A rossz menedzserek 7 főbűne

szerző: Jobline
2019 május 17.

Régi igazság, hogy a távozó dolgozók általában nem a céget hagyják ott, hanem a menedzserüket. A rossz főnök pokollá teheti a beosztottja életét, pedig a hét főbűnt könnyű lenne elkerülni.

A TLNT összegyújtötte, mi az a hét menedzserekkel kapcsolatos ok, ami miatt a dolgozók menekülőre fogják:

1. Túlterhelik a beosztottat
Indokolatlanul sok terhet raknak a beosztott vállára, és szigorúan számon kérik, ha nem teljesíti a lehetetlen mennyiségű feladatot. A LinkedIn felmérése szerint a dolgozók 38 százaléka azért mond fel, mert elviselhetetlennek érzi a túlterhetség miatti stresszt és azt, hogy fölborult a munka és a magánélet egyensúlya. Ez a menedzseri hozzállás már csak azért is végzetes a cégre nézve, mert emiatt nem sikerül megtartani az X generáció tagjait, akik nem azért élnek, hogy dolgozzanak, hanem azért dolgoznak, hogy legyen miből élniük.


2. Nem fizetnek rendesen
A fent említett LinkedIn-kutatás másik eredménye az volt, hogy a dolgozók 34 százaléka azért távozik, mert alulfizetettnek érzi magát. A menedzserek általában tudják, hogy az ő cégük fizetési rendszere hogyan fest a többi hasonló vállalat bérezési politikájához képest. A rossz menedzserek azonban nem veszik figyelembe a szektorban fennálló vonatkozó állapotokat, kevesebbet fizetnek, mint máshol, és ellenállnak, ha a dolgozó fizetésemelést szeretne. A jó menedzserek ezzel szemben tisztában vannak azzal, hogy hosszú távon olcsóbb rendes fizetést adni, mint időről időre új embereket felvenni a bosszúsan távozó beosztottak helyett.


3. Nem ismerik el a jól végzett munkát
A jó munka elismerése a legfontosabb ösztönző a dolgozó számára, s ezáltal a munkahelyi elégedettség záloga. Az a menedzser, aki nem díjazza a dolgozók erőfeszítéseit, a legjobb embereit fogja elveszíteni. A jó mnedzser rendszeresen elismeri a dolgozók eredményeit (dicséretek és jutalmak formájában), sőt azt is elmegyarázza, miért olyan fontos, hogy jó munkájukkal hozzájárulnak a cég sikereihez. Az elismerés a lehető legjobb ragasztó, ami a cégnél marasztalja az alkalmazottakat.


Nézd meg legfrissebb állásainkat:

BUDAPESTI ÁLLÁSOK

KÜLFÖLDI ÁLLÁSOK

ADMINISZTRÁCIÓS ÁLLÁSOK

PÉNZÜGYI ÉS SZÁMVITELI ÁLLÁSOK

IT ÉS TELEKOMMUNIKÁCIÓS ÁLLÁSOK

ÉRTÉKESÍTÉSI ÉS KERESKEDELEMI ÁLLÁSOK

HR-ES ÉS MUNKAÜGYI ÁLLÁSOK4. Nem emberi lénynek, hanem a céges eszközállomány részének tekintik a dolgozókat
Amikor egy beosztott rájön, hogy a főnöke nem veszi emberszámba, hanem körülbelül annyi tiszteletet tanúsít iránta, mintha többfunkciós nyomtató lenne, eltávolodik a menedzsertől és közömbössé válik a cég iránt is. A tárgyakat birtokolni szokták, az emberek pedig nem szeretik, ha úgy érzik, valakinek a tulajdonát képezik. A jó menedzserek időt szakítanak arra, hogy megismerjék a beosztottaikat, tudják, hogy minek örülnek és milyen gondok nyomasztják őket, mert egyrészt ez a humánus bánásmód, másfelől a dolgozó öröme-bánata hatással van a munkájára is.


 5. Nem a megfelelő embereket veszik föl, illetve léptetik elő
A legkiválóbb alkalmazottak hozzájuk hasonló tehetséges és motivált munkatársakkal szeretnek együtt dolgozni, mert ennek köszönhetően inspiráló légkörben folyhat a munka. Ha a mendzser tehetségtelen embereket szerződtet, az erősen demotiválja azokat, akik szárnyalni szeretnének. Ha az erősen tökéletlen munkatársat még elő is léptetik, az már kész katasztrófa a munkahelyi morál szempontjából. A legjobban teljesítő munkatársak személyes sértésnek veszik az ilyen döntést, és hamarosan másik munkahely után néznek.


6. Nem megfelelő feladatokkal bízzák meg a beosztottaikat: olyanokkal, amelyeket nem szeretnek vagy nem nekik valók, mert nem tudják kamatoztatni a képességeiket
A munkahelyen a legfontosabb motiváló erő, ha a dolgozó érzi, hogy értelme és célja van annak, amit csinál. Amennyiben nem ez a helyzet, a dolgozó csak félszívvel teljesít, ami neki is meg a cégnek is rossz. A menedzsernek tudnia kell, kit mivel érdemes megbízni, különben előbb-utóbb széthullik a csapat.


7. Nem tartják be, amit ígértek
A rossz menedzser semmibe veszi vagy „elfelejti”, amit ígért, amiből a beosztottak azt a következtetést vonják le – jogosan–, hogy a főnökük hazudós, etikátlan és nem tanúsít irántuk kellő tiszteletet. Ez már elegendő ok arra, hogy a munkatársak a távozáson kezdjenek gondolkozni.

A Gallup 2015-ben készített felmérése szerint 70 százalékban a menedzsertől függ, milyen mértékben elköteleződött a dolgozó a munkája és a cég iránt. Tehát minden vállalatnak elemi érdeke, hogy jó menedzsereket vegyen fel és megfelelő képzésben részesítse őket – a rosszaktól pedig szabaduljon meg.Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen