Kutatás: A nőknek más nők segítségére van szükségük a karrierépítésben

szerző: Jobline
2019 február 21.

A Notre Dame és a Northwestern egyetemek új tanulmánya rámutat arra, hogy azok a nők, akik női csoportok, közösségek szilárd támogatását élvezik, nagyobb valószínűséggel érnek el magasabb rangú pozíciókat.

Érdemes a nőknek jóban lenniük nőtársaikkal
A National Academy of Sciences közleményében közzétett tanulmány végzős diákok közösségi hálózatait és vezetői pozíciókban való elhelyezkedésüket vizsgálta. 700 korábbi egyetemi hallgatót követtek Amerika vezető üzleti iskoláiból, ahogy vezetői szintű pozícióba kerültek. Ezután megnézték az egyes személyek közösségi hálózatának méretét, illetve ezeknek a kapcsolatoknak az erősségét. Azt találták, hogy a magas pozíciót betöltő nők 70%-a szoros kapcsolatban áll egy nők által dominált belső körrel, vagy legalább két vagy három nővel ápol szoros kapcsolatot, és kommunikál velük rendszeresen. Azok a nők, akik széleskörű hálózattal rendelkeztek, 2,5-szer magasabb pozíciót töltöttek be, mint azok a nők, akik kis hálózattal vagy férfiak által dominált belső körrel rendelkeztek.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:


BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


A férfiak bárkivel barátkozhatnak
Az is látszott, hogy férfiak esetében egyáltalán nem számított, milyen nemű egyének által dominált ez a belső kapcsolati kör, amennyiben nagy kapcsolati hálóval rendelkeztek. Azok a nők, akiknek közösségi hálózatuk sok hasonlóságot mutatott férfi társaikéval, nagyobb valószínűséggel kaptak alacsonyabb rangú pozíciókat.


 


„Bár mindkét nem előnyt kovácsolhat egy nagy kapcsolati tőkéből az egyetem elvégzése után, a női kommunikációs minták, valamint a kapcsolati hálózat nemek szerinti összetétele jelentősen megjósolja az elért pozíciójuk szintjét” – mondja Nitesh V. Chawla, a tanulmány társszerzője és a Notre Dame Egyetem informatikai és mérnöki professzora. „A szociális hálózat azonos tényezői – a nem szerinti összetétel és kommunikációs mintázatok – azonban nem gyakorolnak jelentős hatást a magas rangban lévő férfiakra.”

A kutatók azt is megállapították, hogy amikor a nők erőteljes férfikapcsolatokkal rendelkeznek, az javíthatja a munkakereséssel kapcsolatos információkhoz való hozzáférésüket, de a nők által dominált belső körök segítik csak elő igazán az információk megszerzését a férfiak által uralt munkaerőpiacon. A tanulmány nem vizsgálta a női összetartás okait, de az tény, hogy a nők még mindig a nőktől várhatják el azt az igazi támogatást, amely előrébb juttatja őket a karrierjükben.


A Fast Company cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen