Networking a munkahelyen: 5 tipp a sikerhez

szerző: Jobline
2019 február 01.

Az értékes kapcsolati háló ott van az orrod előtt, csak tudnod kell, hogyan hasznosíthatod.

A legtöbb ember életében elérkezik a pillanat, amikor úgy érzi, ideje munkát váltania annak ellenére, hogy szereti meglévő pozícióját. Előfordulhat, hogy épp te vagy ez az ember, és egy ideje már gondolkodsz a váltáson, megfelelő kapcsolataid is vannak hozzá a szakmában, csak van egy apró bibi: ezek a kapcsolatok mind a kollégáid, ügyfeleid, vagy a cég olyan üzleti partnerei, akikkel szorosan együttműködik a csapatod.

Ám nincs mitől tartanod: anélkül is kamatoztathatod ezeket a kapcsolatokat, hogy azzal veszélyeztetnéd jelenlegi munkádat. Csupán gondosan és jó stratégaként kell eljárnod. Íme 5 tipp, amelyek segíthetnek abban, hogy profitálj a munkahelyeden lévő kapcsolati hálódból.


#1. Jelentkezz önkéntes projektekre!
Van lehetőséged arra, hogy jelentkezz speciális projektekre. Ha egyelőre a cégen belül szeretnél más osztályon dolgozni, emeld fel a kezedet minden ilyen lehetőségkor. Ha új emberrel dolgozol, nemcsak arra nyílik lehetőséged, hogy megismerkedj más szervezeti egységekkel és hálózatokkal, de tapasztalatot is szerzel, ami jól jön majd az önéletrajzodban. Használd ki a lehetőségeket, kérdezd meg csapattársaidat arról, mit dolgoznak, milyen kihívásokkal szembesülnek, milyen készségeket fejlesztettek ki, kikkel dolgoztak együtt, és mi a legjobb a munkájukban. Így hasznos ismereteket szerezhetsz anélkül, hogy gyanút keltenél.


 

Állást keresel? Ne aggódj, nálunk biztosan találsz!

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


 

#2. Nyűgözd le őket
Lehet, hogy azon gondolkozol, hogy a legjobb ügyfeled nagyszerű személy lenne arra, hogy segítsen átmenni egy másik céghez. Azonban mielőtt továbbmennél ebben a gondolatmenetben, légy nagyon óvatos: ha úgy érzed, hogy egy ügyfél vagy egy kolléga nagyszerű személy lenne a hálózatépítésre, győződj meg arról, hogy kitűnő munkát végzel a számukra, és mutasd meg nap mint nap, milyen értékes és pótolhatatlan munkaerő vagy. Azok az emberek, akik látják, mire vagy képes a munkádban, hajlamosabbak lesznek a jövőben lehetőséget ajánlani neked. Szintén kifejezheted érdeklődésedet az adott személy munkájával, céljaival, irodán kívüli (nem túl személyes) életével kapcsolatban. Az emberek szeretik, amikor értékelik és észreveszik őket, és gyakran tesznek szívességet, ha a szövetségesüket látják benned.

 

 


 

#3. Ne siess sehová
Ha nem üldöz a tatár, hosszabb játéknak tekintsd a hálózatépítést, teremtsd meg a bizalmat az illetékes emberekkel. A hálózatépítés valódi előnyei túlmutatnak azon, hogy ismersz embereket, a networking arról is szól, hogyan érzik magukat veled, mit gondolnak a személyiségeidről, képességeidről, munkaetikádról. Ezért, amikor majd eljön az ideje annak, hogy ajánlásokra lesz szükséged, biztos lehetsz majd benne, hogy munkatársaid szívesen ajánlanak például egy másik részlegre, felsőbb pozícióba.

 

#4. Ne panaszkodj
Nem számít, kivel próbálsz kapcsolatba lépni, lehetőleg ellenállj a kísértésnek, hogy negatív dolgokat mondj jelenlegi munkádról. Így biztosan nem nyered el a szimpátiáját, pláne azt, hogy szívesen dolgozzon veled, vagy ajánljon téged. Ugyanez vonatkozik a jelenlegi kollégáidra. Fókuszáld energiáidat a hálózat és a szakértelem bővítésére, a pozitív kép megőrzésére.

 

#5. Ne számíts arra, hogy az emberek megőrzik a titkodat
Hiába állsz nagyon közel a kollégáidhoz, ügyfeleidhez, sose gondod azt, hogy megtartják maguknak a titkodat. Ez persze nem azt jelenti, hogy célirányosan megpróbálják tönkretenni a terveidet, csak néha az emberek nem tudják magukban tartani az érdekes információkat, és hajlamosak elfecsegni a titkot. Ha egyelőre nem állsz készen arra, hogy vállald bárki előtt terveidet, akkor ne oszd meg másokkal ezeket. Ehelyett viselkedj a fentebb említett módokon, hiszen így nem feded fel valódi motivációdat.A The Muse cikke nyomán


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen