Ha ezeket tapasztalod, örülhetsz, mert elő fognak léptetni

szerző: Jobline
2019 április 15.

Folyton az kerül terítékre, miből lehet sejteni, hogy ki akarnak rúgni – most nézzük az ellenkezőjét!

A kemény munka nem csak a mesében nyeri el méltó jutalmát. Nézzük, mi minden alapján gyanakodhatsz arra, hogy siker koronázza fáradozásaidat a Business Insider szerint.

Hirtelen olyan értekezletekre is meghívnak, ahová eddig sosem

Az értekezletek általában fárasztóak, gyakran érezheted úgy, hogy az egész sok hűhó semmiért, de ha egyszer csak rád is számítanak olyan megbeszéléseken, ahol a cég fontos emberei fontos dolgokat tárgyalnak meg, esetleg kiemelet ügyfelekkel találkozhatsz, az mindenképpen jó jel. Azt jelenti, hogy bíznak benned és számítanak a szakértelmedre. Ha még külön ki is kérik a véleményedet, kezdhetsz örülni.

Nagy felelőséggel járó különleges feladatokat kapsz

Ez megint csak azt jelzi, hogy felismerték a benned rejlő potenciált, és ezt szeretnék kiaknázni a cég javára. Ha jól teljesítesz, érik az előléptetés.

A főnöködet előléptetik

Jó esetben ez neked is nagy lehetőség. Különösen akkor jók az esélyeid, ha eddig szorosan együttműködtetek. Megkaphatod az ő pozícióját, esetleg magával visz felsőbb szintre, ami szintén elérelépést jelenthet.

Ebéd- vagy kávémeghívásokat kapsz a főnöködtől vagy még föntebbről

Ez nem mindenhol divat, de meglehetősen sok olyan főnök van, aki mentornak is érzi magát – nagyon helyesen –, és amikor kezd neki még jobban menni a szekér, szorosabbra fűzi a kapcsolatot a kedvenc munkatársával. Ez biztató jel, lásd az előző pontot.

Hasonló a helyzet, ha egy fontos menedzser hirtelen észrevesz, és beszédbe elegyedik veled a liftben, pedig korábban legfeljebb kurtán biccentett, ha szembejöttetek egymással a folyosón.

Egyre nagyobb nyilvánosság előtt ismerik el az érdemeidet, és egyre gyakrabban

A fejlett kultúrájú cégeknél minden kiváló munkaerő megkapja az őt megillető pozitív visszajelzést, és ha e téren fokozott aktivitást tapasztalsz irányodban, azt jelentheti, hogy az előléptetésedet készítik elő. Ha e-mailban kapsz dicséretet, és azt veszed észre, hogy az üzenetet mindenkinek cc-zték, aki csak él és mozog, vagy egy céges rendezvényen a plénum előtt említenek meg jó példaként, nem kizárt, hogy éppen megágyaznak az új kinevezésednek.

Nagyon gyorsan fejlődik a cég

Ha egy cég rakétái igazán beindulnak, szélsebesen elkezdenek új munkatársakat fölvenni, és a legtöbb helyen az a gyakorlat, hogy amikor érkeznek a juniorok, a senior pozíciókra először belülről keresnek megfelelő kádereket. Ám ahhoz, hogy ilyen helyzetben előbbre léphess, az kell, hogy jó ideje már a cégnél dolgozz, és meggyőző legyen a teljesítményed. A cég gyors fejlődése tehát önmagában nem garancia semmire, igyekezned is kell ahhoz, hogy rád essen a választás.

 

 

Már egy ideje senior feladatokat látsz el

Amikor azt veszed észre, hogy több olyan dolgot is csinálsz, ami nincs benne a munkaköri leírásodban, hanem egy magasabb pozíciói feladatai közé tartozik, két dolog lehetséges. Előbb-utóbb „utoléred magad”, vagyis megkapod ezt a bizonyos magasabb pozíciót, ha már úgyis olyan munkát végzel. Rosszabb esetben arról van szó, hogy senior feladatokat varrnak a nyakadba, de eszük ágában sincs előléptetni, mert spórolnak rajtad. Ha ez a benyomásod, őszintén beszélgess el a főnököddel, és ha nem sikerül dűlőre jutni, irány a HR. Ha náluk is süket fülekre találsz vagy nincs is HR, irány a kijárat.

Fejlett az érzelmi intelligenciád

Kiválóak a kommunikációs képességeid, empatikus vagy, mindig uralkodsz az érzelmeiden, felül tudsz emelkedni az irodai intrikákon? Ez azt jelenti, hogy fejlett az érzelmi intelligenciád, amivel megkönnyíted a főnökeid dolgát. Ennek köszönhetően az előléptetési lista élére kerülsz, előnyt élvezve a sértődött, hisztis, ármánykodó kollégákkal szemben.

Felkérnek, hogy tanítsd a kollégádat

Rossz esetben ez azt is jelentheti, hogy a kirúgásodra készülnek, és az utódodat kell betanítanod, de ha észlelsz néhányat a fenti pozitív jelek közül, inkább arról van szó, hogy elő akarnak léptetni, és ezért kell foglalkoznod az utódoddal.

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről.


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen