7 trükk a hallgatóság figyelmének felkeltéséhez

szerző: Jobline
2019 április 24.

A prezentáció legfontosabb szavai azok, amelyeket az elején mondunk. A legjobb előadások és beszédek egy szimpla kérdéssel kezdődnek, ami azonnal bevonja a közönséget, és keretet ad a mondandónak. Attól a pillanattól kezdve, hogy elkezdünk beszélni, arra kell törekednünk, hogy végig fenntartsuk a hallgatóság figyelmét.

Bár minden kezdet nehéz, íme 7 mód arra, hogyan találjuk meg a legjobb felütést a beszédünkhöz:


#1. Érdekes kérdés

A legjobb előadások rendszerint egy egyszerű kérdéssel kezdődnek. Miért? Mert egy jó kérdés azonnal bevonja a közönséget. Emellett keretet is ad a beszédünknek, sőt akár megadhatja az egész szerkezetét is: kérdezz meg valamit a közönségtől, válaszolj rá utalásokkal vagy vond kétségbe, majd foglald össze a témát. Minél érdekesebb és relevánsabb a kérdésed, annál inkább figyelni fog a közönséged.

 

#2. Kezdd egy idézettel

Ha szeretnéd megtámogatni a mondanivalót, nyiss egy idézettel egy tiszteletben álló személytől. Ismerős idézettel is kezdhetsz, például „Einstein egyszer megjegyezte, hogy a képzelet sokkal fontosabb, mint a tudás. Elmagyarázta, hogy a tudás mindent elmond nekünk, amit már tudunk a világról, míg a képzelet azt mutatja meg, amit még nem fedeztünk fel.” Ezután vidd a beszédedet személyes síkra.

 

#3. Használj megdöbbentő adatokat

A megdöbbentő tények ugyanolyan hatással lehetnek a közönségedre, mint egy érdekes kérdésfelvetés: felébreszti őket. Kezdheted például hasonlóképp: „A dohányzás több embert ölt meg, mint az első és a második világháború egyszerre”. Ezután elmondhatod a közegészség javításának módjait, és a megfelelő orvoslás szerepét.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK

 

#4. Kezdd sztorival

Az emberek imádnak történeteket hallgatni. Különösen hasznos, ha drámai eseményekről szól a sztorid, például „soha nem hittem a szellemekben, egészen a közelmúltig, amikor egy 17. századi szállodában maradtam, ahol a pletykák szerint kísértetek élnek”. Ha belevonod a közönségedet egy érdekes történetbe, akkor biztos lehetsz benne, hogy mindenki figyelni fog rád. Ha a mondandód száraz és komoly, annál nagyobb szükséged van egy személyes történetre, amivel feldobod a témát.

 

 


#5. A történelmet ma írjuk

A bemutatód dátuma simán lehet egy történelmi esemény évfordulója vagy egy világnap, mint például az első Holdra szállás, vagy egy híres személy születésnapja. Keresd meg a módját annak, hogy a beszélgetés elején utalj az alkalomra, így ezt a beszéd narratívájába szőheted ügyesen.

 

#6. Valami váratlan

Kezdd valami váratlannal, ami közvetlenül a beszéd kulcspontjához vezet. Például ha a társadalmi toleranciáról tartasz előadást, kezdheted azzal, hogy egy olyan csoportba tartozol, akiket bizonyos kultúrákban üldöztek: balkezes vagy.

 

#7. Drámai vizuális segédeszközök

A vizuális segédeszközök használata megragadja a közönség figyelmét. Ez lehet egy jelmez vagy egy kézi elem is. Dananjaya Hettiarachchi, a 2014-es Nyilvános Beszédek Világbajnokságának győztese például egy virágot vett ki a zsebéből, belélegezte az illatát, majd innen indította beszédét arról, mi az, ami különlegessé tehet minket. A megfelelő vizuális segédeszköz megragadó és kiváló metafora lehet, és emlékezetessé teszi a szavaidat.

Végül bármit is csinálsz, soha ne kezdd ezzel a kérdéssel: „Tudja valaki, hogy működik ez a projektor””


A Business Insider cikke nyomán

 

 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen