7 ok, amiért nem kapod meg az állást, és egyik sem a te hibád

szerző: Jobline
2019 március 08.

Vannak esetek, amikor a jelölt hiába reménykedik még egy jól sikerült állásinterjú után. Sokszor ki sem derül, mi volt a baj. Most tiszta vizet öntünk a pohárba.

Hét nyomós oka is lehet annak, hogy nem sikerül megkapni az állást, de ezt persze nem kötik a jelentkező orrára.

1. Még jóvá sem hagyták a keretet vagy spórolnak
Az ember azt gondolná, akkor hirdetnek meg egy állást, ha már megvan hozzá a megfelelő költségkeret. Ez azonban nem mindig van így. Az elhatározás, hogy új munkatársat vesznek föl, első pillantásra jónak tűnik, ám időközben megváltozhat a széljárás, és kiderül, már nincs pénz a pozíció betöltésére. Olyan is előfordulhat, hogy egy menedzser szeretne egy asszisztenst, de a főnökök az utolsó pillanatban lefújják a dolgot, mert úgy vélik, nincs is szüksége új munkatársra, mert csak kevesebbet akar dolgozni, vagy olyan kollégát szeretne, aki jobban ért az adott feladatkörhöz, mint ő. 
Az sem ritka, hogy a negyedik negyedév közeledtével a menedzserek észreveszik, vissza kell fogniuk a költségeket, mert év közben több pénz fogyott a kelleténél. Ilyenkor leállítják a kiválasztást. Ettől még érdemes kapcsolatban maradni a céggel, mert lehet, hogy év elején, amikor ketyegni kezd az új költségvetés, ismét meghirdetik ugyanazt az állást.Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK2. Valaki még nálad is jobb volt
Hiába érezted úgy, hogy remekeltél az állásinterjún, előfordulhat, hogy akadt egy még nálad is jobb jelentkező. Gyakori eset, hogy a győztes olyan pluszt tudott felmutatni, ami nem is szerepelt a hirdetésben: például pont azon a területen vannak gazdag tapasztalatai, amerre a cég terjeszkedni szeretne. 
Az is meglehet, hogy menet közben változás történt a szervezetben. Mondjuk kilépett egy munkatárs, és a cég vezetői most azt szeretnék, ha az új kolléga az ő feladatait is át tudná venni. Ebben az esetben nem elegendő az a tudás és tapasztalat, amit fel tudsz kínálni. 
Szintén befolyásoló tényező a HR-es személyes szimpátiája. Ha ugyanoda jártak egyetemre vagy ugyanott szoktak nyaralni, az már érzelmi pluszt jelent a másik jelölt javára, és a kiválasztási szakember ösztönösen a riválisod mellett fog dönteni.

3. Szerkezeti átalakítás miatt megszűnt a pozíció
Ha komolyabb változások történnek a cégnél, elhúzódik a kiválasztási folyamat. Megesik, hogy a legfelül történő döntések nyomán csak annyi szivárog le a HR szintjére, hogy az új pozíció egyelőre parkolópályára került. Például ha a céget éppen felvásárolják, és az új tulajdonos más irányokban gondolkodik; ha fúzió van folyamatban, és ezért újraosztják a lapokat. Vagy egyszerűen egy köztiszteletben álló belső munkatárs kapja meg a pozíciót, hogy ne kelljen őt kirúgni. Újabb fordulat, ha az adott munkakört hirtelen kiszervezik.
Hasonló a helyzet, ha a felsővezetésben jelentős változások történnek. Amennyiben a HR-es vezetőt vagy más magas beosztású munkatársat menesztik, aki egy adott projekt gazdája volt, leállítják az elindított kiválasztási folyamatokat, hogy az új menedzsment a saját szája íze szerint állíthassa össze a maga csapatát. 
Amikor gyanítható, hogy ilyen átalakulások állnak a kedvezőtlen válasz hátterében, megint csak érdemes kapcsolatban maradni a cég képviselőivel vagy akár a menesztett HR-essel is (Twitter, LinkedIn), mert ha elrendeződnek a dolgok, valószínűleg új pozíciók fognak megnyílni.

 
4. Valaki vétózott
A tapasztalatok szerint a legapróbb, negatívnak ítélhető információ is elkaszálhat egy mégoly ígéretes jelöltet. Egy fiatal anyuka a gyermeke krónikus betegségéről tett említést, és bár nem voltak információk arról, hogy ez hátráltatná őt a munkában, gyanús lett, és nem vették föl. Egy másik jelölt rákérdezett, hogy mennyit kell túlórázni, és ezt a céges csapat egyik tagja úgy értékelte, hogy nem eléggé lelkes.
A mégoly alaptalan vélekedések is döntő jelentőséggel bírhatnak, ezért nem elég az állásinterjún vigyázni, a közösségi oldalakon is öncenzúrát kell alkalmazni. A botrányos bulifotók mellett akár egy olyan kép is kiverheti valakinél a biztosítékot, amelyen egy boldogan mosolygó kislány szerepel, és az a szöveg olvasható, hogy „Renit végre kiengedték az intenzívről, majdnem minden lelete negatív”.

5. Beindult a kavarás
Már úgy tűnt, hogy tiéd az állás, aztán hirtelen kiderül, hogy mást vettek fel. Sosem fogod megtudni az igazságot, de az is lehet, hogy odaföntről leszóltak: valakinek a kedvencét, unokaöccsét, sógorát, volt évfolyamtársát, megunt szeretőjét kell fölvenni. Ha a kiválasztási szakember nem elég gerinces, a protezsált személy kapja meg az állást, téged, az ígéretes jelöltet pedig egy sablonválasszal tanácsolnak el.

6. A HR szét van esve
Ha a cégvezetés túl van terhelve, az a legkisebb probléma, hogy kit akarnak fölvenni a meghirdetett pozíciókra. Amikor túlságosan elhúzódik a kiválasztási folyamat vagy egyenesen lefújják az új munkatársak felvételét, az állhat a háttérben, hogy a cégnél kétségbeesett tűzoltás folyik, és emiatt képtelenek normálisan lefolytatni a toborzási procedúrát. Ha nem keresnek az állásinterjú után, és nem tudsz újabb időpontot megbeszélni a HR-essel, ez annak a jele, hogy a cég súlyos szervezési problémákkal küzd. Ilyenkor jobb is, hogy nem kapod meg az állást, hamarosan úgyis kereshetnél másikat.

7. Te voltál az első jelentkező, akivel beszéltek
Amikor hosszú a kiválasztási folyamat és sok a jelentkező, hátrányban vannak azok, akikkel az első között beszéltek. Az emberi természet már csak olyan, hogy azokra emlékezünk legjobban, akikkel legutóbb találkoztunk. Hiába kaptál nagyon kedvező visszajelzést az interjún vagy utána, hetekkel később egy friss jelentkező teljesítménye kitörölheti az összes veled kapcsolatos pozitív emléket. Mindezt úgy lehet kivédeni, hogy megkérdezed a HR-est, mikor kezdődik és meddig tart a jelöltek meghallgatása, és valamilyen indokkal a lehető legkésőbbi interjú-időpontra jelentkezel be.


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

 

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen