5 tipp egy produktív otthoni munkanaphoz

szerző: Jobline
2019 február 15.

Sokan érzik úgy, hogy sokkal produktívabb munkát tudnak végezni otthonról, mint az irodából. Nem véletlenül vezeti be egyre több vállalat ezt a lehetőséget. Ennek ellenére érdemes pár tippet megfogadnunk az otthoni munkában már jártas szakértőktől, hiszen az otthon kényelmében könnyen megcsúszhatunk teendőinkkel.

Jennifer Still egy évtizeddel ezelőtt kezdett el otthonról dolgozni szerkesztőként és újságíróként, és ráébredt, mennyire más elvégezni a napi feladatokat otthon, a saját környezetében, mint egy hagyományos munkakörnyezetben. Most azt mondja, produktívabb, mint valaha, és ezt a következő produktivitási tippek követésének köszönheti:


#1. Mielőtt dolgozni kezdenénk, végezzünk egy kis testmozgást
A testünk átmozgatásával az agyunkat is dolgozó üzemmódba kapcsoljuk, sokkal jobban fogunk tudni összpontosítani, és megfelelően felkészítjük magunkat az aznapi munkára. A mozgásforma gyakorlatilag mindegy, nem kell nehéz kardió edzésre vagy súlyemelésre gondolni, már az is elég, ha mi sétáltatjuk meg a kutyát, vagy végzünk pár jól eső nyújtógyakorlatot.


#2. Álljunk fel a monitortól, és távolodjunk el tőle
Otthon senki se szól ránk, hogy menjünk ki kávézni, ebédelni, és nincs, aki odahívna az asztalához segítséget kérni, stb. Ez persze hasznos abból a szempontból, hogy senki sem szakít meg minket a munkánkban, ezért bele tudunk feledkezni, merülni az adott feladatba, azonban az a veszélye is megvan, hogy túlságosan sokat ülünk egyhelyben a monitort bámulva, miközben minden fiziológiai szükségletünkről órákig megfeledkezünk. Ez pedig nem túl egészséges. Ma már léteznek olyan mobilos alkalmazások, amelyek figyelmeztetnek, ha túl sokat ültünk egy helyben. Ha nem akarunk ilyet letölteni, egy időzítő is megteszi. A rendszeres, óránként egyszeri időközönkénti felállás nemcsak a testnek, de az agynak is jót tesz. Bónusz tipp: Minél hidratáltabbak vagyunk, annál gyakrabban kell felkelnünk az asztal mellől, így érdemes sokat innunk munka közben.


 

 


 

#3. Kapcsoljuk le magunkat a közösségi médiáról
Ha nehéz feladattal nézünk szembe, jobb, ha inkább nem nézegetjük folyton a közösségi média értesítéseket. Használjuk bölcsen a pihenőidőket, és lehetőleg minél kevesebbszer nyúljunk a mobilunk után, főleg akkor, ha nehezebb feladatokat kell megoldanunk. Ha ezt nem tudjuk megtenni, mert a kényszer nagyúr, használhatunk kiegészítő alkalmazásokat, például a Google Chrome StayFocused nevű kiegészítőjét, amivel időlegesen blokkolhatunk bizonyos oldalakat.


#4. Alakítsuk ki saját munkaidőnket, ha lehetséges
A vállalati politikától, a határidőktől is függhet, de amennyiben lehetséges, találjuk meg a számunkra legoptimálisabb munkaidőt. A szabványos 9-től 6-ig munkaidő nem mindenkinek felel meg, és ha például olyan projekten dolgozol, amelynek elvégzéséhez nem is szükséges ez az időintervallum, akkor semmi sem indokolja, hogy a szokásaid rabja legyél. Lehet, hogy te reggel vagy a legproduktívabb, de az is lehet, hogy egy hamisíthatatlan éjjeli bagoly vagy. Ismerd meg magad, és eszerint alakítsd ki saját munkaidődet.


#5. Dolgozzunk előre
Ha elvégeztük egy adott nap feladatait, gondoljuk át az elkövetkező napokat, és nézzük meg, hozzáfoghatunk-e már most valamihez, hogy megkönnyítsük a saját dolgunkat, ha esetleg valami közbejön, és nem marad annyi időnk az adott feladatra. Ilyen lehet például az anyaggyűjtés, egy-két kontakt leellenőrzése, netes kutatás, stb. – ezekkel akár egy egész órát is megspórolhatunk magunknak előre. Nem kell nagy dolognak lennie, hiszen már a tudat, hogy foglalkoztunk a következő feladatunkkal, rengeteg pszichés terhet vesz le a vállunkról.A Business Insider cikke nyomán

 


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen