Kutatás: A kevesebb fizetés ellenére a női vállalkozók ugyanolyan rugalmasak, mint a férfiak

szerző: Jobline
2019 március 29.

A nők által alapított kisvállalkozások átlagosan 34%-kal kevesebb bevételt termelnek, mint a férfiak vállalkozásai, mégis ugyanolyan életképesek maradnak – állapította meg a JP Morgan Chase Institute.

Annak ellenére, hogy kevesebb bevételt szereztek, az elkövetkező években lassabb növekedést tapasztaltak, és kevésbé volt valószínű, hogy külső finanszírozást kapjanak, a nők által alapított kisvállalkozások ugyanolyan rugalmasak voltak, mint a férfiak vállalkozásai.

A JP Morgan Chase Institute közelmúltbeli jelentése szerint a nők által alapított kisvállalkozások 34%-kal kevesebb bevételt szereztek az első évben. 4 évvel később átlagos középbevételük volt (69 ezer dollár), míg a férfiak 104 ezer dollár termeltek. Azoknak a kisvállalkozásoknak, amelyek külső támogatást kaptak, csupán 18%-át birtokolták nők.

Mégis a kihívások ellenére a tanulmány azt állapította meg, hogy a férfi és a női tulajdonú vállalkozások közel azonos túlélési arányokkal rendelkeztek. A tanulmány azt is megállapította, hogy az 55 év feletti vállalkozók által alapított kisvállalkozásoknak van a legnagyobb esélyük a túlélésére, és legkevésbé valószínű, hogy másokat is alkalmaznak.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

A pénz az isten

A tanulmány, amely 1,3 millió kisvállalkozás ügyfeleinek tranzakciós adatait elemezte több mint 5 éven keresztül, azt is megállapította, hogy a női vállalkozók általában több készpénzzel rendelkeznek annak ellenére, hogy kevesebb bevételt szereznek. „Talán a kezdésnél kisebbek, de több pénzt birtokolnak, ami ellensúlyozza túlélési képességüket” – magyarázza Chris Wheat, a JP Chase Institute üzleti kutatásának igazgatója. Más kutatások azt találták, hogy a kisvállalkozások 83%-a vall kudarcot a rossz pénzgazdálkodás következtében, a potenciális élettartam erős indikátorává teszi ezzel a pénzáramlást.

„Abszolút közvetlen a kapcsolat” – mondja Ken „Mr. Biz” Wentworth szerző és nyilvános előadó. Elmagyarázza, hogy a kisvállalkozások tulajdonosai javíthatják pénzforgalmi menedzsmentjüket – és ezzel túlélésük valószínűségét is -, ha lehetőleg nem fizetik ki azonnal a számlákat, és a hitelkártyáikat is használják a fizetési határidők további bővítésének érdekében.

„Ha például egy számla kifizetése 30 napon belül esedékes, akkor nem kell előbb teljesíteni” – javasolja. „Várj a 29. napig, így 29 napon keresztül meg tudtad tartani a pénzed.”

Wentworth azt is hozzáteszi, hogy a vállalkozók a pénzforgalmukat a kifizetések gyorsabb begyűjtésével is javíthatják, például elfogadhatják az elektronikus fizetést, mintsem a postai úton érkező csekkre várnának.

 

 


Eltérő megközelítések

Wentworth szerint a férfiak és a nők egészen másképp közelítik meg vállalkozásaik irányítását, ezért sem meglepő a kutatás eredménye. A nők versenyképesebbek az árazásban, ezért hosszabb, ismétlődő üzleti tevékenységet tudnak elérni ugyanazon ügyfelektől.

A női vállalkozók nagyobb valószínűséggel kérnek segítséget a családtól és a barátoktól, míg a férfiak jellemzően gyorsabban vesznek fel munkavállalókat, és fizetik ki a vállalkozóikat. Az említett kutatás megerősíti, hogy a vállalkozás 3. évére a nők csupán 6,3%-a alkalmazott valakit, összehasonlítva a férfiak 7,5%-ával.

Mindezeken kívül a lojalitás kiépítése is jellemzőbb a női vállalkozókra; sokkal valószínűbb, hogy szülinapi üzenetet küldenek ügyfeleiknek, stb., ezért sokkal nehezebben fognak megválni tőlük, még ha kedvezőbb piaci ajánlatot is kapnak.

Az idősebbek a legrugalmasabbak

A tanulmány azt is kimutatta, hogy stabilitás tekintetében az 55 évnél idősebb vállalkozók viszik a prímet. Ezek a vállalkozók valószínűsíthetően olyan professzionális szolgáltatást kínálnak, amelyek igazodnak korábbi munkatapasztalataikhoz. Ennek eredményeként ritkán tudnak másokat alkalmazni, ritkán vannak jelentős működési költségeik, és gyakran más jövedelemforrásokkal is rendelkeznek, amelyek hosszú távon segítetik az üzlet életben tartását.

A Fast Company cikke alapján

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen