Az örök kérdés: számít-e a CV mérete vagy sem?

szerző: Jobline
2019 május 13.

Talán az önéletrajzírással kapcsolatban ez az egyetlen olyan kérdés, ami szinte mindig felmerül: tényleg számít-e, hogy milyen terjedelmű ez a fontos dokumentum? A szakma véleménye nagyon megoszlik: HR-vezetők, szakmai újságírók, karrier coachok mai napig nem döntötték el, mi a helyes terjedelem.

Az internet – különösen a LinkedIn és más professzionálisan orientált közösségi média oldal – megváltoztatta az önéletrajzok hagyományos kinézetét. Az interneten anélkül görgethetünk a PDF dokumentumokban, hogy láthatnánk az oldalszámokat. A LinkedIn pedig teljesen megtöri az átlagos álláskeresők szakmai profilját egy sor, egymással nem kapcsolódó szekcióval a megszakítatlan weboldalon. És természetesen a videó-önéletrajzok sem rendelkeznek oldalszámmal, csupán egy kis időmérővel az oldalukon.


Néhány szakmabeli szerint az önéletrajz megfelelő hossza mindig attól függ, hogy mennyi ideje vagyunk a szakmában. Egy nemrégiben végzett főiskolai diáknak nyilván kevesebb a tapasztalata, ami egy oldalnál többet nem is igényel, mint egy 30 éves munkatapasztalattal rendelkező személynek, aki két oldalra is alig tudja felpréselni a tapasztalatait.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK


Ám létezik egy újfajta megközelítés. A „milyen hosszú legyen az önéletrajzom?” kérdésre adható egy ilyen válasz is: „attól függ, milyen jó az a sztori, amit el szeretnél mondani”. Lehet, hogy fiatal vagy, ettől még rendelkezhetsz sokféle szakmai gyakorlattal, utazási élménnyel és munkatapasztalattal, amelyek simán kitesznek akár két oldalt is. Az is lehet, hogy már régóta a pályán vagy, de eközben alig váltottál munkahelyet, csak néhány vállalatnál dolgoztál, ezért épp hogy csak kitöltesz egy oldalt. Ha tudományos területen dolgozol, és rengeteg publikációd jelent már meg, a felsorolásuk akár három oldalra is rúghat.

Az önéletrajzodat az határozza meg a legjobban, hogyan írod meg. Ne tegyél bele végtelen számú felsorolást, melyek a munkakörülményeidet írják le. Mindenki tudja, hogy megbízható munkaerő vagy. Amit a munkáltatók inkább szeretnének tudni, hogy milyen dolgokat értél el az adott pozíciódban. Hogyan tetted jobbá a munkakörödet, amíg ott dolgoztál? Hogyan javítottad a hatékonyságodat, vagy növelted a vállalat bevételét?


 

Forrás: Flickr.com


Az önéletrajz olvasóinak nincs túl sok idejük, ezért kezd a mondatokat figyelemfelkeltő felütésekkel, cselekvést jelző szavakkal, számszerűsíthető eredmények felsorolásával. Ha nem indítasz erősen, és nem kelted fel az olvasó figyelmét, akkor az önéletrajzodat ez alapján fogják megítélni, függetlenül attól, hogy betartottad-e a hosszúsági követelményeket. Az objektív, gyenge állítások csak pazarolják a helyet, az erős, összegző bekezdés, melyben megnevezed a legfontosabb cégeket, melyeknek dolgoztál és a legjobb eredményeket, mindig kifizetődő. Azt add el az olvasónak, amit érte tehetsz, és ne azt hangsúlyozd, te mit teszel önmagadért.

Fontos szabály, hogy másokkal is nézesd át az önéletrajzodat. A rövid, tömör megfogalmazás a legjobb, de ha vannak fontos statisztikai adataid, akkor akár a második oldalra is átcsúszhatsz. A méret csak abban az esetben számít, ha rosszul használjuk ki, például túl sok felesleges dolgot írunk. Mondd el a történetedet, számszerűsítsd a teljesítményedet, és add el magad úgy, mintha te lennél a legjobb jelölt. Ahelyett, hogy azt kérdeznéd, mi az önéletrajz megfelelő hossza, inkább tedd fel magadnak a kérdést: Mit tehetnék ahhoz, hogy meggyőzzem az olvasómat?


A Recruiter cikke alapján


Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!
CV  •  önéletrajz
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen