt a statisztika alapján, ami azt jelenti, hogy a munkavállalók legalább 3 munkanapot meghaladóan kényszerültek otthon maradni a munkabaleset miatt. Ebből 79 esetben sajnos halállal végződött a baleset, 23 esetben súlyos csonkulásos kimenetelű volt. Elmondható az is, hogy a legtöbb munkabaleset Budapesten történt az 50-249 főt foglalkoztató munkahelyeken, a legnagyobb mértékben a 35-44 év közöttiek voltak érintettek.

#1. Csúszás, rándulás, esés
Ezek az elsőre ártalmatlan balesetek súlyos sérülésekhez, például vágásokhoz, törött csontokhoz, meghúzódott izmokhoz vezethetnek. A csúszások elkerülésének érdekében a munkáltatók a következő lépéseket tehetik:

Megelőzés
A munkahelyi biztonság megteremtése közös feladat. A kilöttyintések, az időjárási veszélyek, a rendezetlen helyiségek, a fedetlen kábelek és a gyenge megvilágítás mind csúszáshoz, kiránduláshoz vagy eséshez vezethetnek. Létfontosságú ezért, hogy mindenki megfelelően tájékoztatva legyen ezekről a veszélyekről. Biztosítani kell a járófelületek biztonságát, csúszásmentességét, illetve kicserélésüket, ha szükséges. Ha a munkatársak olyan helyeken dolgoznak, ahol a kilöttyintések valószínűbbek (pl. konyha), akkor győződjünk meg róla, hogy olyan lábbelit viselnek, melynek talpán van csúszásgátló, illetve a bokát is jól tartja.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


#2. Járművel kapcsolatos balesetek
A napi rendszerességgel járműveket használó szervezeteknek tisztában kell lenniük a sérülésekkel, ha nem követik a megfelelő eljárást. Ezek a balesetek magukba foglalhatják azt, amikor egy mozgó jármű ütközik egy másikkal, vagy a benne rosszul rögzített tárgy okoz sérülést. Az olyan iparágakban, mint a mezőgazdaság, az ipar és a gyártás, különösen gyakoriak a járművekhez kapcsolódó balesetek. A közúti közlekedésben dolgozó munkavállalók is veszélyeztetettek ebből a szempontból.

Megelőzés
A gépjárművekkel kapcsolatos sérülések kiküszöbölésének érdekében meg kell vizsgálnunk, hogy ki dolgozik járművekkel a személyzetben, és hol és mikor történnek legnagyobb valószínűséggel ezek a balesetek. Csak ezek után tehetünk lépéseket a balesetek megelőzésére. Győződjünk meg róla, hogy a járműterületen dolgozó személyek láthatósági mellényt hordanak. Jelöljük ki azokat a területeket, ahol a járművek haladhatnak, illetve átkellőket, ahol a többi munkavállaló is biztonságosan mozoghat.

 

 


#3. Ismétlődő izomsérülések, húzódások, törések
Ezek a fajta sérülések ugyanolyan költségesek lehetnek a szervezet számára, mint bármely más típusú sérülés. Az ismétlő törések nagyon gyakoriak, és minden ágazatban problémát jelenthetnek a munkavállalók számára. Az ismétlődő sérülésekkel küzdő munkavállalók még a legegyszerűbb feladatokat is hihetetlen nagy fájdalommal látják el, és lehet, hogy heteket kell betegállományban tölteniük, szélsőséges eseteken rokkantnyugdíjba vonulniuk.

Megelőzés
A személyzetet képezni kell arra, milyen veszélyei vannak a túlzott megterhelésnek. A leggyakoribb kiváltó okok a helytelen emelés, a szünetmentes munkavégzés vagy a test kényelmetlen helyzetben tartása hosszú ideig. Ösztönözzük tehát a kollégákat arra, hogy rendszeresen szünetet tartsanak, oktassuk ki a megfelelő emelési eljárásokra, fektessünk pénzt a megfelelő ergonómiai berendezésekre, képernyőkre.

#4. Gépi balesetek
A gépek és az elektromos berendezések súlyos sérüléseket okozhatnak a munkahelyen. Ez nem csak a gyárakra vonatkozik, kisebb műhelyekben, ipari konyhákban is történhetnek ilyen balesetek. A gépekhez kapcsolódó sérülések – például zúzott kéz, áramütés, vakság –peres ügyeket eredményezhetnek.

Megelőzés
Elengedhetetlen, hogy a gépeket csak azok használják, akik megkapták az ehhez szükséges tréninget. A gépeket rendszeresen karban kell tartani, és a gép veszélyes részeire fel kell hívni a figyelmet. A kezelőnek végig megfelelő védőfelszerelést kell viselnie, például védőszemüveget, kesztyűt, kemény fejvédőt vagy füldugót.

A munkavállalók biztonsága mindenki felelőssége. Az olyan veszélyforrásokat, mint a hibás berendezések vagy nedves padlók, azonnal jelenteni és kezelni kell, még mielőtt baj történne.


A Recruiter cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen