Az intuíció 3 fajtája: így használd őket a döntéseknél

szerző: Jobline
2019 február 18.

Az intuíció a mi mélyebb intelligenciánk, amely képes egy bölcsebb erőforrásunkból döntéseket hozni, és sokkal gyorsabban kinyerni az információkat, mint a tudatos elménk. Az intuícióval jobb döntéseket hozunk, ha integráljuk a kritikus gondolkodással. Az intuíciót gyakran megérzésnek tartják, ám a szakértők szerint ennél jóval komplexebb dologról van szó.

 

Az intuíciónak három különböző dimenziója van:


Útmutató intuíció
Az útmutató intuíció az a belső iránytű, amely segít a mindennapokban tájékozódni. Ez a megérzés a döntéseknél lényeges, például hogy milyen irányba kell vinnünk a vállalatot, piacra kell-e dobnunk a terméket. Néha ez az intuíció arról súg, hogy mindez még korai. Mindenki rendelkezik ezzel a belső navigátorral – ez az intuíció legszemélyesebb formája.

 

Szociális intuíció
Ez a fajta intuíció arról ad nekünk információt, hogy mi történik a többi emberrel. Gyakran interperszonális készségeknek vagy érzelmi intelligenciának is nevezik ezt a fajta intuíciót, melynek kiindulópontja, hogy „nemcsak én vagyok, hanem a másik is”. A szociális intuíció leolvassa a nonverbális kommunikációt, megismeri, milyen hangulat uralkodik egy szobában. Az üzleti értékesítők gyakran jó szociális intuícióval rendelkeznek, hiszen segítségével kiválóan kezelhetőek az ügyfelek igényei.

 

Állást keresel? Ne aggódj, nálunk biztosan találsz!

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 


Informális intuíció
A harmadik dimenzió az informális intuíció, amely magába foglalja az ösztönünket, amellyel a környezetünkhöz kapcsolódunk. Ez egyfajta „integrátor”. Aki rendelkezik ezzel az intuícióval, nagy mennyiségű adatot gyűjt be a környezetéből, gyorsan elemzi, integrálja, majd szintetizálja azokat. Akik kiemelkedő informális intuícióval rendelkeznek, azok gyakran adat-tudósok vagy kereskedők.


 

 

 


Hogyan kapcsolódjunk az intuíciónkhoz
Nem találunk válaszokat a belső vezérlésünktől, ha megpróbáljuk erőltetni vele a kapcsolatot. Ha viszont elegendő teret hozunk étre a befogadásához, akkor megtaláljuk a mélyebb intelligenciánkat. Azonosítsuk, hogyan beszél hozzánk. Hangok útján? Testérzetek szintjén? Az intuícióval való kapcsolat azt jelenti, hogy egyre jobban a tudatában vagyunk, hogyan szól hozzánk. Miután sikerült ezt meghatároznunk, gyakoroljuk a jelenlétet, engedjük el a gondolatainkat, és összpontosítsunk a légzésünkre. Segítségünkre lehet egy rövid séta a szabadban.


Amikor időt adunk arra, hogy lelassuljunk, az intuíciónk meg fog találni minket. Az elme megnyugtatásával, mélyebb tudatosságunkhoz kapunk hozzáférést. Amikor fogékonyak vagyunk, észrevesszük a testbeszédet, a nem verbális kommunikációt, a csoportdinamikát, amely segít a szociális intuíció aktiválásában. Ráérzünk, mi történik a többiekkel, megbízhatóak-e, stb. A profi pókerjátékosok folyamatosan használják a szociális intuíciót, hogy felfedjék a társaik szándékát. A környezetünkre való ráhangolódás pedig segít előhozni az informális intuíciónkat is.


Az intuíció mindhárom dimenziójának megismerése segít abban, hogy jobb döntéseket hozzunk. Vannak, akiknek természetes tehetségük van ehhez, de az intuitív készségek tanulhatók és fejleszthetők. Azonban jobb, ha tudjuk, hogy a munkavállalók elégedettsége, a csapat kohéziója, a jobb menedzsment, a produktivitás és a profit szempontjából elengedhetetlenek ezek a készségek.

 


A Fast Company cikke nyomán

 

 


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen