Így beszélj a kudarcaidról az állásinterjún

szerző: Jobline
2019 március 04.

Azt kell bizonyítanod, hogy tanulni tudsz a hibáidból, de közben nem szabad teljesen eláztatnod magad.

„Meséljen egy olyan esetről, amikor kudarcot vallott!”

Gyakori és rettegett kérdés az állásinterjún, mert nehéz jól kijönni ebből a helyzetből. A kezdő álláskeresők két módszer közül szoktak választani – és mind a kettő rossz.
Az egyik rossz megoldás, amikor a jelölt hárítani igyekszik, vagyis azt bizonygatja, hogy nem szokott komoly hibákat elkövetni, mert nagyon körültekintő és rátermett. Ez azonban kevéssé hihető, hiszen mindenki hibázik, csak az nem, aki nem dolgozik, mint a jól ismert szólás is tartja.


A másik rossz megoldás, amikor az álláskereső átesik az ellenkező végletbe, és elmesél egy rettenetes történetet, ahol egyedül ő volt felelős a kudarcért. Ezzel azt próbálja bizonyítani, hogy képes felelősséget vállalni az általa elkövetett hibákért, ami önmagában dicséretes dolog is lenne, a drámai vallomás mégsem fest róla jó képet, hiszen végül arról fog szólni a sztori, mekkora lúzer, aki nemcsak hogy képes időnként nagyon melléfogni, még az önértékelése is alacsony.

Mi a jó megoldás?
Meg kell találni az egyensúlyt a hárítás és a totális önhibáztatás között. Nem könnyű feladat, valóságos kötéltánc, mert az eredménynek poztívnak kell lennie, miközben a történet hiteles és könnyen átélhető.
De azért nem lehetetlen, három főszabályt érdemes betartani.


Forrás: sxc

Jusson másoknak is a kudarcból
Van úgy, hogy a dolgok összeesküdnek ellened. Nem aludtad ki magad, nem jött a busz, túl sok feladat gyűlt össze, folyton telefonált valaki és még a nap is a szemedbe sütött. Mindez azonban nem lehet hivatkozási alap, a lehetetlen körülményeken felül kell emelkedni (a körülmények gyakran lehetetlenek vagy ehhez közeli állapotok uralkodnak).

A másik lehetőség a mártírkodásra, hogy minden felelősséget magadra vállalsz akkor is, ha másoknak is bőven része volt a kudarcban.
Akkor jársz el helyesen, ha az interjúra való felkészülés közben gondosan kiválasztasz a szakmai múltadból egy szép, kerek, érzékletesen elmesélhető kudarctörténetet, lehetőleg olyat, amikor egy csapat tagjaként közösen hibáztatok. A sztorit azzal vezetheted fel, hogy kommunikációs problémák adódtak, ezért menet közben a bal kéz nem tudta, mit csinál a jobb, így aztán félresikerültek a dolgok. Ebben a történetben a hibának csak egy részét kell magadra vállalnod, de azt őszintén és felelősségteljesen tedd.

Fogalmazz körültekintően

Hülye helyzet. Idióta voltam. Elszúrtam, mert figyelmetlen voltam.
Ezek nyomatékos és őszinte megbánást kifejező szavak, mégsem tanácsos használni őket, mert túlságosan negatív hatást keltenek. Fogalmazz tárgyilagosan, mint aki már feldolgozta a traumát és képes higgadtan mérlegelni a történteket.

Hangsúlyozd, mennyi mindent tanultál az esetből
A hibák arra valók, hogy tanuljunk belőlük, és a te mesédnek is ez legyen a fő mondanivalója. A kérdés egyik célja eleve annak kiderítése, hogy képes vagy-e okulni a ballépésekből és fejlődni ennek köszönhetően (a másik vizsgálandó tényező, hogy hajlandó vagy-e felelősséget vállalni a kudarcaidért). Amikor azt ecseteled, miként gazdagodtál a kellemetlen tapasztalat nyomán, ezzel egy nagyon negatív dolgot pozitív és konstruktív tényezővé tudsz alakítani, bizonyítván, hogy kellően fejlett az érzelmim intelligenciád. Ugyanis csak a szilárd éntudatosságú emberek képesek megfelelően feldolgozni a kudarcot, ahelyett, hogy szakadatlanul rágódnának rajta vagy gyerekes módon másokat hibáztatnának érte.

A Fast Company cikke nyomán.


Kövess minket a Facebookon!
Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen