Így készülj fel az ebédinterjúra

szerző: Jobline
2019 március 14.

Túl vagy az első interjúkörön, és a potenciális munkáltatód ebédelni hívott. A tengerentúlon ez bevett szokás, ne lepődj meg, ha itthon is megtörténik veled. Ez a 11 tipp segít neked felkészülni a helyzetre

1. Bánj jól a személyzettel
Az ebédinterjú során tulajdonképpen a viselkedésedet veszik górcső alá, tudni szeretnék, hogyan bánsz másokkal. Ha goromba vagy a pincérekkel, jövőbeli munkáltatód azt fogja feltételezni, hogy a szervezeten belül is így fogsz majd bánni a kollégáiddal.

2. Helyezd a szalvétát az öledbe
Miután leültél, és megrendelted az italodat, tedd az öledbe a szalvétát, kivéve persze, ha csak papírszalvéta van az asztalon. Ha felállsz az asztaltól, helyezd az anyagszalvétát az ülésre vagy a szék karfájára.

3. Ne szürcsölj, kortyolj hangosan
Fogadd meg a pincér ajánlatát a rendeléssel kapcsolatban. Nincs egyetértés arról, hogy rendelhetünk-e ilyen esetben alkoholos italt; ha jónak látod, nyugodtan kérj egy korsó sört vagy egy pohár bort, ha a többiek is azt rendelnek, de lehetőleg állj meg egy pohárnál, még akkor is, ha többiek rendelnek még egy kört. Ha nem iszol alkoholt, ne magyarázkodj, miért nem, és ne mondd el, ha például gyógyszert szedsz. Emlékezz, ez még mindig egy interjú, és nem jó ötlet túl sok személyes információt kiadnod magadról, vagy okot adnod a munkáltatónak arra, hogy megkérdőjelezze a munkakörre való alkalmasságodat.

4. Ne könyökölj az asztalra
A könyöklés automatikus szokás lehet, ezért amíg iszol vagy eszel, a másik kezedet tartsd mindig az öledben. Abban is légy biztos, hogy egyenesen ülsz, és nem csámcsogsz.

5. Ne kezdj enni, amíg a többiek meg nem kapták az ételt
Várj, amíg a többiek elkezdik az evést. Általában az interjúztató, vagyis a rangidős szokta megadni a jelet erre, „jó étvágyat” felkiáltással.

6. Ha nem azt kapod, amit kértél
A híresztelések szerint az ebédinterjú során az interjúztatók alkalmaként megkérik az étterem személyzetét, hogy keverjék össze a rendeléseket annak érdekében, hogy kiderüljön, hogyan kezeled a hirtelen előállt kínos helyzetet. Igaz a hír vagy sem, van úgy, hogy nem azt az ételt kapod, amit rendeltél. Mérlegeld a helyzetet: ha csak kisebb hibát vétettek a pincérek, dönthetsz úgy, hogy nem szólsz semmit. Ha egyértelműen mást rendeltél, akkor udvariasan add a pincér tudtára, hogy rossz ételt kaptál. Soha se sértsd meg a felszolgálót, ne tegyél pikírt megjegyzéseket („ebbe a kócerájba se jövök többet”), legyél kifogástalanul jó modorú. Figyelj a testbeszédedre is: ne vágj grimaszokat.


 

 

 


7. Lehetőleg kerüld a levest
Ahogy a spagettit is: egyiket sem lehet szépen megenni. A salátalevelekkel is csak óvatosan, könnyen a fogak közé szorulhatnak, a mákos tésztáról nem is beszélve. Csökkentsük minimálisra a stresszforrásokat, amennyire csak lehetséges. Olyan ételt válassz, amit kulturáltan, apró falatokban lehet elfogyasztani.

8. Vágd az ételt apróbb falatokra
Lásd mint fent: ha kisebb falatokra vágod az ételt, nem kell túl sokat rágnod egyszerre, így elkerülöd azokat a kellemetlen helyzeteket, amelyek során mindenki téged bámul arra várva, hogy végre választ adj a kérdésre, miközben te csak rágsz és rágsz. Légy tisztában az aktuális szokásokkal is: bizonyos helyzetekben a sült csirkét és krumplit kézzel is lehet fogyasztani.

9. Ha több fogáshoz van tálalva, a külső evőeszközzel kezdj, és onnan haladj a tányér felé
Talán mindenki emlékszik a Pretty Woman – Micsoda nő! azon jelenetére, amikor azt próbálják elmagyarázni a főhősnőnek, melyik fogáshoz melyik evőeszközt kell használni. Pedig a szabály sokkal egyszerűbb: nem kell megjegyezni, melyik villa van a salátához vagy a desszerthez, egyszerűen csak haladj kívülről befelé. Ha mégis összezavarodnál, azt az evőeszközt használd mindig, amit mindenki más is.

10. Rakd rendbe magad
Ha befejezted az étkezést, tedd a szalvétát a tányér bal oldalára, az evőeszközt pedig helyzed négy órához. Ez jelzi a pincérnek, hogy végeztél, és elvihetik a tányérodat.

11. Mondj köszönetet
Az ebéd végén köszönd meg a meghívást. Mindig írj köszönő e-mailt is az ilyen alkalmak után. Jó benyomást tesz a munkáltatóra, ha a vendéglátónak vagy a felszolgálóknak is megköszönöd a vacsorát, amikor kilépsz az étterem ajtaján.


A Recruiter cikke nyomán.


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen