5 tipp, hogyan segíts a távmunkásoknak az izoláció elkerülésében

szerző: Jobline
2019 május 14.

A távmunka egyre gyakoribb a modern üzleti vállalkozások körében, függetlenül attól, hogy teljes munkaidőben történik-e, vagy csak egy eseti bónusz a rendszeresen ingázók számára. A Gallup jelentése szerint 2016-ban az amerikai munkavállalók 43%-a töltött már időt távmunkában, és bár itthon ez az arány még csupán 2.5%, a távmunkások száma vélhetően folyamatosan bővülni fog a munkaerő-piaci helyzet és a technológia által kínált innovatív munkavégzésnek köszönhetően.

A távmunka-végzés rengeteg előnnyel jár, hiszen általa csökkenthetőek a működési költségek, javítható a munka-magánélet egyensúlya, növelhető a produktivitás, stb. Azonban a távmunkások körében van egy gyakori probléma, mégpedig az izoláció, az elszigeteltség érzete. A távmunkások leggyakoribb problémája a magány (21%) és az együttműködés, kommunikáció nehézségei (21%). Ezek a tippek épp ezekben segíthetnek:


#1. Hozzuk létre az átláthatóság és a befogadás kultúráját

Az egyik legfontosabb dolog, amit a vállalkozások veszíthetnek a távmunkások foglalkoztatásával, maga a kontaktus, a másik vállon veregetése, a rögtönzött találkozók létrehozása. Ez megnehezítheti az alkalmazottak számára, hogy a csapat részének érezzék magukat. Ezt orvosolhatjuk egy projektmenedzsment-platformmal, amely lehetővé teszi az együttműködést. Ma már léteznek erre applikációk, melyek lehetővé teszik a fájlok feltöltését és megosztását, az együttműködést, a másik munkájának hangulatjelekkel való ösztönzését. Ez persze nem helyettesítheti a valós kontaktust, de segít egyfajta „tábortűz-feeling” kialakításában.


#2. Használjunk belső közösségimédia-felületeket

A kommunikációs és együttműködési eszközöket egyre többen használják mind az irodai munka, mind a távmunka során. Miközben ezek segítik az alkalmazottak együttműködését, egyben szórakoztató pluszt is nyújtanak, és olyan szociális interakciókat biztosítanak, amelyek hiányoznak a távmunkásoknak. Ez pedig növeli az elkötelezettséget, segíti megőrizni a morált, segítségével a munkatársak megoszthatnak egymással zenéket, videókat, recepteket, eseményeket.

 

Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK#3. Szakítsunk időt a hívásokra, virtuális találkozókra

Miközben a szociális média és a projektmenedzsment szoftver a távmunka-kultúra fontos része, ezek a kommunikációs platformok nem verbálisak. Ez néha félreértéseket von maga után, vagy hibás kommunikációt eredményez, ami azt jelenti, hogy létfontosságú a telefonos hívások beiktatása is. A konferenciahívások során megvitathatjuk a problémásabb, érzékenyebb témákat, vagy egyszerűen csak ötletelhetünk egymással. A heti videó hívás jótékony hatással lehet azokra az alkalmazottakra, akiknek nagyon hiányzik a szemtől szembeni kommunikáció.

 

 

Forrás: Jobline


#4. Legyenek rendszeres „fizikai” találkozók

Bár a virtuális találkozók és hívások minimalizálják a magányosság érzetét, a távmunkások még mindig hiányolhatják a hagyományos személyes interakciókat. Az ilyen típusú kommunikáció hiánya gerjeszti igazán az elszigeteltség érzetét, hiszen az emberek fizikailag egyedül maradnak a munkanapjuk során. Ennek ellensúlyozása érdekében legyenek rendszeres személyes találkozók. Bár ezek gyakorisága sok mindentől függhet, például a helyszíntől, a költségvetéstől, megteremtésük elengedhetetlen a csapat boldogságához és jólétéhez.


#5. Adjunk mentális támogatást

Bár a távmunka sok esetben jótékony hatással van a mentális egészségre, a CIPD 2018-as tanulmánya szerint a távmunkások 32%-a érezte úgy, hogy nem tud kikapcsolni a munkából. Ennek oka valószínű az, hogy könnyen elmosódhatnak a munka és az otthon közötti határok. A vállalkozások segíthetnek ebben azáltal, hogy alkalmat teremtenek a mentális egészégről való beszélgetéseknek, vagy hivatalos tanácsadási üléseket szerveznek a mentális egészségprogramjuk keretében.

 

 


A Tlnt cikke alapján


 

Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!

hr  •  távmunak
Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen