5 hatékony produktivitás-tipp Japánból, ami átalakíthatja az életedet

szerző: Jobline
2019 február 06.

Stresszkezelés, kaizen: érdemes eltanulni.

Adrian Shepherd brit produktivitási tanácsadó, aki az elmúlt 24 évben Japánban élt és dolgozott olyan multinacionális vállalatoknál, mint a Panasonic, a Komatsu vagy a Takeda. Ez idő alatt felmérte a stresszkezelési szokásokat, és megismerkedett a kaizen fogalmával, amely állandó javulást jelent, és az élet és a munka minden aspektusára alkalmazható.

 

A kaizen

A kaizen japánul állandó fejlesztést jelent. Ez az oka annak, hogy a japán autógyártók évek óta uralják az iparágat. A kaizen filozófiája szerint 1%-os javulás nem tűnik sokan, de idővel drámai változást okozhat. Ez a szemléletmód a japánok életének minden területére kiterjed. Jiro Ono, a mester szusiszakács így fogalmazott: „Én ugyanazt csinálom újra és újra, de mindig javítok rajta egy kicsit. Mindig van bennem vágy, hogy többet érjek el, de senki sem tudhatja, hol van a csúcs.”

 

A részleteknek szentelt figyelem

Adrian Japánban azt is megtanulta, hogyan szentelje figyelmét a részleteknek. A japánok nagyon törődnek a részletekkel; kitűnő csomagolásokat készítenek, ügyelnek a tisztaságra, törődnek a kis dolgokkal. A japán emberek sosem állnak úgy még a legkisebb ügyekhez sem, hogy „ez nem olyan fontos”.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


 

Az étkezés

A vacsorát Japánban nem felszolgálják, hanem prezentálják. A külföldi vendégek gyakran meglepődnek, hogy vacsorára akár 5-6 fogást is találnak maguk előtt, például a misolevest, rizst, három különböző zöldséget, halat és húst. Kalóriabevitelük korlátozásával meghosszabbítják életüket, hiszen az étrend mélyreható hatást gyakorolhat az egészségükre.

 

 


 

A fürdő és az alvás kapcsolata

A produktivitás szempontjából az egészség az egyik legfontosabb alappillér, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ennek megtartását segítheti a munka előtti gyors reggeli zuhany felváltása esti fürdőre. Zuhanyzás helyett a japánok este fürödnek, hogy kialudják magukat, hiszen a kellemes melegben való pihenés tökéletes módja egy nap befejezésének. Kutatások szerint a krónikus alváshiány vagy a rossz minőségű alvás növeli a betegségek kockázatát, beleértve a magas vérnyomást, a szív-és érrendszeri betegségeket, a cukorbetegségeket, a depressziót és az elhízást.

 

A rendrakás művészei

Tokióban és Oszakában nem ritka, hogy az emberek 20 négyzetméteres vagy még annál is kisebb lakásokban élnek. A hely korlátozott, ezért a japánoknak alaposan át kell gondolniuk, mit vásárolnak. Nem csoda, hogy Marie Kondo kulturális jelenséggé vált népszerű Rend a lelke mindennek című könyvével. A rendrakás azonban nemcsak egyéni szinteken érvényesül – a nyugati cégek híresek arról, hogy sok felesleges dolgot tárolnak az elavult oktatási anyagoktól kezdve az ügyfelek már lezárt aktáin át az irodában felhalmozott dossziékig. Kondo filozófiáját alkalmazva szelektálhatjuk vagy digitalizálhatjuk anyagainkat, felszabadíthatjuk tereinket. Ha ez egyszer megtörtént, az nagy lendületet adhat produktivitásunknak.

 

 

A Business Insider cikke nyomán

 


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen