Erre a 4 figyelmeztető jelre ügyelj az álláshirdetésekben

szerző: Jobline
2019 február 26.

Ne jelentkezz olyan állásra, amely biztosan nem lesz jó a számodra.

Ha új munkahelyet keresel, kétségtelenül tudatában vagy annak, mennyire fontos figyelmesen elolvasni az online álláshirdetéseket. Ha átsiklasz bizonyos adatok felett, rengeteg időt és energiát veszíthetsz, hiszen meglehet, olyan állásra jelentkezel, amely nem megfelelő a számodra. Sőt akár kellemetlen helyzetbe is kerülhetsz, mert olyan lehetőséget fogadsz el, amelyet valójában utálsz. Ha szánsz egy kis időt a figyelmeztető jelek figyelembevételének, akkor megmentheted magad a kellemetlen helyzetektől, és olyan állásokra jelentkezhetsz, amelyekre tényleg vágysz.


Íme néhány konkrét figyelmeztető jel, amelyről tudnod kell:

 

#1. A követelmények végeláthatatlan listája
A munkáltatók meg akarnak győződni arról, hogy képzett jelölteket vesznek-e fel az általuk kínált pozíciókba. Ennek ellenére van olyan határ, amely felett egy vállalat már túl magas elvárásokat támaszt. Ha egy munkaköri leíráshoz hosszú, rendkívül specifikus követelménylista is tartozik, amelynek az adott területen dolgozó átlagos szakember valószínűleg nem tud megfelelni, akkor a munkáltatónak megalapozatlan igényei vannak, amelyek a sikeres bejutás után nyomorúságos munkakörülményekben fognak testet tölteni.

 

#2. Hiányoznak a részletek
A munkaköri leírás lényege, hogy elmagyarázza a pályázónak, mit foglal magába egy adott szerep, milyen követelményekre van szükség annak betöltéséhez. Ha egy listából hiányoznak a részletek, ez azt jelzi, hogy a hirdetés mögött álló vállalat kaotikus, rendezetlen – legalábbis humánerőforrás szempontjából. Ezenkívül a hiányzó adatok azt is jelezhetik, hogy a vállalat még nem határozta meg, milyenek lesznek a munkakörhöz kapcsolódó napi feladatok. Ha nem vagy túlságosan rugalmas, akkor ez valószínűleg egy olyan helyzetet vetít elő, amit senki sem kívánhat szívesen magának.


 

 


 

#3. Nincsenek fizetési, illetve juttatási információk
Nem szokatlan, hogy a vállalatok munkaköri leírásaikban elhagyják a konkrét fizetési részleteket. Bár olykor állhat emögött meghatározott fizetési tartomány, a munkáltatók általában nem akarják magukat egy előre lefixált számhoz tartani. Ily módon simán megtörténhet, hogy kevesebb összegről fognak tárgyalni, hogy a pénzüknél maradjanak, vagy épp túllicitálják ezt az összeget, ha egy olyan jelölttel találkoznak, aki mindenképpen kell nekik. A legtöbb cég tehát valójában tisztában van a fizetéssel. Ha olyan hirdetés kerül a kezünkbe, ahol nem említik meg a fizetést vagy a juttatásokat, akkor nem érdemes bármiféle különleges dologra számítani, reménykedni a pénzt illetően.


#4. Túl sok kulcsszó és klisé
Amikor egy vállalat felesleges kifejezéseket használ, melyeknek csak a figyelemfelkeltés a céljuk, akkor a valóságban ez nem igazán jelent bármit is, hacsak nem azt, hogy nem sok energiát fektettek a hirdetés megfogalmazásába. Ha pedig valaki nem tud erőfeszítéseket tenni egy álláshirdetés megfogalmazásakor, akkor ez arra utal, hogy másfajta erőfeszítéseket sem fog tenni. A túl sok kulcsszó és klisé egy jel arra, hogy a munkáltató nem túl eredeti.

A mai munkaerőpiacon nincs értelme alábecsülnünk magunkat. A következő alkalommal, amikor észreveszed ezeket a figyelmeztető jeleket a munkaköri leírásban, érdemes alaposan átgondolnod a jelentkezést. Ellenkező esetben végül egy olyan pozícióban találhatod magad, amelytől csak szenvedni fogsz.

 

 

A Fast Company cikke nyomán


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen