7 tipp, hogyan kelj fel kora hajnalban a munka-magánélet egyensúly megtartásáért

szerző: Jobline
2019 március 07.

Aki korán kel, aranyat lel, vagy legalábbis felzárkózhat kicsit a munkájához, átnézheti az e-maileket, hívásokat, elvégezhet néhány háztartási munkát. Még ha nem is vagy egy pacsirta típusú ember, néhány tipp segítségével anélkül kelhetsz korán, hogy kótyagosnak éreznéd magad.

Gondolj csak azokra a sikeres emberekre, akik jóval a város előtt ébrednek, például Michelle Obamára, aki reggel 4:30-kor pattan ki az ágyból, vagy az Apple vezetőjére, Tim Cookra, aki már 3:45-kor kukorékol.

Az alábbiakban megmutatjuk, hogyan tudod igazi pacsirtává edzeni magad:


#1. Lassan és fokozatosan szoktasd magad a hajnali keléshez
Miután kitaláltad, mikor akarsz felkelni, ragaszkodj ehhez az időponthoz. Hiába állítod be 6:30-ra az ébresztőd, ha csak 8:15-re szállsz ki az ágyból. Ha valóban szeretnél például 6:30-kor felébredni, állítsd be eleinte a szokásos felkelési idődhöz képest negyed órával korábban az ébresztőt, majd napról napra egyre korábbra, míg el nem érkezel a kijelölt ébredési időpontig. Tehát, ha például 6:30-kor akarsz ébredni, de 8:15-kor szoktál, állítsd először 8-ra, majd 7:45-re, és így tovább az órát, míg el nem érsz a kijelölt célig.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


 

#2. Kelj fel, ha szól az ébresztő
A szundi örömteli dolog, de rossz szokás. Kényszerítsd ki magad az ágyból. Az engedékenység elronthatja a korábbi fáradozásodat, és összezavarja a biológiai órádat.

 

#3. Hétvégéken is maradj következetes
Hétvégéken is kelj ugyanakkor, mint hétköznap, így a szervezeted hozzászokik a korai keléshez. A felszabadult időt töltsd valami örömteli tevékenységgel, énidővel.


 

 


 

#4. Teremts egészséges alvási környezetet
Nem tudsz korán és kipihenten ébredni, ha nem aludtál jól. Győződj meg arról, hogy a szoba sötét, hűvös, csendes, és távolítsd el a laptopot, mobilt a hálóból.

 

#5. Hozz létre egy egészséges ébresztő rutint
Engedd be a fényt a szobába, szellőztess! Készíts magadnak egy finom zöldteát, moss arcot. A ruhákat lehetőleg már előző este készítsd elő, hogy ezzel se menjen el sok idő. Minél kevesebb erőfeszítést kell tenned, annál több időd szabadul fel más, produktívabb dologra.

 

#6. Tegyél valami élvezeteset is
Ha azért kelsz fel korán, hogy dolgozz – kivéve persze, ha imádod a munkádat -, akkor azzal rosszat teszel magadnak. A kora reggeli órákban olyat tegyél, amit szeretsz: olvass, rakj ki egy puzzle-t, jógázz, kerékpározz, vagy csak élvezd a csendet és a madarak csivitelését.

 

#7. Korlátozd a képernyőidőt, különösen lefekvés előtt
Az éjszakai szokások reggel fogják kifejteni a hatásukat. Ne igyál alkoholt, ne egyél semmit egy órával a lefekvés előtt, és lehetőleg hagyd a közösségi médiát is. Próbálj lefeküdni minden este ugyanabban az időben, hiszen ahogy a mondás is tarja: ki mint veti ágyát, úgy alussza álmát.

 

 

A Business Insider cikke nyomán

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen