Öröm a munkahelyen – 3 kulcs a megtartáshoz

szerző: Jobline
2019 március 12.

Minden munkavállaló boldog akar lenni a munkájában, és büszkének lenni arra, amit csinál. Az örömteli munkahelyi környezet segíthet nekik elérni mindezt, miközben elősegíti a növekedést, ösztönzi az egészséges kommunikációt és előmozdítja a pozitív kultúrát.

Míg az öröm kulcsfontosságú a munkavállalók megtartásához, sok vállalat küzd azzal, hogy örömteli munkahelyet teremtsen. Amikor a munkavállalók nem élvezik a munkájukat, nem haboznak, hogy találjanak egy jobbat máshol. A Gallup szerint a munkatársak több mint fele szeretné elhagyni jelenlegi munkahelyét. Az amerikai munkavállalók 47%-a arra is hajlandó, hogy kevesebb fizetésért egy olyan munkahelyen dolgozzon, amely számára tényleg ideális – derült ki az Adobe elemzéséből. Amikor egy munkavállaló elhagyja a céget egy sokkal örömtelibb állásért, akkor annak szó szerint megfizeti az árát a cég: a középfokú munkavállalók pótlása fizetésük 150%-ába kerül, a magasabb szintű munkavállalók esetében ez az arány akár a 400%-ot is elérheti.

Mit tehet a szervezet a megtartás növelésének érdekében?


#1. A fejlődési lehetőségek biztosítása
A Ladders által készített jelentés szerint az unalom a második legáltalánosabb oka a munkavállalók felmondásának. Az amerikai munkavállalók mindössze 33%-a érzi magát elkötelezettnek, és biztosak lehetünk benne, hogy néhány munkavállalók éppen ezzel az unalommal küzd jelenleg is.


Senki sem akarja örökké ugyanazokat a feladatokat ellátni. A tehetségek különösen vágyakoznak a tanulási lehetőségekre, és szeretik a kihívásokat. Amikor a munkavállalók számára biztosítjuk a lehetőséget a kihívásokra, akkor érezni fogják a büszkeséget, a teljesítményt és az önbizalmat. Ha tudják bővíteni készségeiket, akkor ezek a jó érzések csak fokozódnak.

 

Egy cég nem kínálhat mindenki számára egyaránt megfelelő szakmai fejlesztési tervet, és nem várhatja el, hogy mindez működjön is. A különböző munkavállalóknak különböző vágyaik és igényeik vannak. Az egyéni növekedés definíciója a szereptől és karriertől függően változhat. Egyes alkalmazottak a jelenlegi szakmai pályájukon szeretnének maradni és finomítani akarják készségeiket, míg mások más területeken is kipróbálnák magukat. Ahelyett, hogy megpróbálnánk kitalálni, milyen fejlesztéseket írjunk elő az alkalmazottaknak, egyszerűen csak kérdezzük meg őket.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK#2. Az egészséges kommunikáció létrehozása
A munkáltató és munkavállaló kapcsolatában – ahogyan minden más kapcsolatban is – a kommunikáció a siker kulcsa. A nyílt munkahelyei környezet sok esélyt ad a munkavállalóknak arra, hogy kölcsönhatásba lépjenek egymással, és együttműködjenek – akár a saját csapataikon, osztályaikon túl is, és ez egyben örömöt is nyújt a számukra. Segítsünk nekik a szakmai kapcsolatok kiépítésében a szakterületük szakértőivel. A mentorálási programok mind az új, mind a véglegesített munkavállalók számára hasznosak lehetnek. A Deloitte tanulmánya szerint a mentorokkal rendelkező alkalmazottak kétszer akkora valószínűséggel maradnak a vállalatnál 5 vagy annál is több évig.


Az örömteli munkahelyek másik jellemzője, hogy a munkavállalók úgy érzik, vezetőik értékelik, tisztelik és meghallgatják őket. Ne korlátozzuk a munkavállalók és a vállalatvezetők közötti kölcsönhatásokat szigorúan szabályozott ülések idejére, hanem győződjünk meg róla, hogy a csapat szükség szerint hozzáférhet a vezetőkhöz.

 

 

 


 

#3. A pozitív kultúra előmozdítása
A legjobb vállalati kultúrák átláthatóak. Ilyen kultúrákban minden szinten a csapat értékes részeinek érzik magukat a munkatársak. Az átláthatóság a munkatársak számára világos képet nyújt a vállalat jövőképéről. Ez lehetővé teszi a dolgozók számára, hogy lássák, merre tart a vállalat, és hogyan járulnak hozzá ehhez egyénileg. Amikor úgy érzik, hogy kapcsolódnak a vállalat küldetéséhez és víziójához, jobban fogják érezni céljaikat és örömeiket a munkában.


Fontos, hogy a vállalati kultúra támogassa az elszámoltathatóságot, felhatalmazza az alkalmazottakat arra, hogy teljesítsék saját felelősségüket és céljaikat. Ez elősegíti a bizalmat, a lojalitást, korlátozza a mikrovezetést, ami gyakran vezet a legjobbak elveszítéséhez.


Amikor az alkalmazottak képesek növekedni és kapcsolódni egy átlátható és elszámolható kultúrában, jobban élvezik majd a munkájukat. Az örömteli munkahely nemcsak az alkalmazottak, hanem a szervezet számára is előnyöket rejt – azok a vállalkozások, amelyek előnyét élvezik, több alkalmazottat fognak megtartani, és több tehetséget fognak bevonzani, és nemcsak idén, de az elkövetkező években is versenyképesek maradnak.

 


A Recruiter cikke nyomán

 

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen