Az 5 alapkérdés, amikre mindenképpen tudnod kell a választ az állásinterjún

szerző: Jobline
2019 február 05.

Nem lehet minden interjúkérdésre felkészülni, de a leggyakoribbakra igen, és az így megszerzett tudás jól hasznosítható a szokatlan kérdések esetében is, mert megvan már a válaszadás logikája és stratégiája.

Vegyük sorra az öt leggyakoribb kérdést!


1. Miért jelentkezett erre az álláshirdetésre?
Logikus, mégsem jó válasz, hogy azért, mert valamiből meg kell élni. Azt érdemes kifejteni, hogy jól tudod, az adott munkahely megfelelő fejlődési és karrierlehetőséget kínál, és nagyon szimpatikus számodra ez a vállalati kultúra. (Ehhez előzetesen utána kell nézni, hogyan festenek a dolgok az adott cégnél.) Ráadásul a képzettséged, a tapasztalataid és a készségeid tökéletesen alkalmassá tesznek a feladatra. Ha nagy presztízsű vállalatról van szó, megemlítheted, hogy már jó ideje tiszteled a céges brandet (esetleg vásárolod a termékeit), régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy itt szeretnél dolgozni, és ennek most jött el az ideje.

 

Állást keresel? Ne aggódj, nálunk biztosan találsz!

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK2. Mi a legnagyobb gyengesége?
Rossz válasz, ha azt mondod, hogy nem tudsz ilyenről, mert kifogástalanul teljesítesz bármilyen helyzetben. Ilyen nincs. Még rosszabb, ha passzolod a kérdést. Az is bukó válasz, amikor egy voltaképpen pozitív tulajdonságot állítasz be negatívként. Például: javíthatatlan maximalista vagyok, és ez néha feszültséget kelt a csapatban, amikor másoktól is ugyanezt várom el. Nem teljesen reménytelen válasz, de gyenge a „vallomás + jóvátétel” típusú, például ha azt említed meg, hogy korábban le voltál maradva a legújabb irodai szoftverek ismeretében, de mostanra már majdnem lefaragtad a hátrányt.

Legújabban azt tanácsolják a szakemberek, hogy érdemes elegánsan eltáncolni a direkt válasz elől, úgy, hogy ne lehessen belekötni. Az egyik módszer, ha azt mondod, hogy régebben folyton a gyenge pontjaid foglalkoztattak, ezeket próbáltad megváltoztatni, ami rengeteg energiát vett el. Aztán rájöttél, hogy inkább azt kell még tökéletesíteni, amiben igazán jó vagy, és éppen azért szeretnél az adott munkahelyen dolgozni, mert pont ezeket az erősségeidet tudod kiaknázni, miközben a gyengeségeid teljesen háttérbe szorulnak. A másik trükkös választ alkalmazva kedvesen elmosolyodsz, és így felelsz: mivel te is emberből vagy, nyilván több gyenge pontod is van, ezek azonban nem relevánsak a meghirdetett pozíció szempontjából, tehát szóra sem érdemesek. Ha mégis rákérdeznek, említs olyan dolgokat, amiknek tényleg abszolút semmi közük nincs az adott feladatkörhöz.Forrás: Jobline


3. Milyen eredményére a legbüszkébb?
Itt egy kis, kerek sztorit érdemes előadni, ami szemléletesen hangsúlyozza a kiválóságodat. Nagyon fontos, hogy amennyiben számszerűsíthető adatok köthetők a teljesítményhez, ezeket mind sorold fel (határidő előtt X százalékkal teljesítettem túl a tervet, ezzel Y összegű többletnyereséget értem el, és Z százalékkal bővült az ügyfélkör). A számok jobban megragadnak ugyanis a HR-es fejében.

Ha ez lesz az első munkahelyed, a gyakornokként vagy diákként elért legszebb eredményedről mesélj. Ez lehet akár olyan eset is, amikor önkéntesként a csapatoddal 650 kiló tartós élelmiszert gyűjtöttél a rászorulóknak. Kreatív ágazatokban szintén nem hiba az álláshoz nem köthető eredményre is büszkének lenni, például amatőr színjátszóként díjat nyertél egy nemzetközi alternatív drámafesztiválon.4. Hogyan látja magát öt év múlva?
Nem tanácsos azzal a poénnal próbálkozni, hogy „az ön főnöke leszek”, elenyészően kevés helyen találják viccesnek. Olyan reális jövőképet kell felvázolni, amely egy ambiciózus álláskeresőre jellemző. Tudni kell, hogy ilyenkor a HR-es arra is kíváncsi, vajon a cégnél akarsz-e karriert befutni, vagy csak ugródeszkának tekinted az állást. Ennek megfelelően azt érdemes mondani, hogy öt év múlva szeretnél felelősségteljesebb pozíciót betölteni, mert addigra már sokrétű tapasztalatokat szerzel az adott területen. Ha nagyobb cégről van szó, nem árt arra is utalni, hogy pár év után szívesen töltenél be újabb felelős pozíciót egy másik osztályon, hogy minél jobban megismerd a szervezet működését és fejleszthesd a készségeidet.

5. Milyen méltánytalanság történt önnel a legutóbbi munkahelyén?
A „semmilyen” nem jó válasz, mert az embert mindig érik kisebb-nagyobb igazságtalanságok. Az interjúztató arra kíváncsi, hogy a jelölt miként kezeli az ilyen helyzeteket. A kérdés a gyenge pontokra próbál rátapintani, mert ha a jelentkező kritikátlanul másokat hibáztat, és szemlátomást még mindig mélyen benne van a tüske, arra lehet következtetni, hogy nehezen látja át a konfliktusokat és a feldolgozásukkal is gondjai vannak.
A jó válasz csak pozitív lehet. Például meséld el, hogy nem mehettél el két hétre síelni, mert a kolléganődnek beteg lett a gyereke, és helyettesítened kellett. Kénytelen voltál lemondani a befizetett utat, nem találkozhattál a barátaiddal, nem élvezhetted a száguldást a lejtőn. Emiatt egy-két napig duzzogtál, de aztán beláttad, hogy egy beteg gyerek és a cég érdeke néha felülírhatják a te igényeidet, és már nem haragszol sem a kolléganőre, sem a főnöködre.
Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen