Ezt kell tenned, ha kevesled a fizetésed

szerző: Jobline
2019 február 20.

8 tárgyalási technika, hogy jelentősen javuljanak az esélyeid.

Fizetésemelést kérni nemcsak trükkös munka, de idegtépő is. Egyesek veleszületett tárgyalók, mások könnyen félrebeszélnek az ilyen helyzetekben. Michael Wheeler, a Harvard Business School professzora, aki a tárgyalás mesterségét okítja tanítványainak, nyolc tippet ad arra, hogyan érjük el a főnökünknél, hogy magasabb fizetést adjon.

1. Ne csak a pénz érdekeljen
„Vegyük sorra a javadalmazás egyéb formáit, ne csak a fizetésemelés legyen az egyetlen szóba jöhető opció – javasolja a professzor. – Van még számtalan bónusz, juttatás, engedmény, amit figyelembe kell vennünk.” A kompenzáció egyéb formája lehet a nagyobb rugalmasság vagy például a több szabadság is. „Mindig kezd azzal, hogy hajlandó vagy kompromisszumra jutni a karriered rövid és hosszú távú fejlődésének érdekében” – teszi hozzá.

2. Célozz magasra
Légy tisztában a munkaköröd és beosztásod fizetési tartományaival, majd találj rá okot, miért kell a bérskála legtetején elhelyezkedned. „Célozz magasra, azaz kérj olyan sokat, amit valószínűleg nem akarnak majd megadni, de ez a juttatási csomag azért ne legyen teljesen elérhetetlen a számodra – mondja Wheller. – A fizetésnek vagy a juttatási csomagnak magasabbnak kell lennie, mint amennyire számítasz. Ha valóban magas fizetést tudsz elképzelni magadnak, és azt is tudod, miért lennél érdemes rá, sokkal magabiztosabban tudod magad képviselni a tárgyaláson.”

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


3. Találd meg az egyensúlyt
„Találd meg azt a pontot, ahol az önbizalmad és a racionalitás találkoznak – tanácsolja. – A tárgyalás kifinomult művészet. Lelkesnek kell lenned anélkül, hogy túlságosan mohóvá válj.” A professzor azt is megjegyzi, hogy a főnököd sokkal inkább hajlandó lesz támogatni téged, ha jó viszonyban vagytok. Következetesen állj ki magadért, de ne legyél ellenszenves.

4. Vedd számításba a másik oldal nézőpontját
Bár a magadért való kiállás elengedhetetlen, a hatékonyság érdekében más szemszögéből is meg kell vizsgálnod a dolgokat. „Túl sok ember esik abba a hibába, hogy a szituációt csak a saját szemszögéből látja” – mondja Wheeler.


 5. Légy felkészülve a válaszra
„Ahhoz, hogy egy igent kapjunk, el kell fogadnunk a nemet” – tartja Wheeler. Vegyük sorra mindazt a szóba jöhető okot, amiért a főnökünk esetleg visszautasíthatja a kérésünket, majd készüljünk fel határozott, de nem agresszív válasszal.

6. Gyakorolj
Wheeler azt tanácsolja, hogy gyakoroljunk egy baráttal, mielőtt emelést kérünk. Ha nem tudjuk meggyőzni a barátunkat, nem járunk sikerrel a főnökünkkel sem.

7. Tervezd meg a stratégiai menetrendet
Melyik a legalkalmasabb idő arra, hogy a főnökünkkel beszéljünk? Ne rosszkor csípjük el őt a beszélgetésre. „A hétfő reggeli időpont valószínűleg nem a legjobb alkalom a tárgyalásra, amikor épp egy mozgalmas hetet próbál a főnökünk megszervezni. A péntek délután pedig szintén rossz időpont, ilyenkor már mindenkinek azon jár az esze, hogy végre leléphet az irodából.”

8. Lazíts
„A tárgyalás nemcsak fejből, hanem szívből is jön – mondja Wheeler. – Bármikor kerüljön sor a beszélgetésre, légy biztos abban, hogy eléggé kipihent vagy. A tárgyalás előtt közvetlenül ülj le egy percre, hunyd be a szemeidet, és végy néhány mély lélegzetet, hogy összeszedett legyél.”


A Business Insider cikke nyomán


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen