Nem érted pontosan, mit akar a főnököd? Ezeket kérdezd tőle!

szerző: Jobline
2019 február 12.

Ha nem teljesen világos, mit akar a főnök, a munkatársak frusztráltak, demoralizáltak lesznek, és rengeteg időt veszítenek. Ha azonban pontosan rá tudunk kérdezni arra, mik az elvárások, az biztosíthatja a sikert.

 

Bizonytalanságot okoz, ha nem igazán értjük, mit kért tőlünk a vezetőnk. Kemény munkánk kárba veszhet, úgy érezhetjük, csak elpazaroltuk a drága időnket. Miközben a vezető felelőssége, hogy tiszta célpontokat jelöljön ki, segíthetünk neki abban, hogy megadja az ehhez szükséges legtöbb segítséget nekünk.

 

Elsőként lépj a menedzsered helyébe!
Míg a vezető feladata a napirend meghatározása, nem könnyű minden helyzetben egyértelműen kommunikálni, hiszen egyszerre kell kezelni a nagyobb csapatokat, komplex projekteket, stb. Minél több embert vezet valaki, annál kevésbé világosak az iránymutatások. Ez a pontatlanság még a legjobb vezetőkkel is előfordul, ezért meg kell értenünk, hogy a munkájuk nehéz. Ez segíthet a negatív érzelmek meggátolásában, és a megoldásra való összpontosításban. Tedd fel a kérdést: „Hogy nézne ki ennek a projektnek a sikere?” Ez egy igazán erőteljes kérdés, mert nem arról szól, hogyan kell az adott munkát elvégezni, hanem a kívánt eredményeket tisztázza. Kérd meg őt arra, hogy határozza meg a célokat, ahelyett, hogy afelől érdeklődnél, hogyan juthatsz el oda. Ha például arra kéred, határozza meg az új termék bevezetésének sikerét, akkor ezzel megállapíthatjátok a bevételi célokat, a költségvetést, az ütemtervet, a bevonandó embereket.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

Ezután kérdezz rá, mi a siker legfontosabb mutatója!
A siker kritériumai nem mindig egyenlő arányban fontosak, és ez hasznos lesz ahhoz, hogy kitaláld, a vezetődnek mi számít a leginkább. Kérd meg arra, hogy tegyen fontossági sorrendet a siker mutatói között, mert ezzel információt szerezhetsz arról, mire kell összpontosítanod az energiáidat. Ha például a menedzsered azt mondja, hogy a részvényesek a projekt legfontosabb részét képezik, akkor a célod a kapcsolatépítés annak érdekében, hogy új lehetőségek táruljanak fel, nem pedig a lehető legnagyobb bevétel elérése.

 

 

Forrás: Jobline

 

Segíts neki meghatározni, mi számít sikernek!
Ha a vezetőd nem tisztázta, hogyan is néz ki a siker, akkor valószínűleg nem gondolta át eléggé, ez viszont egy lehetőség lehet számodra, hogy átgondolásra ösztönözd, és együtt kijelöljétek a célokat. Ennek a legjobb módja, ha a projektet kisebb részekre bontod, amelyeknek a sikere egyértelműen meghatározható. Például javasolhatod, hogy készítesz egy tervet az új termékbevezetésre, majd a hét végén újra átbeszélhetitek a dolgot.

 

Küldj egy nyomon követési e-mailt a tervről és a siker mutatóiról
Miután sikerült közös nevezőre jutnod a vezetőddel, érdemes kicsit még beleadnod ahhoz, hogy ez így is maradjon. A nyomon követési e-mailek segítenek átgondolni, van-e még valami más információ, amire szükséged lehet a sikerhez, és egyben lehetőséget adnak a menedzsered számára is, hogy további információkat tegyen közzé, amelyeket esetleg figyelmen kívül hagyott a beszélgetés során. Mindezeken túl a levél jó információforrás lehet majd a projekt sikerének értékelésénél.

 

 

 

A Business Insider cikke nyomán

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen