Elég fejlett az érzelmi intelligenciád? Most tesztelheted

szerző: Jobline
2019 február 08.

Amikor egy jelölt képességeit felmérik, a képzettség és a szakmai tapasztalatok mellett egyre nagyobb figyelmet fordítanak arra, mennyire fejlett az érzelmi intelligenciája. Olyan munkatársra ugyanis nincs szükség, aki nem képes beilleszkedni a csapatba és kommunikációból elégtelenre vizsgázik.

Néhány árulkodó jel, amely arra utal, hogy fejlesztened kellene az érzelmi intelligenciádat:

1. Gyakran érzed úgy, hogy a többiek valamilyen homályos okból nem értik, hogy mit szeretnél, és emiatt türelmetlen és frusztrált leszel.

2. Meglepődsz, amikor mások megsértődnek a megjegyzéseid vagy a vicceid miatt, és úgy gondolod, hogy túlreagálják a dolgot, hiszen semmi furát nem mondtál.

3. Úgy gondolod, nem fontos, hogy a munkatársaid kedveljenek, elvégre nem szerelemből járunk dolgozni.

4. Hamar, az első felszínes benyomások alapján ítélkezel, és később mereven ragaszkodsz az álláspontodhoz akkor is, ha az új tapasztalatok alapján el kellene gondolkoznod.

5. Másokkal szemben is ugyanolyan magas elvárásaid vannak, mint önmagaddal szemben, és aki nem üti meg a mértéket, azt megveted.

6. Általában másokat hibáztatsz a munka közben felmerülő problémák miatt, mert magadat tökéletesnek gondolod.

7. Idegesítőnek találod, ha mások elvárják, hogy vedd figyelembe, mit éreznek, hiszen nem vagy a rokonuk vagy a pszichiáterük, hogy a lelkük rezdüléseivel foglalkozz.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOKHa a fentiek közül több állítás is igaz rád, valószínűleg fejlesztened kell az érzelmi intelligenciádat. Szerencsére négy stratégia is kínálkozik:

Kérj visszajelzést
Nem tudod megoldani a problémákat, ha nem érted pontosan, mi a helyzet. Az éntudatosság az érzelmi intelligencia elengedhetetlen összetevője – ez a képességünk arra szolgál, hogy felismerjük, hogyan kell viselkednünk az adott pillanatban. Ha megkérdezed mások véleményét, ez segít abban, hogy eldöntsd, mit kell vagy nem kell tenned. És ne próbálj magyarázatot gyártani a viselkedésedre, akkor nem fogsz fejlődni. Ehelyett gondold át, milyen visszajelzést kaptál, és jegyezd meg, hogy legközelebb eszedbe jusson. Ez hosszú és véget nem érő tanulási folyamat, aminek türelmesen alá kell vetned magadat.

 

 


Vedd észre, mekkora különbség van szándék és hatás között
Akiknek fejletlen az érzelmi intelligenciája, gyakran alábecsülik, milyen negatív hatással van másokra, amit mondanak vagy tesznek. Vagyis nem veszik észre, hogy a többiek másként értelmezik, mint amit mondani szerettek volna. Íme néhány példa:

Ezt mondod: Csak az számít, hogy a feladat el legyen végezve.
Ezt hallják mások: Kizárólag az eredmények érnek valamit, nem érdekel, ha menet közben megsértek valakit.

Ezt mondod: Ha én megértem, akkor mások is.
Ezt hallják a többiek: Nem vagytok elég okosak ahhoz, hogy felfogjátok.

Ezt mondod: Nem értem, minek ez a nagy felhajtás.
Mások így értik: Nem érdekel, hogy ez a megnyilvánulásom sértő volt számodra.

Tarts szünetet
A fejlett érzelmi intelligencia jele, hogy végiggondoljuk, milyen válaszokat adhatunk egy adott helyzetben, és nem kezdünk el csípőből lőni. Kétféle szünet van. Az egyik az, amikor önmagunkra figyelünk, értékeljük az érzelmeinket és átgondoljuk, miért így reagálunk az adott helyzetre. Aztán kitaláljuk, milyen választ adhatunk. 
A másik fajta szünetben a többiekre kell figyelni, még akkor is, ha nem értünk egyet velük, hadd fejtsék ki, mire gondolnak.

Képzeld magad a másik helyébe
Kiválóan alkalmas az empátia fejlesztésére, ha elképzeled, mit érezhet a másik, ugyanakkor a saját érzelmeidet sem szorítod háttérbe. Vagyis mindkét oldalról meg kell vizsgálni a helyzetet, és úgy meghozni a megoldást hozó döntést. Lassan meg lehet tanulni, hogy nem csupán a saját szempontjaink fontosak.

Az érzelmi intelligencia fejlesztése komoly elhatározást és fegyelmet igényel, és mélyen hinni kell a jelentőségében. Sok idő és gyakorlás után ki fog derülni, hogy az eredmény sokkal nagyobb horderejű, mint az elérésére fordított munka mennyisége.

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen