8 látszólag lényegtelen dolog, amik alapján az emberek eldöntik, hová tegyenek

szerző: Jobline
2019 április 04.

Ha két ember találkozik, pillanatok alatt felmérik egymást, és eldöntik, hová sorolják a másikat. Ennek a néhány pillanatnak döntő jelentősége van az állásinterjún vagy akár az első randin.

Az első találkozás során elsősorban olyan értékekre vagyunk kíváncsiak, hogy mennyire megbízható, intelligens, kedves a másik fél, és kezdeti benyomásainkat apró jelek megfigyelésével szerezzük.

1. Kézfogás

Hétköznapi gesztus, mégis rengeteg dolgot elárul. A jó kézfogást pontosan el kell találni: ne legyen túl erős, csonttörő hatású (agresszivitásra utal), se túl gyenge, mert ebből arra lehet következtetni, hogy az illetőnek alacsony az önértékelése és szereti a könnyebbik végénél megfogni a dolgokat.

Egyenesen katasztrofális a „döglött hal” jellegű kézfogás, amikor az üdvözlésre nyújtott végtag hideg, nyirkos és puha – óhatatlanul gyenge jellemre lehet ebből következtetni, vagy legalábbis arra, hogy a másik fél nincs tisztában a protokoll legalapvetőbb szabályaival (ami szintén rossz ajánlólevél).

A jó kézfogás határozott, közepesen erős, és teljes tenyérrel történik, tehát nem csupán néhány ujjunkat nyújtjuk oda a másiknak, illetve nem zárunk rá azonnal a felénk nyújtott ujjakra. Általánosan elfogadott szabály (akárcsak a tegeződés esetében), hogy a kézfogást a magasabb rangú vagy idősebb személy kezdeményezi, illetve a nő, amennyiben ellenkezű nemű partnerekről van szó.

A tökéletes kézfogással bemutatkozó személyről rendszerint azt feltételezik, hogy nyitott és magabiztos személyiség, aki nem fél attól, hogy kifejezze az érzelmeit.

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


2. Pontosság

A motivált és összeszedett személyiség mindig pontos, mert egyrészt igyekszik minél jobban gazdálkodni az értékes idővel, másfelől tiszteletben tartja a másik felet, aki feltehetően szintén nem szereti vesztegeteni az idejét.

Azonban nem szabad sommásan elítélni a notórius későket, mert lehet, hogy nem léha emberek, csupán az úgynevezett B személyiségtípusba tartoznak, akik visszafogottabbak, lassúbbak, nem stresszelik magukat, mert kisebb jelentőséget tulajdonítanak az egyes dolgoknak (és emiatt kevésbé hajlamosak a szívbajra – az elméletet két kardiológus dolgozta ki).


3. Hogyan bánunk a pincérrel (és a személyzettel általában)

Rengeteget elárul a személyiségünkről és a világhoz való hozzáállásunkról, ahogyan a pincérrel, a biztonsági őrrel, a szobalánnyal, a hipermarket pénztárosával és a többi, valamilyen szolgáltatást végző személlyel bánunk. Aki gorombán, tiszteletlenül viselkedik velük, cselédként kezeli őket, az komoly jellemhibával küzdhet, sőt akár valamilyen személyiségzavar is megbújhat a háttérben.

 


4. Hová nézünk, amikor iszunk

Aki a pohárba vagy a bögrébe néz, amikor iszik, a kutatások szerint általában introvertált, éntudatos, idealista és egyszerre csak egy dologra koncentráló típus. Aki ivás közben kinéz a pohár vagy a bögre pereme mögül, arra valószínűleg nagyobb hatással van a környezete, extrovertált és környezettudatosabb. Azok viszont, akik ivás közben becsukják a szemüket, alighanem valamilyen problémával küzdenek, ezért a vigasztaló tevékenységre koncentrálnak.

5. Körömrágás, bőrtépés

Ez ügyben megoszlanak a vélemények. Egyes szakemberek szerint a körmét rágó, bőrét tépkedő személy neurotikus szenvedéllyel önmagát marcangolja, mert súlyos gondok nyomasztják. Mások viszont úgy vélik, ez a destruktívnak tűnő tevékenység annak a jele, hogy az illető perfekcionista, soha nem elégedett a teljesítményével, s az ebből fakadó feszültséget vezeti le ily módon.

6. Kézírás

A témának olyan nagy irodalma van, hogy csak a legfontosabb dolgokat lehet itt kiemelni. Akik nagyon erősen megnyomják a tollat vagy a ceruzát, minden bizonnyal határozott és magabiztos személyiséggel bírnak. A nagy méretű betűk nyitott személyiségre utalnak, a zsugorírás tulajdonosa viszont valószínűleg introvertált alkat. A jobbra dőlő betűk barátságos és érzelmes személyiségről árulkodnak. Akinek a betűi egyenesen állnak, mint a cövek, az pragmatikus, míg a balra dőlő betűk elmélyült alkatot jeleznek.

 

7. Milyen gyakran kapunk a telefonunkhoz

Egy friss kutatás szerint aki azonnal a mobiljához kap, amint néhány másodpercnyi idő kínálkozik rá (például sorbanállás, tömegközlekedés közben), az valószínűleg érzelmileg nem eléggé stabil személyiség, ezért mindig új impulzusra van szüksége, hogy feldobódjon. (Ugyanez vonatkozik azokra, akik folyton a postaládájukat vagy a Facebook-profiljukat ellenőrzik, hogy jött-e újabb üzenet, csak ez kevésbé feltűnő.)

 

8. Szemkontaktus

Ez az emberek közötti személyes kommunikáció alfája és omegája, tehát végül ugyan, de korántsem utolsósorban említjük. A szemkontaktus hiánya csupa rossz dologra utalhat: alacsony önértékelés, dekoncentráltság, gyenge akarat. Általában igaz, hogy a gyakran és szívesen szemkontaktust létesítő személyek extrovertáltabbak, magabiztosabbak és társadalmilag aktívabbak, mint akik inkább lesütik a szemüket. A túl intenzív, erőltetett szemkontaktus viszont agressziót jelezhet (ezt még az állatvilágból örököltük), illetve a hazug emberek is szívesen merednek áldozataik szemébe, így próbálva meggyőzőbbek lenni.

 

Kövess minket a Facebookon!


Regisztrálj a
Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen