Így manipulálhatnak az érzelmi intelligencia segítségével (és hogyan védekezz ellene)

szerző: Jobline
2019 május 20.

Több mint fél évszázada kutatják az érzelmi intelligenciát. Bebizonyosodott róla, hogy mások érzelmeit megértve nemcsak jóra lehet használni, hanem hatalmi eszközzé válhat, ha elvetemült emberek – politikusok, munkahelyi főnökök vagy akár azok, akik a barátainknak mondják magukat – használják ellened.

Az érzelmi intelligenciával (Emotional Intelligence – EI) való manipulálás egyik legnagyobb mesterének 50 millió ember halála szárad a lelkén. Úgy hívták, hogy Adolf Hitler.

Felismerte az érzelmek hatalmát, (…) és éveket töltött annak tanulmányozásával, milyen érzelmi hatásai vannak a testbeszédének. Gyakorolta a kézmozdulatait és elemezte a mozgásáról készült fotókat, ennek köszönhetően ellenállhatatlanul a bűvkörébe tudta vonni hallgatóságát” – idézi Roger Moorhouse történészt Adam Grant The Dark Side of Emotional Intelligence (Az EI sötét oldala) című esszéjében.

Justin Bariso az Inc.com-on megjelent cikkében végigveszi, mi az a 10 legalapvetőbb módszer, amellyel az érzelmi intelligencia eszköztárát használva manipulálhatnak minket. Tanáccsal is tud szolgálni, hogyan védjük ki ezeket a próbálkozásokat.

1. A félelmeinkre játszanak
A manipulátor felnagyít bizonyos tényeket és túlhangsúlyoz egyes szempontokat, hogy jól ránk ijesszen.
Hogyan védekezzünk: Mielőtt bármit tennél, bizonyosodj meg róla, hogy birtokában vagy minden fontos ismeretnek, átlátod a teljes helyzetet, és ne add át magad a félelmeidnek. Csak ezután hozz döntést az üggyel kapcsolatban.


2. Becsapnak
A manipulátorok elrejtik az igazságot vagy igyekeznek a dolgoknak csak az egyik oldalát bemutatni. Például ha egy munkahelyi szituációt veszünk: a menedzser vagy a kolléga olyan pletykákat terjeszt, amelyek stratégia előnyökhöz juttatják.

Hogyan védekezzünk: Ne higgy el mindent, amit hallasz. Keress megbízható forrásokat, és kérdezz, ha bármilyen részlet nem világos.

3. Kihasználják, hogy boldog vagy

Hajlamosak vagyunk bármire igent mondani, ha nagyon jó kedvünk van, vagy túlcsorduló örömünkben gondolkodás nélkül olyan dolgokat követünk el, amiket máskor nem tennénk. A manipulátorok tudják, hogy ilyenkor kell cselekedniük.
Hogyan védekezzünk: Azonosítsd a pozitív érzelmeidet, akárcsak a negatívakat. Amikor döntést kell hoznod, mérlegeld, mi a pontos helyzet.

4. Kihasználják a viszonosság elvét

A manipulátorok tudják, hogy nehezebben mondunk nemet, ha tettek értünk valamit, ezért hízelegnek, apró szívességeket nyújtanak – aztán cserében valami nagy dolgot várnak el tőlünk.
Hogyan védekezzünk: Tény, hogy adni jobb, mint kapni. Ám vannak határok. Tudj nemet mondani, amikor úgy érzed, hogy ezt kell tenned.

5. Igyekeznek hazai terepen támadni
A manipulátorok olyan fizikai térben igyekeznek tárgyalni, ahol ők otthonosak érzik magukat, neked pedig idegen a terep, ezért kicsit kényelmetlenül érzed magad. Ez lehet az illető irodája, otthona, törzshelye vagy bármilyen más környezet, ahol nekik helyzeti előnyük van.
Hogyan védekezzünk: Törekedj arra, hogy semleges térben találkozzatok. Ha mégis nála kell tárgyalnotok, kérj egy italt vagy kávét, és kezdj el csevegni, hogy oldd a kezdeti feszültséget.

 

 6. Sokat kérdeznek

Az emberek többsége szeret önmagáról beszélni, ezért a manipulátor sokat beszélteti áldozatát. Közben nagyon figyel, hogy a másiknak milyen rejtett gyengeségei vannak vagy elárul-e magáról olyasmit, amit később ellene lehet fordítani.
Hogyan védekezzünk: Természetesen nem szabad eleve feltételezünk, hogy ha valaki sokat kérdez, alattomos szándék vezérli. De érdemes gyanakodni, ha a másik kitartóan faggatózik rólunk, miközben önmagáról nem árul el semmilyen lényeges információt.

7. Gyorsan beszélnek

Sok manipulátor szinte hadar és speciális kifejezéseket használ, hogy előnyhöz jusson és összezavarja kiszemelt áldozatát.
Hogyan védekezzünk: Bátran kérdezz rá arra, amit a másik mondott, megkérve, fejtse ki bővebben álláspontját. Vagy megismételheted más szavakkal az elhangzottakat, és megkérheted, hogy mondjon egy szemléletes példát – ezáltal vissza lehet nyerni az elvesztett kezdeményezést.

8. Erős gesztusokat alkalmaznak

A manipulátorok gyakran felemelik a hangjukat és erős gesztusokat alkalmaznak, hogy feszültséget teremtsenek, felkavarva az érzelmeidet. (Például a kosárlabdaedzők meccs előtt így tüzelik fel a csapatukat, de Hitlert is érdemes megnézni, amint hisztérikus szónoklaival hatalmas tömegeket hergel fel.)
Hogyan védekezzünk: Tarts szünetet. Ha valaki erős érzelmekkel próbál befolyásolni, ne ragálj azonnal. Még jobb, ha alkalmad van egy-két percre megszakítani a beszélgetést.

9. Nagyon szűk határidőt szabnak

Nem akarják engedni, hogy túl sokat gondolkozz az adott kérdésen (esetleg rájössz, hogy be akarnak csapni), ezért szinte azonnal választ várnak.
Hogyan védekezzünk: Ne fogadj el észszerűtlen megoldásokat. Ha a másik nem akar elég időt adni, már állhatsz is fel az asztaltól, mert valami nem stimmel.

10. Úgy tesz, mintha semmibe venne

Sok manipulátor úgy próbál nyomást gyakorolni áldozatára, hogy nem válaszol a telefonhívásokra, sms-ekre, egyéb üzenetekre, ezzel azt sugallva, hogy hatalma van feletted, mert bizonytalanságba tud taszítani.
Hogyan védekezzünk: Miután egy ideig hiába próbálkoztál, szabj neki határidőt. Amennyiben már hajlik a kompromisszumra, megpróbálhatsz őszintén elbeszélgetni vele arról, milyen a kommunikációs stílusa.

Így ültesd át a gyakorlatba
A fenti szempontok alapján gondold végig, a környezetedben előfordulnak-e hasonló esetek. Ha igen, alkalmazd a javasolt stratégiákat, és máris jó úton haladsz ahhoz, hogy minél fejlettebb legyen az érzelmi intelligenciád.Kövess minket a Facebookon!

Regisztrálj a Jobline-on, hogy megtaláld álmaid állását és első kézből értesülhess a legújabb munkaerőpiaci trendekről!


Ajánlom e-mailben Megosztom linkedinen