5 őrült interjúkérdés és a lehetséges válaszok

szerző: Jobline
2019 február 14.

Nem véletlenül kérdeznek furákat a HR-esek az állásinterjún. Arra kíváncsiak, a jelölt mennyire kreatív, tud-e kritikusan gondolkozni és bírja-e a nyomást. Te például milyen színű zsírkréta lennél és miért?

Mit tenne, ha egy pingvint találna a hűtőjében? Hogyan magyarázná el egy vak embernek, milyen szín a sárga? Hány négyzetméter pizzát esznek meg Amerikában egy év alatt?

Ezek teljesen abszurdnak tűnő kérdések, pedig mindet feltették komoly cégek állásinterjúin.

Mégpedig azért, mert a HR-esek tudják, hogy bárki fel tudja sorolni az életrajzában, mennyire kreatív és milyen nagy a teherbírása, de minderről csak úgy lehet megbizonyosodni, ha a fentiekhez hasonló kérdést tesznek fel neki. További ok, hogy manapság alaposan fel lehet készülni az állásinterjúra az internetnek köszönhetően, ezért váratlan meglepetésekkel kell sokkolni a jelölteket.


Melyik a kedvenc társasjátéka?
Michael Pearce, az Addison Group fejvadászcég recruitere azért szereti feltenni ezt a kérdést, mert a válasz gyakran többet elárul a jelölt személyiségéről és szakmai kompetenciájáról, mint az életrajza.
„Például ha valaki a Rizikó nevű játékot választja, arra tudok következtetni, hogy módszeresen tud gondolkozni és jó stratéga, ezért ennek megfelelő pozíció való neki.”

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

Hogyan készít mogyoróvajas-lekváros szendvicset?
Ha a HR-esek kifejtős kérdést tesznek fel, általában nem létezik rossz válasz. Ilyenkor arra kíváncsiak, mennyire precíz a jelölt, mennyire részletesen oldja meg a feladatot. Egy ügyfél azt kérte, kérdezzék meg, a jelölt hogyan készít mogyoróvajas-lekváros szendvicset.
(A mogyoróvajas-lekváros szendvics amerikai nemzeti eledel, olyan részletes receptjeivel lehet találkozni, mintha főétel lenne. – a szerk.)

„Kifejezetten olyan embert kerestek, aki nagyon aprólékos, komoly figyelmet szentel a részleteknek – mondja Pearce. – Olyan jelöltet képzeltek el, aki lépésről lépésre elmagyarázza, hogyan kell a lekvárt és a kenyeret kiválasztani, miként kell a szeleteket megkenni és így tovább, mintha olyan hallgatóságnak adna elő, akik még sosem hallottak ilyen szendvicsről.”


Mi a kedvenc reggelije és miért?

Scott Dobroski, a Glassdoor senior cégkommunikációs igazgatója kétfajta fura kérdést különböztet meg. Az egyik a kifejtős, ahol a kreativitást és a kritikus gondolkodást méri fel, a másik a kvantitatív, amellyel azt tesztelik, a jelölt képes-e problémákat megoldani nyomás alatt.

Mindkét esetben inkább a gondolkodási folyamat érdekli a HR-eseket, és kevésbé a végeredmény.

„A »mi a kedvenc reggelije és miért« kérdésre például lehet úgy válaszolni, hogy a ham and eggs, mert az a bajnokok reggelije, és utána elmesélheti, hogy ő mekkora bajnok a munkahelyen – magyarázza Dobroski. – Az ilyen típusú kérdés megadja a lehetőséget arra, hogy a jelölt mondjon valami vicceset és azt a munkavégzésre vonatkoztassa. Ezáltal be tud mutatkozni és szemléletesen érzékeltetheti, miben különbözik a többiektől.”


 Hány ceruza férne be ebbe a szobába?
A kvantitatív kérdések nem a jelölt személyiségét firtatják, ilyenkor arra kíváncsiak, hogyan képes nyomás alatt gondolkozni. Az a célravezető eljárás, ha a jelölt hangosan gondolkozik, és lépésről lépésre eljut a megoldáshoz. Természetesen teljesen mindegy, számszerűen mi lesz a végeredmény, maga a gondolatmenet logikája a fontos, hiszen munka közben nap mint nap hasonló módszerekkel kell problémákat megoldani.

A kvantitatív feladat megoldása közben szabad visszakérdezni, jegyzetelni és gondolkodási időt kérni, hiszen voltaképpen egy valós élethelyzet szimulálásáról van szó, ahol minden segédlet igénybevétele megengedett.

A ceruzás feladat megoldásakor például érdemes olyasmiket kérdezni, hogy milyen vastagok és hosszúak a ceruzák, illetve fel lehet-e darabolni őket, és ezen adatok fényében lehet osztani-szorozni.


Ha zsírkréta lenne, milyen színű lenne és miért?
„Itt is az a lényeg, hogyan válaszol a jelölt, és kevésbé érdekes, hogy mit” – mutat rá Alison Doyle munkaügyi szakértő. Doyle szerint nem érdemes konkrét fura kérdésekkel kapcsolatban gyakorolni, mert a lehetőségek száma végtelen. „Inkább az általános megközelítés a fontos. A jelölt maradjon nyugodt, legyen humoránál és kérdezzen vissza. Az is nagyon lényeges, hogy bármilyen különös választ ad egy fura kérdésre, képes legyen megvédeni, legyen szilárd és koherens az álláspontja. Például ha a jelölt jelen kérdésre azt a választ adja, hogy kék színű zsírkréta lenne, elindulhat úgy a magyarázat során, hogy a kék a nyugalom és a hűvös megfontoltság színe, továbbá a végtelen eget és a mély tengert is szimbolizálja, s mindezek közel állnak a jelölt személyiségéhez.

 

 

A Fast Company cikke nyomán.


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen