9 dolog, amit soha ne kérdezz meg a főnöködtől

szerző: Jobline
2019 március 20.

Akár új ember vagy a cégnél, akár veterán munkatárs, ezektől a kérdésektől tartózkodj, mert rossz fényt vetnek rád, és ártanak a karrierednek.

Ne kérdezz olyasmit a főnöködtől, amit magad is ki tudsz deríteni, vagy negatív színben tüntet fel, zavarba hoznád vele, esetleg sértő bárkire nézve. A Business Insider összeszedte, mire kell vigyázni.

Ezt pont nekem muszáj megcsinálnom?
Igen, ha egyszer neked utalták ki a feladatot. És ne kérdezd meg, hogy miért nem Kovács Pisti kapta a felkérést, amikor rendszerint ő szokott ilyesmivel foglalkozni, mert ez szakmaiatlan hozzáállásról tanúskodik, azt sugallva, hogy nem szeretsz dolgozni. Persze ha túl sokszor bíznak rád olyasmit, ami nem a te feladatod lenne, jelezni kell a problémát, de nem ilyen direkt és negatív módon.

Melyik emeleten van a HR / meddig tart nyitva az étkezde / kinél kell intézni a parkolást?
Ne kérdezz az elfoglalt főnöködtől olyasmit, amit magad is ki tudsz deríteni, mert ezzel csak rabolod a drága idejét és rossz benyomást hagysz magadról. Az ilyen kérdéseket a titkárnőnek, a portásnak vagy egy másik kollégának is fel tudod tenni, és őket biztosan nem fogod fölöslegesen felidegesíteni.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 


Hallottad, hogy…?
Ne pletykálj semmiről és senkiről. Ha így teszel, rád ragad, hogy veled nem szabad szóba állni, mert javíthatatlan pletykafészek vagy. Akár a céges fúzió elakadásáról, akár valakinek a kirúgásáról szeretnél információt cserélni, fogd vissza magad. 
És a főnöködnek ne ócsárolj senkit a háta mögött, bármennyire megalapozott is a negatív véleményed, mert az egész a te fejedre fog visszahullani. Mindig légy kedves és pozitív, mert ilyen egy jó csapatjátékos. Ettől még szívből utálhatod egy csomó munkatársadat, ha jólesik, de ezt tartsd meg magadnak.

Ennek meg mi baja?
Ha azt veszed észre, hogy a főnöködnek problémája van valamelyik kollégáddal, sőt, az ő főnökével, tilos bizalmaskodva rákérdezni, miről is van szó. Meg kell várni, amíg ő hozza szóba a dolgot, és ha nem teszi, nyilván kényes, esetleg jelentéktelen ügyről van szó. Mindkét esetben fölösleges indiszkrét kérdésekkel zaklatni őt.

Ez meg mi a búbánat?
A magyar káromkodási kultúra állítólag az egyik legfejlettebb a világon, és talán te is kacifántosan fejezed ki magad, ha felbosszantanak, de erről nem a munkahelyeden kell számot adnod. Főleg nem a főnök előtt. Tiszteletlenségnek veheti, ha vulgáris kifejezéseket használsz, és arra gondolhat, hogy nem vagy méltó az előléptetésre, ha ennyire nem tudsz uralkodni magadon.

És mennyit fog kapni / ő mennyit keres?
Ha mások fizetése felől érdeklődsz a főnöködnél, az az egyik legdurvább hiba az irodában. Amikor megkérdezed, hogy felveszik-e ezt az ügyes gyakornokot, aki három hónapja a lelkét is kiteszi az állásért, az sima kíváncsiskodás, de ha tovább tudakozódol, hogy mégis mennyit fog keresni, az már súlyos indiszkréció. Ugyanígy nem szabad afelől kérdezősködni, hogy a kollégák milyen juttatásokban részesülnek. Ez nem tartozik rád. Azzal törődj, hogy hozd a lehető legjobb formádat, és erre alapozva sikeres bértágyalásokba tudj kezdeni.
 

Ez most komoly?
Ezt a kérdést kell föltenni, ha végleg el akarod vágni magadat a főnököd előtt. Nyíltan megkérdőjelezed a kompetenciáját, és úgyszólván helyet cserélsz vele: a kérdéssel felelősségre vonod, mintha te lennél az ő főnöke. Amennyiben egészen biztos, hogy a főnököd rossz döntést hozott vagy helytelenül jelölt ki egy feladatot, diplomatikusan kell kifejezned egyet nem értésedet. Például így: „Most zavarban vagyok, mert eddig abban a tudatban voltam, hogy…” Ez a technika a másik empátiájára apellál, és alkalmazásával nem vágod az arcába, hogy hülyeséget csinál.

Totál másnapos vagyok, kivennék egy nap szabit.
Bárkivel előfordulhat, hogy egy görbe éjszaka után nehezen szedi össze magát, de ezt nem muszáj mások orrára kötni, és különösen a főnök elől érdemes eltitkolni. (Ha vagytok olyan baráti viszonyban, esetleg együtt rúgtatok be, az persze más helyzet.) Ugyanez a diszkréció vonatkozik az élet más baleseteire is (fájdalmas szakítás, durrdefekt, a demens nagymama elkísérése az érsebészetre): lehetőleg kíméld meg a főnöködet az intim részletektől, nehogy zavarba jöjjön. Tárgyilagosan kérj szabadnapot.

Ma már nincs több tennivalóm. Elmehetek korábban?
A főnököknek az a meggyőződésük, hogy a dolgozóknak mindig van tennivalójuk, ezért nem szerencsés ilyen kérdéssel előállni. Természetesen elég gyakran előfordul, hogy tényleg nincs már aznapra semmilyen céges feladat, mégsem kell ezt a tényt harsányan reklámozni. Ha maradt egy-két üres óra az irodában, értelmesen is el lehet tölteni. Kitakaríthatod a netes postaládáidat, nyelvet tanulhatsz, blogolhatsz (ha cenzúra működik a cégnél, külön fájlban megírod a posztot, amit majd este fölraksz), maszekolhatsz vagy kortárs írókat olvashatsz, hogy fejlődjön a stílusod.Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen